Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anne sütünün önemi ve emzirme danışmanlığı

Emzirmenin kadına hayatın bahşettiği en özel anlarından biri olduğunu söyleyen Koru Ankara Hastanesi Emzirme Uzmanı Özgül Kalkır, "Her canlının sütü kendi bebeğine özeldir. Annesinin sütünün de yavrusu için benzersiz bir besin olduğu...

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2016 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2016 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Emzirmenin kadına hayatın bahşettiği en özel anlarından biri olduğunu söyleyen Koru Ankara Hastanesi Emzirme Uzmanı Özgül Kalkır, "Her canlının sütü kendi bebeğine özeldir. Annesinin sütünün de yavrusu için benzersiz bir besin olduğu gerçektir" dedi.
Anne sütünün yeni doğan bebeklerde optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay, yıllık milyonlarca litrelik üretimiyle, en önemli doğal kaynaklardan biri olduğunu belirten Özgül Kalkır, bebeğin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini anne sütünün karşıladığını, bağışıklık sistemini geliştirecek çok önemli maddeler de içerdiğini ifade etti. Özgül Kalkır, "Antikorlar, antiefektif, antimikrobial maddeler, prebiotik, probiotik bunlardan bazılarıdır ve oldukça önemlidir. Bebeğe verilecek diğer hiçbir üründe bunlar yoktur" diye konuştu.
Hiçbir formülle besinin annesinin bebeği için ürettiği süt ile kıyaslanamayacağını vurgulayan Koru Ankara Hastanesi Emzirme Uzmanı Özgül Kalkır, annenin sütünün her zaman taze, temiz ve bebeğe verilmeye hazır olduğundan, emzirmenin bedava ve kolay bir yöntem olduğunun altını çizdi. Özgül Kalkır, "Sevgili anneler bebeğinizi onun için ürettiğiniz ona özel sütünüzle besleyin. İlk 6 ay sadece emzirin, su bile vermenize gerek yoktur. 6’ncı aydan sonra ek besinlere başlayarak 2 yaş üstüne kadar bebeğinizi emzirmeye devam edin, çünkü anne sütüyle beslenerek büyümek, bebeğinizin en doğal hakkıdır" ifadelerini kaydetti.
Emzirmeyi, bebekle annenin muhteşem dansı, bağlanmanın özü olarak nitelendiren Özgül Kalkır, "Bu dans bakışmayla başlar, ellerin küçük dokunuşlarıyla farklı pozisyonlarla, ritmle devam eder. Ritmi yakalayana kadar, dansı öğrenirken biraz zorluklar yaşanıyor gibi olsa da, ritmi yakaladıktan sonra tadına doyum olmayan çok özel bir danstır. Sevdadır, sevgidir emzirmek. Aşktır esasında annenin bebeğe aşkı bebeğin anneye aşkıdır emzirmek" dedi.
"Emzirmede özgüven çok önemli"
Annenin duygusal olarak da desteklenmesi gerektiğini ifade eden Kalkır, bu süreçte babalara da büyük görevler düştüğünü söyledi.
Emzirmede özgüvenin çok önemli olduğunu belirten Özgül Kalkır, ’senin sütün acı’, ’senin sütün bebeğine yaramıyor’, ’senin sütün az’, ’bebeğin doymuyor ki çok ağlıyor’, ’senin memen küçük, sütün olmaz’, ’senin memen büyük bebeğine veremezsin’, ’sen emziremezsin’ gibi başkaları tarafından söylenen sözlerin de yakınları tarafından söylenmemesi gerektiğini anlattı.
Özgül Kalkır, "Sevgili ebeveynler, anneanneler babaanneler, teyzeler halalar, bu konuda söz sahibi olan herkes, yapmayın, yapmayalım. O anda sizin sarf ettiğiniz bu cümlelerden biri, sizin için çok önem arz etmese de, yeni doğum yapmış, bebeğini emzirmeye çalışan annede ne yaralar açıyor, o annenin öz güvenini ne kadar zedeliyor, yok ediyor bir bilseniz. Bu sözleri sarf etmek yerine olumlu cümleler kullanmanız veya bir uzmana yönlendirmeniz yerinde olacaktır" dedi.
Kalkır, anne adaylarına hastanelerinde yapılan ’Anne Sütü Emzirme’ eğitimlerine katılmaları yönünde tavsiyelerde bulundu. Anne sütüyle büyüyen bebeklerin ilerde daha sağlıklı bireyler olarak karşımıza çıkacağını ifade eden Özgül Kaldır, "Emzirmede karşılaşacağınız zorluklarda mutlaka bir emzirme danışmanından bilgi alın, destek alın. Emzirmek bu ihtiyaçlarının hepsini birden karşılayacaktır. Sevgili anneler, bebeğinizi doğumdan itibaren sık sık emzirin, onu annesinin sütüyle besleyin, büyütün. Anne sütüyle büyüyen bebekler ileride daha sağlıklı bireyler olarak karşımıza çıkacaktır" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.