Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ailelere kreş öncesi aşı uyarısı

KBB Uzmanı Op.Dr. İbrahim Korhan, çocuklara kreşe gitmeden önce pnömokok aşısının yaptırılması gerektiğini uyarısında bulundu. Dr. Korhan, "Çocuk bu aşıyı olmazsa, kreşte ağır enfeksiyonlar geçirebilir" dedi.Bornova’daki Özel...

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2016 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2016 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
KBB Uzmanı Op.Dr. İbrahim Korhan, çocuklara kreşe gitmeden önce pnömokok aşısının yaptırılması gerektiğini uyarısında bulundu. Dr. Korhan, "Çocuk bu aşıyı olmazsa, kreşte ağır enfeksiyonlar geçirebilir" dedi.
Bornova’daki Özel ENTO Kulak Burun Boğaz (KBB) Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. İbrahim Korhan, çocuklarını kreşe göndermeyi planlayan ailelere önemli uyarılarda bulundu. Özelikle şehirlerde ailelerin çocuklarına fazla koruyucu davrandığını belirten Dr. Korhan, "Çocuklarımıza karşı çok fazla korumacı davranmamızın da etkisiyle çocuklar kreşe ilk başladığında bağışıklık sistemleri çok güçlü olmuyor. Virüslerle, bakterilerle çok fazla karşılaşmamış olan çocuklarımız, bir çok çocuğun olduğu ortama girdikten sonra virüs ve bakterilerle daha fazla temas ediyorlar. Dolayısıyla kreşin ilk dönemlerde ciddi enfeksiyonlar geçiriyorlar.Özellikle solunum yolu enfeksiyonunu çok sık geçiriyorlar" dedi.
"Bir yıl sonra toparlanabiliyorlar"
Çocukların kreş başladıktan sonra geçirdiği sürece adapte olmasının zaman aldığını kaydeden Dr. Korhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocuklar kreşe başladıktan bir yıl sonra toparlanıyorlar. Özellikle bağışıklık sistemleri güçlendiğinde enfeksiyon sıklıkları azalıyor. Eğer çocuğunuzun enfeksiyon sıklığı kreşe başlamasının birinci yılının sonunda azalmadıysa mutlaka çocuğun incelenmesi gerekir.İlk sene içinde tekrarlayan enfeksiyonlar geçiren çocuğu bir kulak burun boğaz uzmanının görmesinde fayda vardır. Çünkü bakteri ve virüslerin yanı sıra çocuklarda geniz eti ve bademcik problemleri de sık ya da ciddi enfeksiyonlar geçirmelerine sebep olabilir. Sık enfeksiyon geçiren çocukların bu açıdan değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca alerjisi olan çocukların da detaylı bir muayeneden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum."
"Çocuğunuzu mutlaka aşılatın"
Kreşe gidecek çocuklara mutlaka pnömokok aşısının yapılması gerektiğini altını çizen Dr. Korhan, aşının çocukları geçirebilecekleri enfeksiyonlardan koruyabileceğini ya da hafif şiddette geçirmelerini sağlayacağını söyledi. Grip aşısının da belli oranda fayda sağladığını anlatan Dr. Korhan, şunları söyledi:
"Çocuklara kreşe başlamadan önce mutlaka pnömokok aşısı yapılmalı. Çünkü bu aşıyı olmazsa geçirdiği enfeksiyonlar biraz daha ciddi oluyor. Aşılanmayan çocuklarda sinüzit, orta kulak ve akciğer enfeksiyonları daha sık görülüyor. Çocuk kreşe 1 defa bile gitse hasta çocuklarla bir defa temas etmesi bile enfeksiyon riski oluşturur. Çocuk kreş ortamına alıştıkça enfeksiyon geçirme olasılığı da azalır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.