Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antibiyotik kullanımına karşı Antijen testi

Türkiye’deki yüksek antibiyotik kullanımını en aza indirmek için Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Antijen testi uygulamasına tüm Türkiye’de başlandı. Boğazdan alınan bir sürüntü örneği ile gerçekleştirilen Antijen...

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2017 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2017 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antibiyotik kullanımına karşı Antijen testi

Türkiye’deki yüksek antibiyotik kullanımını en aza indirmek için Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Antijen testi uygulamasına tüm Türkiye’de başlandı. Boğazdan alınan bir sürüntü örneği ile gerçekleştirilen Antijen testi ile 5 dakika içinde hastanın gerçekten antibiyotik kullanmasına ihtiyacı olup olmadığı belirlenecek ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilecek.

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım 23 Ocak Pazartesi günü tüm Türkiye’de başlayan Antijen testinin tanıtımını Yunusemre ilçesindeki 7 No’lu Güzide Yurtseven Aile Sağlığı Merkezi’nde yaptı. Aile Hekimleri Tamer Meydanacar ve Ali Rıza Pirinççiler eşliğinde boğazlarında yanma olan ve gribal enfeksiyon geçiren iki hastaya yapılan Antijen testi ile hastaların antibiyotik kullanmasına gerek olmadığı tespit edildi. Boğazdan alınan bir sürüntü örneğinin teste tabi tutulmasıyla gerçekleştirilen uygulama ile Türkiye’deki yüksek antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Uygulamadan memnun olan hasta Hamiyet Taştekin, “Artık her an antibiyotik kullanmayız. Sıkıştık mı hemen antibiyotik kullanıyorduk evimizde de bulunduruyorduk. İnşallah artık gerek kalmadıkça kullanmayacağız” dedi.

"Antibiyotik virüslere tesir etmiyor"

Uygulama hakkında bilgi veren Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım, “Her soğuk algınlığında, nezlede, gripte antibiyotik kullanmamız gerekir gibi bir düşüncemiz var. Bu tamamen yanlış. Bunların yüzde 80’inine yakını viral kökenli ve virüslere antibiyotik tesir etmiyor. Bizim burada amacımız ilimizde yüzde 24’e düşürmüş olduğumuz bir antibiyotik oranımız var. Medeni ülkelerde bu oran yüzde 12. Bizim çalışarak oranımızı yarı yarıya düşürmemiz gerekiyor. Bakanlığımız tarafından tahsis edilen hızlı Antijen testleriyle şüpheli hastalarda 8-9 dakikamızı alacak şekilde antibiyotik kullanıp kullanmayacağımıza karar vereceğiz. Böylece hem hastalarımızın bu konuda kafalarındaki soru işaretleri giderilmiş oluyor hem de hekimlerimize hastalarımız tarafından olabilecek baskıların önüne geçilmiş oluyor. Bu konuda halkımızın bilgilendirilip duyarlı olması, gerekli durumlarda hekimleriyle birlikte yapılabilecek hiçbir ağrısı sızısı olmayan bu girişimlere müsaade etmeleri bizim bu hedeflere ulaşmamıza yardımcı olacaktır. Bu konuda halkımızın duyarlılığını bekliyoruz” diye konuştu.

Tüm aile hekimlerine dağıtıldı

Uygulamanın şu an tüm aile hekimlerine dağıtıldığını kaydeden Yıldırım şunları söyledi:

“Yeterli miktarda hızlı antijen testlerimiz mevcut. Burada önemli olan hekimimiz şüpheli gördüğü hastalarda bu uygulamayı talep ettiğinde, vatandaşlarımızda bizimle bu konuda uyumlu çalışırlarsa inşallah lüzumsuz antibiyotik kullanımının önüne geçmiş olacağız. Kullanılan antibiyotik oranı Türkiye’de yüzde 30, Manisa’da yapmış olduğumuz çalışmalarla yüzde 24,4 oranlarına düşürdük. Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 12. Bu konuda en başarılı ülke yüzde 8 ile Hollanda. Bizim hedefimiz yıl sonuna kadar yüzde 12 yani olması gereken orana Manisa’da ulaşmaktır. Manisa’da tüm aile hekimlerimizde en az iki ay yetecek kadar hızlı Antijen testleri hesaplanarak dağıtımları yapıldı. Bu konuda Antijen testlerinin sayısı eksildikçe bunu tamamlayacak stoklarımız bakanlıkta mevcuttur.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.