Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arabada Yanlış Oturmak Şoförleri Hasta Ediyor

Sıkça seyahat eden araç kullanıcılarının ve taksi şoförlerinin neredeyse yarısından fazlası boyun ağrısı yaşıyor. Daima direksiyonda bulunan şoförlerin bu ağrıyı çektiğini vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr....

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2016 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2016 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sıkça seyahat eden araç kullanıcılarının ve taksi şoförlerinin neredeyse yarısından fazlası boyun ağrısı yaşıyor. Daima direksiyonda bulunan şoförlerin bu ağrıyı çektiğini vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, "Bütün gün araçta bulunmak ve yanlış oturmak zaten riskli. Bir de arabayı pencere açık kullanmak riski çoğaltıyor. Otomobil koltukları genellikle ergonomik ve başı arkadan destekleyecek şekilde bir boyunluk araçlarda bulunuyor. Fakat bu kurallara uyan çok az. Arabada yanlış oturma, şoförlerin çoğunu hasta ediyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Küçük bir alanı kaplamasına rağmen boyun bölgesinde 32 adet kas bulunduğunu belirten Göksoy, "40’lı yaşlardan sonra boyunda yıpranma belirtileri başlar. İlk bozukluklar omurgalar arasındaki disklerde ortaya çıkar. Disklerin içerdiği sıvı miktarı azalır ve giderek kurumaya ve elastikiyetini kaybetmeye başlar. Bazı meslek gruplarında boynun yanlış kullanılması bu yıpranmayı hızlandırıyor" dedi.
Prof. Dr. Turgut Göksoy, uzun yol şoförlerinin, başını yukarıda tutarak çalışmak zorunda kalan boyacıların, yere çömelerek çalışan seramikçilerin, el işi yapan ev kadınlarının, masa başında ve bilgisayar karşısında devamlı durmak zorunda kalan meslek gruplarının, boyun ağrıları açısından yüksek risk taşıdığını belirterek, "Modern yaşam koşulları günlük yaşamda stresi bizlere artık kanıksatır hale getirdi.’’ Yoğun stres altında yaşayanlarda bunun bedelini çok kez vücuttaki bazı organlarla beraber boyun omurgası da ödüyor. Mide, bağırsaklar, başta sırt ve boyun bu stresten etkileniyor. Buna ilaveten bir de boynu yanlış kullanma alışkanlığıyla bu bölgede birçok ağrı ortaya çıkıyor. Boyun ağrıları bir yerleşirse artık vücudu kolayca terk etmiyorlar" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, boyun ağrısından şikayetçi olanlar çoğalınca "Boyun Okulu" açtı. Pendik Bölge Hastanesi’nde faaliyet gösteren "Boyun Okulu", aynı sorunu yaşayanları bir araya getirerek, deneyimlerin paylaşılmasını ve ameliyat olmadan ağrılara çözüm bulmayı öğretecek. Prof. Dr. Turgut Göksoy, "Boyun ağrılarının kollarda ağrı ellerde uyuşma şeklinde belirtilerine sıkça rastlanıyor. Bu yüzden boyunda hafif sorunlar olmasına rağmen bundan bağımsız olarak birlikte el bileği kanalında bir sıkışma (Bilek Kanalı Sendromu) oluşabiliyor. Boyun ağrılarında ilaç kadar etkili olan bir yöntem de fizik tedavi. Fizik uygulamaların amacı ağrıyı gidermek, kasılmış adaleleri gevşetmek, kısıtlanmış boyun hareketlerinin yeniden yapılabilmesini sağlamak" dedi.
Araç kullananlara önerilerde bulunan uzmanlar, "Direksiyondan fazla uzak olunması sakıncalı. Aynı şekilde direksiyona aşırı yaklaşmak yanlış. Aşırı ağrılı durumlarda özellikle akut boyun ağrılarından kurtulmak için araç kullanırken boyun korsesi takmalı. Uzun süre araç kullanılacak olursa belli aralıklarla durup hem bel hem de boyun için egzersizler yapılmalı" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.