Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adet gecikmeleri ne anlama geliyor?

Sık sık göz ardı edilen adet gecikmelerine dikkat. Uzmanlar özellikle 30 yaş altı kadınlarda adet gecikmesinin “polistik over sendromunun” bir göstergesi olabileceğine dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2016 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2016 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adet gecikmeleri ne anlama geliyor?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “Her 20 kadından biri polistik over sendromuyla karşı karşıya. Adet gecikmeleri yedi günü geçiyorsa dikkate alınmalı. Gebe kalma zorluğuna yol açabilen bu hastalık, kalp hastalıkları ve rahim kanseri riskini de artırır” dedi.

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ DE BELİRTİLER ARASINDA

Polikistik over sendromu, üreme çağındaki 30 yaş altı kadınların yüzde 3 ile 7’si arasında görülüyor. En sık rastlanan bulgunun adet gecikmeleri olduğu sendromun diğer belirtileri arasında tüylenme, sivilcelenme, ciltte yağlanma, erkek tipi saç dökülmesi ve kilo artışı yer alıyor. Her 20 kadından birinin bu rahatsızlığı yaşadığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç “Hastalık her zaman aynı bulgularla seyretmeyebilir. Belirtiler, zaman içinde artıp azalabilir. Bu nedenle hastanın şikayetlerinin yanı sıra, kan testleri ve ultrasonografi kullanılarak sendromun tanısı konulur” dedi.

GEBE KALMAKTA ZORLUK YAŞANABİLİR

Polikistik over sendromu görülen ve bu hastalık nedeniyle kilo artışı yaşayan kadınların gebe kalmakta zorluk yaşayabileceğini belirten Dr. Cüneyt Genç; şunları söyledi:
“Bu rahatsızlıkta yakın dönemde adet düzensizlikleri, gebe kalmakta zorluk, tüylenme, sivilcelenme sorunları yaşanırken; uzun dönemde diabet (insülin gerektirmeyen şeker hastalığı), kiloya bağlı tansiyon, kolestrole bağlı kalp hastalıkları ve rahim çeperindeki kalınlaşma nedeniyle rahim kanseri riski artar. Sendromun kesin nedeni bilinmiyor ancak erken tanı ve tedavisi uzun dönemde görülebilecek sorunları azaltıyor. ”

KİLONUN YÜZDE 5 DÜŞMESİ DÜZELME SAĞLAR

Polikistik over sendromu tanısı için iki kriterin olmasının yeterli olduğunu söyleyen Dr. Genç; “Tanı koymak için bütün kriterlerin aynı hastada olmasına gerek yok. Unutulmamalı ki, her hastada sendromun farklı özellikleri ön planda olabilir. Poli kistik görünümlü yumurtalıklar ile beraber adet gecikmeleri ya da adet olamama (adetlerin 35 günden fazla olması, yılda 8’den az adet olmak,4 aydan uzun süre adet olamamak gibi), kanda erkeklik hormonu androjenlerin yüksek bulunması ya da bu fazlalığın göstergesi olan adolesan tipi akneler (sivilcelenme), yağlı cilt, erkek tipi tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi gibi bulgularından ikisinin olması tanı için yeterli olabiliyor” dedi.

TEDAVİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR

Polikistik over sendromunda her hasta için standart bir tedavi şekli olmadığını ifade eden Dr.Genç şöyle devam etti: “Sendromu geriletmek, şikayetleri gidermek mümkündür ancak hangi tedavi metodu ne kadar süre uygulanırsa uygulansın tam iyileşme mümkün değildir. Uygulanacak tedavi şekli hastanın şikayetlerine göre belirlenir. Adet düzensizliği ve sivilce sorunu olan hastayla, gebe kalmak isteyen hastada uygulanacak tedavi aynı değildir. Basit bir adet gecikmesi 15 günde çözüme ulaşırken, tüylenme tedavisi yıllarca devam edebilir. Öncelikle yaşam tarzı gözden geçirilmelidir. Vücut kitle endeksi fazla olan hastalarda kilo verilmesi önemlidir. Kilonun yüzde 5 düşmesi çoğu zaman şikayetlerde belirgin düzelme sağlar. Stres faktörü ise diğer bir önemli etkendir. Günlük yaşamdaki stresin azaltılması da şikayetleri azaltır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.