Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayhancı: "Yapay Kanı Temmuz’da Deney Hayvanlarına Uygulamaya Başlayacağız"

Türkiye’de ilk kez yapay kan üretimini gerçekleştiren araştırmacılardan Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, üretilen yapay kanı Temmuz ayı başında deney hayvanlarında...

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2016 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2016 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de ilk kez yapay kan üretimini gerçekleştiren araştırmacılardan Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, üretilen yapay kanı Temmuz ayı başında deney hayvanlarında uygulamaya başlayacaklarını söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Sağlık Topluluğu’nun ev sahipliğinde yapılan “I. ULUBAT Bilim Zirvesi” OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirvenin açılışına; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
AKAN: "BATI’NIN POTANSİYEL OLARAK ASIL KORKTUĞU TEK DEVLET TÜRKİYE’DİR"
Programda açılış konuşması yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Tıp fakültelerine üç görev yüklenmiştir. Birincisi eğitimdir. Bunlar; öğrenci, uzman ve hoca eğitimidir. İkincisi araştırma yapmaktır. Üçüncüsü hizmettir. Aslında tıp fakültelerinde hizmet yan bir çıktıdır. Fakat günümüzde özellikle performans uygulamaları, sevk zincirinin kalkması ve Türkiye’de 2004-2005’te insanlarımız yılda 2,7 sağlık birimine başvururken bu rakamın 8’i aşması, ne yazık ki tıp fakültelerinden de bir devlet hastanesi gibi hizmet beklenir hale geldi. Tıp fakültelerinin işlevinin tekrar değerlendirilmesi ve buna göre yeni bir organizasyon gerektirir diye düşünüyorum. Biz Türkler ve Müslümanlar bilimde son 400 yıl boyunca tökezledik. Bizi tek güçlü kılacak olan enstrüman bilim ve teknolojidir. Belki Çin’den çekiniyor ama bence Batı’nın potansiyel olarak asıl korktuğu tek devlet Türkiye’dir. Dolayısıyla biraz silkinmeye başladığımızda hemen çeşitli oyunlarla üstümüze geleceklerdir. Bizim buna karşı uyanık olmamız gerekir. Bilgi sahibi olmamız gerekir, teknolojimizi kendimiz yapmamız gerekir ve birlik içinde olmamız gerekir ki güçlü olmamız gerekir. Elbette her ülke kendine rakip olabilecek ülkeleri zayıflatmaya çalışacaktır. Bizim burada uyanık olup ayakta durmamız ve kendimizi güçlendirmemiz gerekir" dedi.
AYHANCI: "YAPAY KANI ÜRETMEK İÇİN 3 SENE UYUMADIK"
Yapay kanla ilgili sunumunu gerçekleştiren Türkiye’de ilk kez laboratuvar koşullarında yapay kan üretimini gerçekleştiren araştırmacılardan Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, “Yapay kan aslında bizim 20 yıllık bir çalışmamız. Fakat son üç yılda bu günkü durumuna geldi. Yaptık başardık bunu. Deney hayvanları aşamasına getirdik bunu. Dünyada yapay kan çalışmaları önceden beri yapılıyor. 1986 yılından bu yana çok ciddi çalışmalar yapıldı. Biz de ülkemiz için hayati olan bu sıvıyı üretmek için yola koyulduk. Multidisipliner bir çalışma grubu kurduk ve biz bunu ürettik. Bu gün gelinen aşamaların en üstündeyiz. Onların handikaplarını büyük oranda giderdik. Steril olarak bir yıldan daha fazla saklayabileceğiniz her kan grubuna uyabilecek bir ürün üretmek gerçekten çok büyük çaba gerektiren bir şeydi ve biz bunu yaptık. Biz üç sene uyumadık. Çok çalıştık" diye konuştu.
AYHANCI:"BİR YIL VE DAHA UZUN SÜRE SAKLAYABİLİYORUZ"
Yapay kanı deney hayvanlarında yakında uygulamaya başlayacaklarını söyleyen Prof. Dr. Adnan Ayhancı, "Haziran ayı sonlarında Temmuz’un başlarında deney hayvanlarında uygulamaya başlayacağız. 7-8 gibi bir çalışmamız olacak. Yurt içi yurt dışı ve yurtiçi çalışmalarımız olacak. Zannediyorum bir yıl içinde deneysel çalışmalar tamamlamış olacağız ve klinik çalışmalara yaklaşacağız. Sorun çıkmaması için bazı şeyleri tekrar tekrar deniyoruz. Tamamen yerli sıfırdan başlayarak bir kan ürettik. Kızılay kan bankalarında bulunan eskiyen kanların hemoglobinlerini de kullanarak yapay kan üretebiliyoruz. Ya da bazı hayvanları kullanarak kan üretebiliyoruz. Üç şekilde kan üretebiliyoruz. Ama biz sadece kendi yöntemlerimizi kullanarak ülkemizin yapay kanını ürettik. İlk yarım saat bir saat içinde insanlar kan kaybından ölüyor. İlk müdahale çok önemli. Biz ürettiğimiz bu kanı ambulanslarda, oda koşullarında ekstra soğutucu ve özel dizayn edilmiş şeyler olmadan kullanabileceğiz. Bu kanı bir yıl ve daha uzun süre saklayabiliyoruz. Hastaya hemen müdahale edip daha düşük oranlarda vererek ilk etapta hayatını kurtarabileceğiz. Ürettiğimiz kan bedenle uyumlu hastanın hayatını kurtardıktan 20-30 saat civarı kaldıktan sonra böbrek yoluyla vücuttan atılıyor. Bütün kan gruplarına uyumlu" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.