Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağız kanseri riskine dikkat

Diş hekimi Dt. Zafer Kazak, ağız kanseri riskine dikkat çekti.Global Diş Hekimleri Derneği Başkanı Dt. Zafer Kazak, “Ağız kanserleri dediğimizde aslında hem ağız boşluğunun içinde hem de ağzın gerisinde yer alan orofarenks dediğimiz...

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2016 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2016 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diş hekimi Dt. Zafer Kazak, ağız kanseri riskine dikkat çekti.
Global Diş Hekimleri Derneği Başkanı Dt. Zafer Kazak, “Ağız kanserleri dediğimizde aslında hem ağız boşluğunun içinde hem de ağzın gerisinde yer alan orofarenks dediğimiz bölgede görülen kanserler aklımıza gelir. Bu kanserler dilde, dişte, dişetinde, kemikte, orofarenk dediğimiz boğazın ve dilin gerisinde yer alabildiği gibi dudakta da yer alabilen bir hastalıktır” dedi.
Ağız kanserlerinin çoğunluğunun 45 yaşın üzerinde ortaya çıktığını ve erkeklerde oluşma olasılığının kadınlara oranla 2 kat fazla olduğunu ifade eden Kazak, “Kimi zaman hiç belirti vermezken, kimi zaman hayat kalitesini düşürmeyecek kadar belirti verir. İlerleyen vakalarda sadece varlığı, yani ağızda hissedilen büyüklüğü hastaya sorun oluşturur” diye konuştu.
Dt. Kazak, şu belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti:
“Ağızda acı veya tarifsiz bir ağrı. Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki veya etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar. Ağız içinde dil ile hissedilebilen hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması. Ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar ve iyileşmeyen yaralar. Seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi. Çiğneme ve yutma güçlüğü. Dil ve çene hareketlerinde zorlanma. Dil veya ağzın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk. Alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması. Ağız içinde sürekli beyaz lekeler (lökoplaki) veya kırmızı lekeler (eritroplaki) ortaya çıktığında bu lekeler öncü kanser koşulları (ardından kanser görülmesi muhtemel koşullar) olarak onaylanabileceğinden doktor veya diş hekimlerinin dikkatine sunulmaları gerekir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.