Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AIDS hastası sayısı son 15 yılda azaldı

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Ata Borsa, son 15 yılda AIDS hastalarının sayısında düşüş görüldüğünü belirterek, "Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla...

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2016 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2016 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Ata Borsa, son 15 yılda AIDS hastalarının sayısında düşüş görüldüğünü belirterek, "Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte etkin tedaviler var. HIV virüsünün vücutta çoğalmasını ve bağışıklık sistemini etkilenmesini azaltacak etkin tedaviler var. Bu tedaviler hastalığın yayılmasını ve ölüm oranlarını azaltıyor" dedi.
1980’li yılların başlarında ilk defa Amerika’da ortaya çıkan AIDS hastalığı, hızlıca yayılarak tüm dünyayı etkileyen önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Ata Borsa, “Dünyada 36 milyon civarında HIV’li enfekte kişinin hepsi AIDS hastası değil. AIDS hastalığı HIV enfeksiyonunun son döneminde ortaya çıkan bir şey. Günümüzde milyonlarca insan HIV pozitif olduğu halde AIDS hastası olmadan yaşamını devam ettirmekte. Hastalık son evreye gelene kadar da spesifik bir belirtisi bulunmamakta. Belirtileri grip benzeri bir şeklide ortaya çıkan HIV virüsü, daha sonra yıllarca hiçbir belirti vermeden kişilerin yaşamlarına devam etmesine engel olmuyor. Ama tedavi almazlarsa AIDS evresine kadar bağışıklık sistemi ciddi şekilde düşer” diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Borsa, “HIV virüsü kan ve bazı vücut sıvılarıyla bulaşıyor, özellikle cinsel birliktelik, anne sütü ve uyuşturucu bağımlılarında iğnelerin paylaşımı ile. En ciddi bulaşma yolu cinsel yolladır. Cinsel yolla HIV virüsünün bulaşmasını engellemede en etkili yol kondom kullanımıdır” dedi.

“Türkiye’de 11 bin HIV pozitif virüsü taşıyan kişi mevcut”
Dünya geneline baktığımızda Türkiye’de bulunan HIV’li kişi sayısının çok yüksek olmadığını söylen Yrd. Doç. Dr. Borsa, “Türkiye’de resmi verilere göre yaklaşık 11 bin HIV pozitifi virüsü taşıyan kişi mevcut. Bu bildirilmesi zorunlu bir hastalık. Hastanelerde bunu test yaptırarak öğrenebilirsiniz. Bu virüsü taşıdığı tespit edilen kişileri Sağlık Bakanlığına bildirmek zorunludur” ifadelerini kullandı.
2000 yılından itibaren geçen 15 yıl boyunca AIDS hastalarının sayısında düşüş görüldüğünü belirten Borsa, "Aynı şekilde AIDS hastalığı sebebiyle ölen kişi sayısında da azalma mevcuttur. Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte etkin tedaviler var. HIV virüsünün vücutta çoğalmasını ve bağışıklık sistemini etkilenmesini azaltacak etkin tedaviler var. Bu tedaviler hastalığın yayılmasını ve ölüm oranlarını azaltıyor. Bu da AIDS hastalığı için ümit vaat edici bir durum” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.