Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Ameliyatın modası olmaz"

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, obezite ameliyatlarının moda olmaması gerektiğini söyleyerek, “5 kilo fazlası olanlar dahi obezite ameliyatı olmak istiyor maalesef. Bu doğru bir yaklaşım değil. Zayıflamak moda olabilir fakat...

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2016 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2016 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, obezite ameliyatlarının moda olmaması gerektiğini söyleyerek, “5 kilo fazlası olanlar dahi obezite ameliyatı olmak istiyor maalesef. Bu doğru bir yaklaşım değil. Zayıflamak moda olabilir fakat ameliyat moda akımı değil, bir tedavi yöntemidir” dedi.
Op. Dr. Tufan Ergenç, sağlık açısından herhangi bir sorunu olmayan kilolu kişilerin, normal hayatlarında sıkıntı yaşamadığı sürece ameliyat olmalarının gereksiz olduğunu belirtti. Ergenç, “Osmanlı dönemi resimlerine baktığımızda kadınların kilolu olduğunu görürüz. Çünkü o dönemde kilolu olmak modaydı. Günümüzde ise zayıf olmak moda. İnsanlar toplum baskısı yüzünden obezite ameliyatı olmak istiyor” diye konuştu.
“Kilolu fakat sağlıklıysanız ameliyata gerek yok”
Çoğu insanın toplumun dayatması yüzünden bedeninden memnun olmadığını ve bu durumun kişilerde mutsuzluğa sebep olduğunu ifade eden Op. Dr. Tufan Ergenç, şunları söyledi: “Eğer kilolu ama sağlıklıysanız, tetkikleriniz normalse, iyi bir çalışma hayatınız varsa, hareket etmekte zorlanmıyorsanız zayıflamak zorunda değilsiniz. Toplum kilolu kişilere farklı açıdan bakabilir ya da incitici hareketler yapabilir. Lakin bu ameliyat masasına yatmanız için yeterli bir sebep değil. Beslenme düzeni ve spor zayıflamak isteyen kişilerin öncelikli planı olmalıdır."
“Kusurlarımızla yaşamayı öğrenmeliyiz”
Op. Dr. Ergenç, ameliyatın moda olmaması gerektiğini dile getirerek şöyle konuştu: “Biz ülke olarak gündemde olan moda uygulamaları çok seviyoruz ama burada söz konusu olan moda değil ameliyat. Zayıflık bir moda olabilir ama ameliyat moda olmaz. Kilolu kişiler, yolda yürüdüğü sırada, kafede, dolmuşta insanların kendisine baktığını fark eder. Çünkü farklıdırlar. Kilolu olmak çok fazla önemsenmemelidir. Örneğin boyumuz kısa olabilir, parmaklarımız kısa olabilir ya da kepçe kulaklı olabiliriz ama bu kusurlarımızı sürekli gündeme getirerek mutsuz olmanın bir anlamı yok."
“Beslenme ve egzersiz başvurulacak ilk yöntem olmalı”
Obezite ameliyatının ciddi bir genel cerrahi operasyonu olduğunu belirten Dr. Ergenç, “Obezite ameliyatı hasta açısından meşakkatli bir ameliyattır. Düzgün şartlarda, düzgün aletlerle, doğru bilgiyle yapılması gerekir. Doktorun ve hastanın konuyla ilgili bilinçsiz bir hareketi hayati sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler, öncelikle doğru beslenmeyi ve doğru spor yapmayı öğrenmeli; ameliyat kararı alırken ise konusunda deneyimli doktor ve merkezleri tercih etmelidir” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.