Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nden prematüre etkinliği

Acıbadem Eskişehir Hastanesi, ‘17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü’ dolayısıyla prematüre doğan bebek ve aileleriyle bir araya geldi.17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde...

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2016 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2016 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Acıbadem Eskişehir Hastanesi, ‘17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü’ dolayısıyla prematüre doğan bebek ve aileleriyle bir araya geldi.
17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde prematüre olarak dünyaya gelen bebek ve aileleri bir araya geldi. Etkinliğe, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Acıbadem Eskişehir Yönetimi, doktorlar ve çalışanlar katıldı. Etkinlikte aileler ve bebeklerde doktorlarla günün anısına fotoğraf çektirdi.
Günün önemi hakkında konuşan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Pediatri Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Kuşku, dünyada 6 yıldan beri 17 Kasım tarihinin ‘Dünya Prematüre Bebek Günü’ olarak kutlandığını söyledi. Dr. Mehmet Kuşku, “Bugün prematürelerin, yani erken doğan bebeklerin günüdür. Dünyada 6 yıldan beri kasım ayı ‘Prematüre Farkındalık’ ayı, 17 Kasım da ‘Dünya Prematüre Günü’ olarak kutlanmaktadır. Bugün hem sosyal medya hem de ülkelerin sembol yapıları prematüre bebekleri temsil eden mor renge bürünmektedir. Bu etkinliklerin amacı prematüre doğumlarda yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve prematürelik hakkında farkındalığı arttırmaktır. Çünkü prematüre doğumların neden olduğu ölüm ve kalıcı sakatlıklar çocukluk çağının en önemli sağlık sorunu haline gelmiştir dedi.
“Türkiye’de 150 bin bebek prematüre doğuyor”
Konuşmasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün, 37 gebelik haftasını tamamlamadan yani 36 hafta 6 günden önce doğan bebekleri prematüre olarak tanımlandığına dikkat çeken Dr. Kuşku, “Avrupa’da erken doğum görülme sıklığı yüzde 5,5 İrlanda ile yüzde 11,4 Avusturya arasında, dünyada ise bu oran yüzde 5 ile yüzde 18 arasında değişmektedir. Ülkemize gelindiğinde prematüre doğum oranının yüzde 11,97 olduğu görülmektedir. Bu bilgiler bize bir yılda Türkiye’de 150 bin, Avrupa’da 500 bin, dünyada ise 13 milyon bebeğin prematüre olarak doğduğunu göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre dünyada bir yılda beş yaşının altında 6 milyon 900 bin bebek hayatını kaybetmektedir. Yani her dakika dünyada 15 bebek beş yaşına gelmeden ölmektedir. Bunların da yaklaşık beşte biri prematüre doğumlara bağlıdır. Her dakika 3 bebek prematüre doğum nedeniyle ölmektedir” ifadelerini kullandı.
“İlerleyen teknoloji, yeni doğanlarda ölüm oranının düşürmüştür”
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Pediatri Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Kuşku, ilerleyen teknolojinin sayesinde yeni doğan bebeklerde görülen ölüm oranının düştüğünü, ancak prematüre doğumların önüne geçilemediğine dikkat çekti. Dr. Kuşku konuşmasına şöyle devam etti:
“Hem ülkemizde hem de dünyada teknolojik ilerlemeler yeni doğan bakımındaki gelişmeler, yeni doğan ölümünü ciddi oranda azaltmıştır. Ancak bu gelişmeler prematüre doğum oranın düşmesini sağlayamamıştır. Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere tüm dünyada prematüre doğum sıklığı giderek artmaktadır. Günümüzde enfeksiyonlarda etkili mücadele gebe beslenmesinin düzeltilmesi, sigara, alkol ve uyuşturucu madde alımıyla mücadele, sık doğumların önlenmesi sosyoekonomik ve sosyokültürel yapının iyileştirilmesi ile erken doğumların oranı azaltılabilir.”
“Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde 5 bin yeni doğan bebek tedavi edildi”
Türkiye’de yeni doğan bebek bakım ünitelerinin istenilen düzeyin altında olduğunu ifade eden Dr. Kutlu, Acıbadem Eskişehir Hastanesi olarak 6 yılda yaklaşık 5 bin bebeği tedavi ettiklerini aktardı. Dr. Kutlu, “Prematüre bebekler doğduktan sonra başta beyin olmak üzere vücut organları hızlı bir gelişim sürecine girer. Bu dönmede dış ortamın hasar verici etkilerinden korunmak için anne karnındakine yakın bir ortam ve beslenme sağlanması gerekir. Bunu sağlayacak yerler yeni doğan yoğun bakım üniteleridir. Yeni doğanın yaşama şansını ve yaşam kalitesini birebir etkileyen yeni doğan yoğun bakım üniteleri ülkemizde ne yazık ki istenilen düzeyin altında. Acıbadem Eskişehir Hastanesi yeni doğan yoğun bakım ünitesi 6’ncı yılını doldurmuş ve 5 bine yakın bebek tedavi edilmiştir. Ekibimize Neonotoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Arif Akşit’in katılmasıyla daha da güçlenmiştir” şeklinde konuştu.
"Yeni doğan bir bebeğin ailesine teslim edilmesi, hekimler adına en değerli mutluluk"
Ardından konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da, yeni doğan bir bebeğin sağlıklı olarak ailesine teslim edilmesinin, doktorlar açısından en değerli mutluluk olduğuna dikkat çekti. Başkan Ahmet Ataç, “Çocuklarımız çok kıymetli. Onlar geleceğimiz ama onları sadece yaşatmak değil, sağlıklı olarak hayatta tutmak çok önemli. Yeni doğan bir bebeğin sağlıklı olarak ailesine teslim edilmesi, bence hekimler adına en değerli mutluluk. Bir bebeğin nasıl oluştuğunu, anne karnında ne kadar zaman geçirdiğini ve arkasından da beklenmedik bir şekilde erken doğumun olması tabi hepimiz için sürpriz oluyor. Ama artık Acıbadem Hastanesi’nin hazırlamış olduğu teknolojik ve bilimsel anlamda çalışmalarıyla, bu tür prematüre çocuklarımızın hayata tutunmalarının oranı çok daha fazlalaştı” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.