Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baba ve oğlu, canlı verici nakille sağlığına kavuştu

Kronik böbrek hastası baba ve oğlu, ailelerinden aldıkları böbreklerle sağlıklarına kavuştu. Baba, kızının böbreğiyle hayata tutunurken, oğlu ise annesinden nakledilen böbrekle mutlu günlerine geri döndü.Konya’nın Beyşehir ilçesinde...

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2016 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2016 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kronik böbrek hastası baba ve oğlu, ailelerinden aldıkları böbreklerle sağlıklarına kavuştu. Baba, kızının böbreğiyle hayata tutunurken, oğlu ise annesinden nakledilen böbrekle mutlu günlerine geri döndü.
Konya’nın Beyşehir ilçesinde yaşayan kronik böbrek hastası olan traktör tamircisi 52 yaşındaki Mustafa Dadal ve oğlu 26 yaşındaki Tayfun Dadal, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleşen nakillerle sağlığına kavuştu. Aynı hastalığın pençesinde mücadele verirken baba Dadal kızı, Tayfun Dadal ise annesinin böbreğiyle hayata tutundu.
Karın ağrısı ateş ve yorgunluk şikayetiyle başladı
Dadal ailesi için kara günlerin 2008 yılında başladığını belirten Tayfun Dadal, "Kara bulutlar ailemize, böbrek hastalığımın tespitiyle geldi. Karın ağrılarım vardı. Ateş ve yorgunluk bu ağrılara eşlik ediyordu. Konya’da hastaneye başvurduk ancak hastalığım tespit edilemedi. Şansımızı İzmir’de denemek istedik ve rahatsızlığım yani böbrek yetmezliği teşhisi İzmir’de konuldu" dedi.
Kronik böbrek yetmezliği tespitinin yapılmasının ardından babası Mustafa Dadal’ın da tetkik yaptırdığını anlatan Tayfun Dadal, "Babama, rahatsızlığımdan yola çıkarak tetkik yaptırdık. 2010 yılında aynı teşhisi babama koydular. Annem yaşadığım sıkıntılara göz yumamadı ve canlı verici organ nakline karar verdik. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli’ne başvurumuzdan kısa bir süre sonra da nakil oldu" şeklinde konuştu.
"Kızım ömrümü böyle geçirmeme razı olmadı"
Oğlu Tayfun Dadal’ın sancılarına benzer sancılar yaşayan Baba Mustafa Dadal da şüphelendiğini ve bu nedenle de doktora başvurduğunu belirterek, yapılan kan tahlili sonucunda kronik böbrek yetmezliği teşhisinin konulduğunu anlattı. Mustafa Dadal, "4 yıl içinde diyaliz almak zorunda kaldım. Bir sene diyalize girdim. Kızım, ‘Baba bu ömür böyle bitmez, denk olursa ben vereyim’ dedi" ifadelerini kullandı.
Abisi Tayfun Dadal için Medical Park Antalya Organ Nakli Merkezi’ne başvurduklarını söyleyen Sabriye Dadal ise, "Abim için nakil mutluluğu yaşarken, şans babama da güldü ve yapılan tahliller sonucunda uyumlu olmasıyla ben de babama böbreğimi verebildim. Bu ailemiz için gerçekten bir mucizeydi. Çok mutluyuz. Biz aile olarak mucizeye inandık. Canlı vericili nakil sayesinde yine sağlıklı ve mutlu günler yaşayacağız" diye konuştu.
"Genç olmama rağmen verici olmaktan çekinmedim"
Genellikle genç yaşta organ vermekten çekinildiğine dikkati çeken Sabriye Dadal, "Babam diyalizden geldiğinde çok bitkin ve çalışamayacak bir durumda oluyordu. Bu beni çok üzüyordu. Babam, yaşım genç olduğu için ilerde çok sıkıntı yaşarım diye aslında verici olmamı istemedi. Ama hiçbir sıkıntısı olmadığını Prof. Dr. Alper Demirbaş’tan öğrendim ve verici olmaktan hiç çekinmedim" dedi.
Oğlum ve eşim arasında kaldım
Verici olmak için oğlu ve eşi arasında kaldığını belirten Anne Marziye Dadal şunları söyledi:
"Bir yanda yıllardır aynı yastığı paylaştığım eşim, diğer yanda da canımdan bir parça oğlum vardı. Eşime, oğlum genç olduğu için böbreğimi ona vermek istediğimi söyledim. O da, kendisine verici olsam da kabul etmeyeceğini ve oğlumuzu kurtarmamı istedi. Aslında seçim yapmak zorunda kaldım. Şükürler olsun ki Rabbim sesimizi duydu eşime de kızım verici oldu."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.