Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alzheimerla mücadelede altın öneriler

Alışkanlıklara yapılacak küçük değişikliklerle daha etkili bir hafıza performansı göstermenin mümkün olduğunu söyleyen Koru Ankara Hastanesi Nöroloji ve Ağrı Kliniği Uzmanı Prof. Dr.Ali Kemal Erdemoğlu , bu amaçla üretilen çeşitli...

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2016 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2016 11:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alışkanlıklara yapılacak küçük değişikliklerle daha etkili bir hafıza performansı göstermenin mümkün olduğunu söyleyen Koru Ankara Hastanesi Nöroloji ve Ağrı Kliniği Uzmanı Prof. Dr.Ali Kemal Erdemoğlu , bu amaçla üretilen çeşitli vitaminler, besin takviyeleri, diyetler, egzersiz programları, medikal ve kozmetik ürünler tüm dünyada büyük ilgi gördüğünü kaydetti.
Etkili bir hafıza performansı için ilk olarak beynin aktif tutulmasını öneren Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, Alzheimer hastalığının eğitimsiz kişilerle kıyaslandığında eğitimli kişilerde çok daha az görüldüğünü belirtti.
Prof. Dr. Erdemoğlu, “Bulmaca çözmek, su doku benzeri zeka oyunlarından oynamak, satranç oynamak, yabancı dil eğitimi almak ileri yaşlarda daha iyi bir hafıza için herkesin kolayca uygulayabileceği etkinliklerdendir” dedi.
Günlük yaşantıda belli rutinlerin ve alışkanlıkların olmasını öneren Nöroloji ve Ağrı Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Erdemoğlu, “Ev anahtarı, araba anahtarı, uzaktan kumanda, cüzdan, saat gibi gündelik eşyaların hep belli yerlerde bulundurulmasını alışkanlık edinirseniz onları aramak için zaman kaybetmezsiniz” diye konuştu.
Kronik hale gelmiş baskı ve stresin de kafa karışıklığı oluşturarak hafıza bozukluğuna sebep oldğunu ifade eden Prof. Dr. Erdemoğlu, “Stres yönetimi konusunda daha etkili stratejiler öğrenmek için kendinizi geliştirin.” önerisinde bulundu.
Uzun süreli uykusuzluk ve yorgunluğun ilk etkilediği bilişsel mekanizmalardan birinin hafıza olduğunu vurgulayan Koru Ankara Hastanesi Nöroloji ve Ağrı Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Erdemoğlu, “Unutkanlık ve dalgınlık şikayetleriyle mücadele etmek adına ilk önce yeterli, sağlıklı ve dinlendirici bir uyku düzeniniz olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın” diye belirtti.
Unutkanlığın bir diğer sebebinin de hatırlanması gereken şeye ilk başta yeterince dikkat sarf edilmemesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erdemoğlu, “Her gün alışveriş yaptığınız manavın giydiği kazağın rengine dikkat etmediyseniz, sonrasında hatırlamanız da mümkün değildir. Bilhassa yeni tanışılan kişilerin isim ve soyadına, mesleğine, bedenindeki ve simasındaki ilginç olabilecek noktalara özel dikkat gösterin.” diye vurguladı.
Sadece düzenli 3 öğün yemeğin sağlıklı bir beslenme için yeterli olmadığını söyleyen Prof. Dr. Erdemoğlu, özellikle B, C, E vitaminlerini sağlayacak özellikte meyve ve sebze de tüketmenin önemine değindi.
Günümüzde obezitenin hem tek başına çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil ettiğini, hem de kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve çeşitli metabolik bozukluklara zemin hazırladığını belirten Koru Ankara Hastanesi Nöroloji ve Ağrı Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Erdemoğlu, “Aşırı kilo nasıl kalbi besleyen damarları daraltarak kardiyovasküler sorunlara davetiye çıkarıyorsa, yine benzer şekilde beyni ve sinir hücrelerini besleyen damarları da tıkayarak çeşitli zihinsel becerileri sekteye uğratmaktadır.” dedi.
Düzenli aerobik ve egzersizin kan dolaşımını daha etkili hale getirerek beynin beslenmesine ve atık materyallerin beyinden uzaklaştırılmasına neden olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Erdemoğlu. “Dahası, aktif yaşam arzını benimsemiş kişiler daha iyi uyur, stresle daha iyi mücadele eder, zihinsel performansı olumsuz yönde etkilediği bilinen alkol, ilaçlar, sigara, uyuşturucu gibi faktörlerden de uzak dururlar.” sözleriyle açıklamasına son verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.