Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Astım hastaları dikkat!

Dünyada 300 milyon, Türkiye’de ise her 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu belirtilerek, hastalığın günümüz imkanlarıyla tedavisinin mümkün olduğu açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2014 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2014 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Astım hastaları dikkat!
Dünyada 300 milyon, Türkiye’de ise her 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu belirtilerek, hastalığın günümüz imkanlarıyla tedavisinin mümkün olduğu açıklandı. Yaşam ve çevre koşullarının hastalığın görülme sıklığını birebir etkilediğini kaydeden uzmanlar, özellikle çocuklarda görülen alerjik astım vakalarında en etkili korunma yönteminin aşılama olduğunu belirtti.

Astım, dünyada en sık karşılaşılan solunum yolu hastalığı olarak biliniyor. Kültürel koşullar, yaşam şekilleri gibi pek çok dış faktör hastalığın yaygınlığında belirleyici özellikler olarak tespit edilmiş. Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, astım hastalığı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi. Antony, astımın görülme sıklığının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, özellikle çocuklarda görülen astım rahatsızlığından, alerjinin sorumlu olduğunu söyledi. Astım, adını duyanın korkusu olsa bile, günümüz şartlarında korkulmaması gereken ve tedavisi olan bir hastalık olduğunu belirten Antony, “Alerjik astımın tedavisindeki en etkili yol aşılama yöntemidir ve bu yöntemle hastalıktan kurtulmak mümkündür. Alerji aşıları astımın gidişatını değiştirebilme potansiyeline sahip tek tedavidir, mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Çünkü alerji aşıları dışındaki tedavilerin hiç biri, hastalığın vücuttan atılmasını sağlamaz sadece mevcut yangının seviyesini azaltır.” dedi.

Astım için son yıllarda geliştirilen aşıların çok daha başarılı sonuçlar verdiğini anlatan Antony, ağızdan yapılan damla ve koldan yapılan aşı olarak iki türü bulunduğunu anlattı. Antony, “Hastanın yaşına ve alerjisine göre hangi aşının yapılacağı belirlenir. Alerjik olunan maddenin vücuda alıştırılması için küçük dozlarda başlayan aşı tedavisi giderek arttırılır. Bu tedaviyle amaçlanan; savunma sisteminin, alerjik olunan maddeye karşı tolerans geliştirmesidir. Yani astım tedavisinde kullanılan diğer ilaçların (nefes acıcılar ve kortizonlu ilaçlar) aksine aşı tedavisi, hastalığın direkt olarak oluş, mekanizmasını etkiler.” değerlendirmesinde bulundu.

Alerji aşılarının faydalarını sıralayan Antony, “Alerjik astımdaki en etkili tedavidir. Alerji aşıları, savunma sistemini etkileyerek alerjik bulunan maddeye karşı savunma siteminin tolerans geliştirmesine neden olur. Akciğerlerde bulunan alerjik iltihap geriler ve iyileşir. Hava yolu hassasiyeti geriler. Astım krizleri geriler. Astım için kullanılan ilaçlar azalır ve hasta hiç ilaç kullanmaz hale gelir. İlaçlara bağlı görülen yan etkiler görülmez. Aşıların etkisi ömür boyu ya da uzun yıllar devam eder. İçinde kortizon yoktur. İç organlara zararı yoktur ve kilo aldırmaz.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.