Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AFDİDER Başkanı Ahmet Akdağ’dan organ bağışı ile ilgili açıklama:

Afyonkarahisar Diyaliz Hastaları Koruma Derneği (AFDİDER) Başkanı Ahmet Akdağ, Afyonkarahisar’da 2016 yılı içerisinde 10’a yakın hastanın organ nakli olduğunu ifade ederek, “10 hastamızın iki tanesi bekleme listesinden yani kadavra listesi...

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2016 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2016 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afyonkarahisar Diyaliz Hastaları Koruma Derneği (AFDİDER) Başkanı Ahmet Akdağ, Afyonkarahisar’da 2016 yılı içerisinde 10’a yakın hastanın organ nakli olduğunu ifade ederek, “10 hastamızın iki tanesi bekleme listesinden yani kadavra listesi diye tabir edilen organ bağışı sonrası nakil oldu. Diğer 7-8 hastamız canlıdan nakil oldu” dedi.
4-9 Organ Bağışı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Başkan Akdağ, Afyonkarahisar’ın organ bağışı noktasında Türkiye ortalamalarının çok altında olduğunu ifade etti. Açıklamalarında, diyaliz hastalığı, diyaliz hastalarının sıkıntısı, organ bağışının önemi, organ bağışında vatandaşın duyarlılığı gibi konulara dikkat çeken Başkan Akdağ, “2015 yılı sonunda aldığımız rakamlar 534 hemodiyaliz diyaliz hastamız, 20 tane periton diyaliz hastamız var. Ama bu rakam 10 ay gibi süre içerisinde artmış olduğunu düşünüyoruz. Yeni verilerimizin de birkaç gün içerisinde cevabı gelecek” dedi.
AFDİDER’in gönüllülük esasına göre tamamen insanlara hizmet verdiğini hatırlatan Başkan Akdağ, “Biz gönüllüyüz, biz onlar için burada faaliyet göstermekteyiz. Deneklere üye yaptığınız zaman onlardan belli bir üyelik aidatları almanız gerekiyor. Tabi bunları yapamayacağımız için 600 civarında hastamız var ve bunlar bizim gönüllü üyelerimiz aynı zamanda. Çoğunun kaydı var bizde. Bu kayıtları, hastanın ne zaman diyalize başladığı, kan grubu nedir, ekonomik ve sosyal sıkıntıları nedir, sağlık güvencesi nedir bunları takip etmek amacıyla yapıyoruz. Bunlarda bize yapmış olduğumuz çalışmalarda büyük ışık tutuyor. En azından şunu görüyoruz, baktığımız zaman hastalarımızın yüzde 70’inin eğitim seviyesinin düşük olduğunu görüyoruz. Bu da böbrek yetmezliği çekip diyaliz tedavisine başlayan hastalarımızda eğitimin ne kadar önemli olduğunu bize göstergesi oluyor” şeklinde konuştu.
“Yılda bir defa tahlil yapılmalı”
Organ kaybının önüne geçmek için sağlıklı insanların da yılda en az bir defa prosedürlerde belirtilen tahlilleri yaptırmaları gerektiğini aktaran Başkan Akdağ şunları söyledi:
“Şuanda hasta sayımızın artmasındaki en önemli sebeplerden bir tanesi de erken teşhis tabi ki. Erken teşhis yapıldığı için hasta sayıları daha önce tespit edilebiliyor. Biz halkımızdan şunu istiyoruz; yılda bir sefer olsun kendi kendinize hem ailenizdeki insanlara, en azından bir idrar tahlili, kan tahlili yaptırıp böbreklerine baktırmalarını istiyoruz. Çok basit tahlillerle böbreklerinde bir sıkıntı varsa bu ortaya çıkmaktadır. En azından ufak sıkıntılar varsa erken teşhisle bu sıkıntıları gidermek için tedaviye başlanılabilir. Bunun tavsiyesinde bulunuyoruz.”
Öte yandan, Başkan Akdağ, 2016 yılı içerisinde Afyonkarahisar’da 10 civarında hastanın nakil olduğunu belirterek, “Bunun iki tanesi bekleme listesinden, yani kadavra listesi diye tabir edilen organ bağışı sonrası nakil oldu. Diğer 7-8 hastamız canlıdan nakil oldu" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.