Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağrısız doğum hayal değil

Özel Deva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Suat, annelerin yaşadığı bu sorunu ortadan kaldıran “Epidural Analjezi” yönteminin kimlere, nasıl uygulandığını anlatarak, süreçle ilgili merak edilen sorulara yanıt...

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2018 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2018 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ağrısız doğum hayal değil

Özel Deva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Suat, annelerin yaşadığı bu sorunu ortadan kaldıran “Epidural Analjezi” yönteminin kimlere, nasıl uygulandığını anlatarak, süreçle ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Suat, “Anne olmayı isteyen birçok kadın için doğum sırasında yaşayacağı ağrı büyük bir korkudur. Halk arasında ’ağrısız doğum’ ve ’prenses doğum’ olarak da tanımlanan Epidural Analjezi, geliştirilmiş yeni ilaç ve teknikler sayesinde doğum sırasında oluşan ağrıyı büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Annenin doğum sırasında fazla acı çekmesi, bazı anne adaylarında fizyolojik stres oluşmasına, bazılarında ise kan basıncının ve kalp atım hızının fazla yükselmesine neden olarak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla ağrılı bir doğum süreci yaşayan anneler doğum sonrasında yorgun düşmekte ve yeni doğmuş bebekleri ile arzuladıkları kadar ilgilenememektedirler" dedi.

“10 dakika sonra doğum sancınız geçer”

Emine Suat, “Buradan ihtiyaç duyuldukça önceden programlanmış otomatik pompalarla sürekli belirli doz ilaç verilebilir. İlaç verilmeye başlandıktan 10-20 dakika sonra doğum sancılarınız geçer. Doğum gerçekleştikten sonra epidural kateteriniz çıkarılır. İlacın etkisi ise birkaç saat sonra tamamen kalkar. Anestezi amaçlı epidural kateter takılması işlemi hastalar açısından son derecede kolay acısız ve rahat bir uygulamadır. Bu yöntem hem normal doğumda hem de sezaryende güvenle kullanılabilir. Her ikisinde de amaç ağrıların giderilmesidir“ şeklinde konuştu.

Doğum ağrısının, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrı olduğuna dikkat çeken Suat, “Bu ağrı pek çok kadın için yaşadıkları en şiddetli ağrıdır. Hastanemizde uyguladığımız prenses doğum yöntemi ile artık kadınların doğum sancısından korkmasına gerek kalmamaktadır. Halk arasında ’prenses doğum’ olarak da adlandırılan ağrısız doğum ile kadınlar sancıyı değil doğum anının mutluluğunu yaşamaktadır. Doğum sancıları karında basınç, kasıklarda baskı şeklinde algılanır, tamamen normal bir doğumdur. Ağrı, acı yoktur” ifadelerini kullandı.

Yöntemin avantajları

Emine Suat avantajlarını ise, “Uygulamadan sonra yürüyebilirsiniz,psikolojik rahatlama, kas spazmını çözmesiyle normal doğum şansınızı artırır, doğum sonrası yorgun, bitkin olmadığınız için bebeğinizi çok daha çabuk kucağınıza alır, hemen besleyebilirsiniz,doğum kesisi (epizyotomi) açılması gereken durumlarda duyulan ağrıyı gidermede oldukça etkilidir“ şeklinde sıraladı.

Suat, Epidural anesteziden ise, kanama bozukluğu olan hastalar (önceden tespit edilir) ile pıhtılaşmayı önleyici tedavi alanlar ve uygulama bölgesinde yanık ya da enfeksiyon bulunan hastaların yararlanılamayacağı söyledi.

Öte yandan hastanın bu tedavi yöntemini reddetmesi durumunda da tedavi yönteminin uygulanamayacağı belirtildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.