Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ASEF’ten yasal düzenleme talebi

Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu (asef) Başkanı Filiz Birtane, “çocuklarımıza Sağlıklı Bir Gelecek Verebilmek İçin Ailelerin Aşıları Zamanında Ve Tam Yaptırmaları Gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’ndan Bu Konuyla İlgili Acilen Bir Yasal Düzenleme Talep Ediyoruz” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2016 18:57
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2016 18:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ASEF’ten yasal düzenleme talebi
Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bir başvuru sonucunda yeni doğan çocuklarda yapılan aşıların zorlanmayacağı şeklindeki karar, sağlık personelini harekete geçirdi.
Yeni doğan çocuklarda topuktan kan alımı (fenilketonüri) zorunlu, fakat aşılar için velilerin zorlanamayacağı şeklinde kararın sağlık sorunları oluşturabileceğini kaydeden Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu (ASEF) Başkanı Filiz Birtane, “Çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek verebilmek için ailelerin aşıları zamanında ve tam yaptırmaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’ndan bu konuyla ilgili acilen bir yasal düzenleme talep ediyoruz” dedi.
ASEF Başkanı Birtane, Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu olarak, aşıların hastalıkları ve salgınları önlemede etkili olduğunu ve sağlıklı bir toplum için gerekli olduğunu düşündüklerini belirterek, “Ölümlere ve ciddi sakatlıklara neden olan birçok bulaşıcı hastalıktan aşılarla ömür boyu korunma sağlayabiliyoruz. Aşılar bulaşıcı hastalıklarla savaş da en etkili silahlarımızın başında gelir. Yüzyıllardır insanların en büyük sorunu olan bulaşıcı hastalıklarla ve salgınlarıyla aşılar sayesinde baş edilmiş ve bu hastalıkların bir kısmı da tamamen yeryüzünden eredike edilip tamamen yok edilmiştir” diye konuştu.
“Bir başvuru neticesinde 26 Ekim 2016’da Anayasa Mahkemesi’nin bir kararıyla zorunlu ve genel aşıların yaptırılamayacağı gibi bir algı oluşturan karar ortaya çıktı” diyen Birtane, şunları kaydetti:
“Bu kararın da yeni doğandan topuktan kan alımı (fenilketonüri) zorunlu, fakat aşılar için velilerin zorlanamayacağı şeklinde bir çıkarımda bulunabileceğimiz karar verilmiş oldu.”
Aile hekimliği çalışanlarının bu aşılardan sorumlu tutulduğunu ifade eden Birtane, “Eğer aşı kararı bireysel karara bırakılacaksa bu konudaki sorumluluk aileye verilmeli. Anayasa Mahkemesi kararı aileye bırakıyor ama Sağlık Bakanlığı çocuk aşılarını yapmaları için aile hekimliği çalışanlarını sorumlu tutuyor ve maaşlarından kesinti bile uyguluyor. Suriye’den gelen aşısız bebeklerle hastalıklar tekrar ortaya çıkabilir. Bu da ciddi bir sorun oluşturur. Bu yüzden çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek verebilmek için ailelerin aşıları zamanında ve tam yaptırmaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’ndan bu konuyla ilgili acilen bir yasal düzenleme talep ediyoruz. Ben anne ve babalara seslenerek şunu söylüyorum: Lütfen çocuklarımızın sağlığı, sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumlar için çocuklarımızın aşı takvimini aksatmayalım” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.