Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ardahan’da doktorlardan ’Aşı Hayat Kurtarır’ eylemi

Ardahan Devlet Hastanesinde çalışan hekimler, Anayasa Mahkemesinin zorunlu aşılar ile ilgili verdiği karara tepki gösterdi.Ardahan Devlet Hastanesi önünde toplanan doktorlar, Anayasa Mahkemesi’nin 26.10.2016 tarihinde zorunlu aşılar ile ilgili...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2016 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2016 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ardahan Devlet Hastanesinde çalışan hekimler, Anayasa Mahkemesinin zorunlu aşılar ile ilgili verdiği karara tepki gösterdi.
Ardahan Devlet Hastanesi önünde toplanan doktorlar, Anayasa Mahkemesi’nin 26.10.2016 tarihinde zorunlu aşılar ile ilgili vermiş olduğu karara tepki gösterdi. Doktorlar adına konuşan, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Coşkun Canıvar, kararın toplum sağlığını doğrudan ilgilendirdiğini söyledi. Dr. Canıvar, "Mersin’de bir ailenin çocuklarına aşı yapılması ve topuktan kan alınmasına itiraz ederek mahkemeye başvurması sonucu Mersin Çocuk Mahkemesi bebek için aşı uygulanması ve topuk kanı alınması bağlamında sağlık tedbiri uygulanmasına karar verdi. Bunun üzerine bebeğin annesi ve babası karara itiraz ederek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi kararında, çiçek aşısı haricindeki aşıların zorunlu aşılar arasında olduğuna dayanak oluşturacak bir kanun hükmünün mevcut olmadığını belirterek anne ve babanın istememesi durumunda çocuğa aşı yapılamayacağını belirtti. Mahkeme zorla aşı yapılmasını ‘hak ihlali’ olarak değerlendirmiş ve gerekçesini Anayasa’nın 17. maddesinde yer alan ‘maddi ve manevi varlığın korunması’ güvencesine dayandırmıştır" dedi.
"Aşısız birey kalmamasını hedefleyen aşı programlarına ihtiyaç bulunmaktadır"
"Bizler sağlık çalışanları olarak yararı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış ve yan etkileri bilimsel olarak kabul edilebilir düzeyde az olan zorunlu aşı kapsamına girmiş olan aşıların toplum sağlığı için ne denli önemli olduğunu vurgulamak isteriz" diyen Dr. Canıcar, "Aşılar bulaşıcı hastalıklarla olan mücadelede tıbbın geliştirdiği en etkili yöntemdir. İnsanlık tarihinde milyonlarca insanın topluca hayatını kaybetmesine sebep olan çiçek hastalığı, kızamık, çocuk felci gibi hastalıklar geliştirilen aşılar sayesinde toplum sağlığı için tehdit olmaktan çıkartılmıştır. Sağlıkçılar olarak biliyoruz ki aşının toplumda koruyucu olabilmesi için uygulanması gereken toplum kesiminin çok büyük çoğunluğuna yapılması gerekmektedir. Aşıyla önlemeye çalıştığımız hastalığın tamamen yok edilebilmesi için aşısız birey kalmamasını hedefleyen aşı programlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Hal böyle iken toplumun en değerleri bireyleri olan çocukların sağlığını doğrudan etkileyen ‘zorunlu aşıların’ yapılması kararı, bu konunun toplum sağlığı ve kendi çocuğunun sağlığı açısından önemini yeterince kavrayamamış olabilecek ebeveynlere bırakılmaması gerekmektedir. Bireyin hakkı toplumun haklarını, sağlıklı geleceğini bozuyorsa, burada karar toplumu ve diğer bireyleri koruma yönünde olmalıdır" ifadelerini kaydetti.
Dr. Canıvar, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçe gösterdiği üzere ‘zorunlu aşıların yaptırılması’ hususundaki eksik yönetmeliklerin Sağlık Bakanlığınca hızla tamamlanmasını ve zorunlu aşıların tüm bebek ve çocuklara uygulanmasına devam edilmesini talep ettiklerini söyleyerek, "Başta Ardahan halkı olmak üzere ülkenin dört bir yanına Ardahan Devlet Hastanesinin sağlık çalışanları olarak sesleniyoruz; Aşı hayat kurtarır, aşısız çocuk kalmasın" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.