Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankara’nın Kene Haritası

Ankalab Laboratuvarları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, Ankara’da kene türlerinin Kızılcahamam, Çamlıdere ve Çubuk ilçelerinin kırsal alanlarında yoğunlaştığını belirtirken, kesin olmamakla birlikte Türkiye’de 40 dolayında...

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2016 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2016 13:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankalab Laboratuvarları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çakır Güney, Ankara’da kene türlerinin Kızılcahamam, Çamlıdere ve Çubuk ilçelerinin kırsal alanlarında yoğunlaştığını belirtirken, kesin olmamakla birlikte Türkiye’de 40 dolayında kene çeşidi olduğunu ifade etti.
İlk kez keneyle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle kene konusunun 2002 yılı haziran ayında Tokat ili ve çevresinde bildirilen olgularla ülke gündemine geldiğini anımsatan Doç. Dr. Çakır Güney, kenenin kent alanlarından daha çok kırsalda bulunduğuna dikkati çekti. KKKA hastalığına yol açan virüse konaklık eden sekiz kene türden sadece birinin Türkiye’de belirlendiğine işaret eden Güney, Başkentin kene popülasyonunun Kızılcahamam, Çamlıdere ve Çubuk ilçelerinin kırsal alanlarında yoğunlaştığını belirtti.
"KENE EN KISA ZAMANDA ÇIKARTILMALI"
Doç. Dr. Çakır Güney, kenelerin sadece KKKA hastalığını değil, yaklaşık 200 farklı hastalık mikrobunu taşıyabildiğini vurguladı.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıklıkla görülmeye başlanan keneye karşı vatandaşları uyaran Güney, kene ısırması durumunda vatandaşların Ankalab Laboratuvarlarına başvurabileceklerini söyledi. "Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır” diyen Güney, şöyle devam etti:
“Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Vücuda yapışmış keneler el hijyeni sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Isırılan yer dezenfekte edilmelidir. Eğer çıkartılamıyorsa veya kene yanlış çıkarılırsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.”
22 FARKLI İLDE GÖRÜLDÜ
Güney, yüzlerce ölüme neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bulaştıran kenelerin havaların ısınmasıyla aktif hale geldiği, 22 ayrı ilde görülen bu hastalığın geçmiş yıllara oranla düştüğünü belirtti. Çakır Güney, "Söz konusu hastalık her yıl mart, kasım ayları arasında görülmekte ve haziran, temmuz aylarında pik yapmaktadır. Hastalık, ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesinin kuzeyi, Karadeniz Bölgesinin güneyi ve Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeyinde görüldü" ifadesini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.