Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aldatılma Korkusu Psikolojik Tedaviyle Atlatılabilir

Psikolog Mert Koçak, Aldatılma Korkusu İle İlgili Bilgiler Verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aldatılma Korkusu Psikolojik Tedaviyle Atlatılabilir
Gelişen teknoloji ve sosyal medya ile birlikte çiftler arasındaki aldatılma korkusu da arttı. Uzmanlar ise erken önlem alınmadığı takdirde aldatılma korkusunun ileride çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyarıyor.
Yaşanılan güzel bir hayatı kaybetme düşüncesi ‘aldatma’ kelimesini akıllara getiriyor. Çiftler yaşadıkları mutlu bir hayatın içindeyken birden her şeyin kötü gideceği ve bu mutluluğun son bulacağı düşüncesine kapılabiliyorlar. Bu düşünce insanda aldatılma korkusunu ortaya çıkarıyor.Konuyla ilgili bilgi veren Uzman Psikolog, İlişki Terapisti Mert Koçak, özellikle birbirini seven çiftlerin arasında meydana gelen bu durumun genellikle
Ya başka birini severse? Ya benden sıkılırsa? Ya başkasına aşık olursa? Bu gibi sorularla birlikte başladığına dikkat çekerek, “Kişideki stres ve derin düşünceler artıyor. Bu durumu tetikleyen birçok unsur olabilir. Geçmişte yaşanılan kötü deneyimler ya da çiftlerin tanık olduğu hayatlar bu korkuyu ortaya çıkarabiliyor. Aldatılma korkusunu derecelendirebiliriz. Ama derecesi her ne olursa olsun bu kesinlikle bir hastalık belirtisidir. Sağlıklı bir psikolojiye ve ruha sahip olan bireyler bu tür düşüncelere kapılmazlar. Çünkü bu düşünce insan ruhunda komorbid bir durum ortaya çıkarabilir. Kişi zamanla paranoya belirtileri gösterebilir. Bununla birlikte yüksek derecede stres ortaya çıkabilir. Panik atak semptomları gelişebilir.” dedi.
SOSYAL MEDYA VE İNTERNET ETKİSİ
Koçak, "Sanal ortam ve medya günümüz jenerasyonunda kesinlikle aldatmayı ortaya çıkaran unsurlardandır. Televizyon dizileri, sinema filmleri, kullanılan chat programları, sosyal medya ve bu tür yapılaşmaların işlevlerini gören diğer unsurlar çiftlerin birbirlerini aldatmalarında büyük rol oynuyor. Televizyon filmleri ve dizlerdeki örnekler toplumun bilincine ya da bilinç dışına yerleşiyor. Bilince ya da bilinç dışına yerleşen bu düşünceler sosyal medya, chat programları ve internet ortamındaki arkadaş siteleri aracılığıyla da kolay bir şekilde aldatma eylemine dönüşebiliyor.” diye konuştu.
BU KORKUDAN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?
Mert Koçak, aldatılma korkusu kişide yüksek derecede stres ve paranoya semptomları ortaya çıkardığını belirterek şunları söyledi; "Bu durumlar ortaya çıkınca çiftlerin ilişkileri tehlikeli bir şekilde yıkılacak duruma gelir. Nedeni ise çiftlerin her zaman birbirlerini aldatacağı konusundaki düşüncelerinin ilişkide yarattığı olumsuzluklar ve huzursuzluklardır. Bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu çiftlerin kendilerini sorgulamaları, sağlıklı iletişim kurmaya çalışmaları ve ruhsal, psikolojik destek almalarıdır. Bu desteklerle korkuların hastalık haline dönüşmesi ve ilişkilerin olumsuz etkilenmesi önlenebilir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.