Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akciğer kanserinde erken tanının önemi

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ertan Aydın, kanser kaynaklı ölümlerin üçte birini oluşturan akciğer kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2017 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2017 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ertan Aydın, kanser kaynaklı ölümlerin üçte birini oluşturan akciğer kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti.

Dünyada kanser vakaları her geçen gün artarken, sadece 2012 yılında dünyada toplam 14,1 milyon kanser vakası yaşandı. Kansere bağlı ölüm sayısı ise 8,2 milyon oldu. Dünyada en çok tanı konulan kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri hakkında bilgi veren Koru Ankara Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ertan Aydın, "Akciğer kanseri, kanser kaynaklı ölümlerin üçte birini oluşturuyor. Akciğer kanseri tanısı konulan hastaların sadece yüzde 15’i beş yıldan daha fazla yaşamaktadır" dedi.

Akciğer kanserinin nedenlerini sigara, radon gazı maruziyeti, radyasyon maruziyeti, KOAH, verem, tüberküloz gibi kronik akciğer hastalıkları, baş-boyun kanseri, lenfoma, sigara nedenli önceki kanser varlığı, ailesel akciğer kanseri öyküsü ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar, krom, nikel ve arsenik bileşikleri olarak sıralayan Doç. Dr. Aydın, Türkiye için yıllık tahmin edilen yeni akciğer kanseri vaka sayısının 30 bin olmasına karşın ancak yüzde 16’ısının erken evrede saptanıp cerrahiden fayda gördüğünü söyledi. Yapılan çalışmalarda tanı konulup ameliyat edilen evre 1 hastaların 10 yıllık sağkalımı yüzde 92 iken, tedaviyi kabul etmeyen evre 1 hastaların tümünün 5 yıl içinde öldüğünün tespit edildiğini belirten Aydın, yüksek riskli akciğer kanseri hastalarında erken teşhis için düşük doz bilgisayarlı tomografi kullanılmaya başlandığını anlattı. Düşük doz bilgisayarlı tomografinin cerrahi operasyondan fayda görmesi olası akciğer kanseri hastalarında erken tanıya olanak sağladığını ve kansere bağlı ölümlerin yüzde 20 oranında azaldığını vurgulayan Doç. Dr. Ertan Aydın, akciğer kanseri tanısı için düşük doz bilgisayarlı tomografi taraması önerilen hastaların 55-74 yaş aralığında, 30 yıldan daha fazla sigara içenler, sigarayı 15 yıldan daha az süre önce bırakanlar, ek risk faktörü olanlar olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ertan Aydın, "Son teknolojik altyapıya sahip hastanemizde düşük doz bilgisayarlı tomografi ile akciğer kanseri taraması yapılmakta olup, erken dönemde yani semptomlar gelişmeden ve tedavinin daha etkili olabileceği bir aşamada tanı konulmaya çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.