Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağzını Temiz Tut, Kansere ’Dur’ De

İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, ağızda bulunan iki bakterinin pankreas kanserine neden olabileceğini belirterek “Gelecekte, çağın en önemli hastalıklarından biri olan pankreas kanseri, basit bir ağız...

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, ağızda bulunan iki bakterinin pankreas kanserine neden olabileceğini belirterek “Gelecekte, çağın en önemli hastalıklarından biri olan pankreas kanseri, basit bir ağız kontrolü ile ortadan kaldırılabilir” dedi.
Pankreas kanseri, sıklığı artan ve hızlı seyir gösteren, tanı konduktan sonra en fazla 1-1.5 yıl yaşam şansı olan bir kanser türü olarak biliniyor. Pankreas kanserinin oluşmasında, günümüzde genetik bozukluk, uzun süreli alkol kullanımı, kronik pankreatit, aşırı kahve tüketimi ve kalıtsal hastalıklar gibi faktörler olduğu biliniyor. Ancak son araştırmalar, pankreas kanseri oluşumuna ağız içerisinde bulunan iki bakterinin de neden olabileceğini ortaya koydu.
İKİ BAKTERİ, NEDEN OLABİLİYOR
İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Yapılan son araştırmalar, diş etlerinde bulunan ’Periodontitis’ hastalığı ile eksik, çürük dişlerde bulunan iki bakterinin, pankreas kanserine neden olabileceğini ortaya koydu. Çürük ve eksik dişlerde bulunan, ‘Porphyromanas Gingivalis’ ve ‘Aggregatibacter Actinomycetemcomitans’ adlı bakterilerin, yüksek oranda pankreas kanserine neden olabileceği belirtildi. ’Porphyromanas Gingivalis’ adlı bakteri bulunan kişilerde pankreas kanseri gelişme ihtimali yüzde 59, ‘Aggregatibacter Actinomycetemcomitans’ adlı bakteri bulunanlarda yüzde 50’den fazla olduğu saptandı. Ağzında bu bakteri bulunmayan kişilerde ise pankreas kanseri gelişmediği görüldü. Bu çalışma sağlıkta büyük bir adım niteliğindedir” diye konuştu.
"AĞIZ SAĞLIĞI KANSERİ ÖNLEYEBİLİR"
İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, ağız ve diş eti sağlığının çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ağız hijyeninin iyi olması, ağız ve diş eti muayenesinin düzenli yapılması ve dişlerin düzenli fırçalanmasının pankreas kanser ihtimalini belki de çok azaltacaktır. Gelecekte bu bakterilerin taranması ve tedavi edilmesi ile pankreas kanseri görülme oranı çok azalacaktır. Bu bakteriler ile ilgili yapılacak çalışma, hastalığın tedavisi konusunda büyük yarar sağlayacak.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.