Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Astım tedavisini ihmal etmeyin

Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep Sönmez Çelik Astım Hastalarının Ömür Boyu Tedavi Olmak Zorunda Olduklarına Dikkat Çekti.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2016 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2016 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Astım tedavisini ihmal etmeyin
Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep Sönmez Çelik, astım hastalarının ömür boyu tedavi olmak zorunda olduklarına dikkat çekti.
Astımın kalıcı bir hastalık olduğunu ve ömür boyu tedavi gerektiğini ifade eden Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep Sönmez Çelik, astım hastaları ile ilgili önemli önerilerde bulundu. Astımın dış ortamda bulunan çeşitli alerjenlere maruz kalma ile tetikleyici faktörlere karşı, havayollarının (bronşların) daralması ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu dile getiren Çelik, genetik faktörlerin astımı tetikleyen birincil neden olmasının yanı sıra, çevresel faktörler ve kimyasal maddelerin de tetikleyici etkiye sahip olduğunun altını çizdi.
BİLİNÇSİZ TEDAVİ ATAKLARI ARTTIRIR
Çocukluk çağında erkeklerde, erişkin çağda ise kadınlarda astımın görülme sıklığının arttığına vurgu yapan Çelik, sigara dumanına maruz kalmanın son derece önemli bir risk faktörü olduğunu dile getirdi. Tanı için akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri, alerji testi, kan testi istendiğini belirten Çelik, hastalığa ilişkin şunları dile getirdi:
“Astım; hastalık çok ilerleyip geri dönüşümsüz safhaya girmediği sürece kolaylıkla kontrol altına alınıp tedavi edilebilen bir hastalıktır. Düzenli tedavi gören hastaların büyük çoğunluğunda, astım yaşamı olumsuz yönde etkilemez. Ancak eksik ya da düzensiz tedavi veya bilinçsiz ilaç kullanımı, hastalığın giderek ilerlemesine, atak sayısının ve şiddetinin artmasına neden olabilir. Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar temel olarak solunum yoluyla alınır ve bu ilaçlar iki grupta ele alınabilir. Birinci grupta semptom giderici yani hastayı rahatlatıcı ilaçlar yer alır. Bunlar yine solunum yoluyla kullanılan ilaçlardır. İkinci grupta ise hastalığı tedavi eden ya da kontrol altına alan ilaçlar yer alır. Bunların büyük bir kısmı solunum yoluyla kullanılmaktadır.”
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN
Astım hastaları için bazı önerilerde de bulunan Uzm. Dr. Çelik, “Sigara içmeyin; evinizde ve etrafınızda sigara içilmesine izin vermeyin. Evcil hayvanlara alerjiniz varsa, onlardan uzak durun. Tozlu ve dumanlı alanlardan uzak durun. Parfüm, talk pudrası, saç spreyi ve boya gibi kuvvetli koku ve spreylerden uzak durun. Astım tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi doktor tavsiyelerine uymak ve düzenli kontrollere devam etmektir. Astım kronik bir hastalıktır ve bu nedenle tedavinin temelini hasta eğitimi oluşturur; hastalığınızla ilgili hekiminizden olabildiğince kapsamlı bilgiler edinin” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.