Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Akupunkturun Etkisi Psikolojik Değil”

Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin, “akupunktur Tedavisi Sonrası Vücudumuzda Meydana Gelen Değişiklikler Bilimsel Çalişmalar İle Kanıtlanmış Gerçek Etkilerdir, Psikolojik (plasebo) Etki Değildir” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“Akupunkturun Etkisi Psikolojik Değil”
Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin, “Akupunktur tedavisi sonrası vücudumuzda meydana gelen değişiklikler bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış gerçek etkilerdir, psikolojik (plasebo) etki değildir” dedi.
Medical Park Samsun Tıp Merkezi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin “Akupunkturun etkisi psikolojik mi?” sorusunu yanıtladı. Dr. Şahin “Yapılan çalışmalar, akupunktur uygulaması ile kanda ve beyin dokusunda birtakım hormonların (beta endorfin, enkefalin ve serotonin) düzeylerinin yükseldiğini, ayrıca beyinin bazı bölgelerinde sinir iletiminin arttığını (ventromedial hipotalamusta nöral aktivitenin arttığını) göstermektedir. Kanda ve beyin dokusunda meydana gelen bu değişiklikler, sinir sisteminde ağrının giderilmesine, sakinlik-rahatlamaya ve motor fonksiyonlarda iyileşmeye; bağışıklık sisteminde güçlenmeye ve metabolizma üzerinde yağ yakıcı etkiye neden olur” dedi.
Uzm. Dr. Ayşegül Elbir Şahin şu bilgileri verdi: “Akupunktur uygulaması merkezi sinir sistemindeki serotonin konsantrasyonunu yükselterek sempatik aktiviteyi artırır. (Seratonin; insana mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir. Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür). Akupunktur sempatik aktiviteyi artırarak, obezlerde tokluk merkezini uyararak ve ayrıca kulak akupunktur uygulaması ile nervus vagusun auricular dalını uyararak iştahı baskılar. Bu etkilerin yanında akupunktur uygulaması sonucu plazmada beta endorfin düzeyinin yükselmesi, gerek lipolitik (yağ yakıcı) etki ile gerekse plazmada glukagon (kan şekerinin aşırı düştüğü durumlarda, vücutta bulunan glikojenden -şekerin depolanmış hali- şekerin oluşmasına yardımcı olur ve kan şekerinin yeniden artmasını sağlar) düzeyinin yükselmesi ile enerji depolarını harekete geçirerek obezlerde ağırlık kaybına katkıda bulunmaktadır.”
Akupunkturun bebeklere, çocuklara ve hatta veteriner hekimler tarafından hayvanlara da başarıyla uygulandığını söyleyen Dr. Şahin “Eğer etki psikolojik (plasebo) olsaydı bu hasta gruplarında akupunktur tedavisinin başarısız olması gerekmez miydi?” ifadesini kullandı.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin “Akupunktur tedavisinde vücudun kendini tamir yeteneğinin iğneler ile uyarılması, zamanla hastada bütün işi zaten kendisinin yaptığı hissini uyandırabilir, doğrudur da. Çünkü akupunktur tedavisinde amaç bozulan fonksiyonu yeniden çalışır duruma getirmektir. Önemli olan hastaya uygun uyarıyı vermek ve tamir sürecini başlatmaktır. Gerisini zaten salgılanan maddeler halledecektir. Kendisini iyi gözlemleyen bir hasta tedavinin öncesi ve sonrasındaki değişiklikleri zaten fark edecektir. Sonuç olarak akupunktur tedavisi sonrası vücudumuzda meydana gelen değişiklikler bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış gerçek etkilerdir, psikolojik (plasebo) etki değildir” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.