Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Akdeniz’de Talasemi Taşıyıcılığı Türkiye Ortalamasının Üzerinde"

Akdeniz’de talasemi taşıyıcılığının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bildirildi.Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde tedavi gören ve iyileşen talasemili hastalar, Dünya Talasemi Günü nedeniyle düzenlenen bilgilendirme toplantısında...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2016 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2016 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akdeniz’de talasemi taşıyıcılığının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bildirildi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde tedavi gören ve iyileşen talasemili hastalar, Dünya Talasemi Günü nedeniyle düzenlenen bilgilendirme toplantısında Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Prof. Dr. Gayaz Akçurin ve Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın ile bir araya geldi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Pediatrik Kemik İliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek’in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Gayaz Akçurin ile Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaları Bölümü’nden Uzm. Dr. Esin Şanlı Sayın konuşmacı olarak yer aldı.
Talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığının tüm Akdeniz ülkelerinde önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. Akif Yeşilipek, "Türkiye’de yüzde 2 olan talasemi taşıyıcılığı Antalya ve çevresinde yüzde 10’u geçmektedir. Bu nedenle taşıyıcıların belirlenmesi amacıyla evlilik öncesi tarama testleri mutlaka yapılmalıdır. Evlenme kararı veren bireylerin ilgili belediyede evlilik başvurularıyla birlikte tarama testlerini de yaptırabilmeleri vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Düzenli kan transfüzyonu ve demir atıcı tedavinin talasemi hastalarının yaşam süre ve kalitesini arttırdığının altını çizen Prof. Dr. Akif Yeşilipek, "Bugün için hastalığın tek kesin tedavi yöntemi kemik iliği naklidir. Türkiye’de nakil yapılan hasta sayısı bini aşmıştır. Son zamanlarda Avrupa’da talasemili hastalarda akraba dışı vericiden nakil uygulamaları başlamıştır. Medical Park Antalya ve Göztepe Hastanesi’nde son iki yıl içinde aile içi vericisi olmayan 30 talasemili hastaya kemik iliği bankalarından verici bulunarak başarılı bir şekilde kemik iliği nakli yapılmıştır" dedi.
Akdeniz Talasemi Derneği’nin Türkiye’de kurulan ilk talasemi derneği olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Yeşilipek, "Bugüne kadar hastalığın tanıtımı, tedavisi ve önlenmesine yönelik birçok toplantı düzenlemiştir. Derneğimizin de katkılarıyla düzenlenen bu toplantıda hastalarımızın tedavisiyle ilgili sorunlar, hastalığın seyrinde ortaya çıkabilen kalp ve endokrin sistem hastalıkları ilgili uzman arkadaşlarımızın da katılımıyla tartışıldı" ifadelerini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.