Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

6 yaşından küçük çocuklara kurban kesimi izlettirilmemeli

Kayseri Memorial Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, 6 Yaşından Küçük Çocuklara Kurban Kesimi İzletilmesinin, Travmatik Sonuçlara Neden Olabileceğini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2016 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2016 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
6 yaşından küçük çocuklara kurban kesimi izlettirilmemeli
Kayseri Memorial Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, 6 yaşından küçük çocuklara kurban kesimi izletilmesinin, travmatik sonuçlara neden olabileceğini söyledi.
6 yaşından küçük çocuklarda, henüz soyut düşünme yeteneği gelişmediği için ölüm durumunun anlaşılamayacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, “6 ile 12 yaş arası çocukların da görmesi çok uygun değil ama onlara ölümün ne olduğu artık anlatılabilir.12 yaşın üstündeki ortaokul ve lise çağındaki çocukların ise kurban kesimini görmeleri veya bilmeleri bir problem teşkil etmez. Hatta babalarına, amcalarına yardımcı olmaları, bunu bilmeleri, öğrenmeleri bizim kültürümüzü öğrenmeleri açısından iyi bir yaklaşım olur” diye konuştu.
6 yaşından küçük çocuklarda, bir canlının vücut bütünlüğünün bozulduğunu görmenin travmatik etkiler doğuracağına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, “Çok yoğun kaygı ve bunaltı atakları, aşırı uyarılmışlık hali, sürekli tedirginlik hali kabuslar görme, benzer durumlardan kaçınma gibi bir takım davranışlar ortaya görülebilir çocuklarda. Daha hassas çocuklarda bu travmatik etkiler ilerleyen yaşlarda da devam eder” dedi.
“Şiddet eğilimine neden olabilir”
Kurban kesiminin kurallar çerçevesinde yapılmaması ve hayvana eziyet edilmesi durumunda, zaten kan ile karşı karşıya kalan çocuklarda ayrıca şiddete eğilim de gözlendiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, çocuğun bu ve benzer davranışları kendisi için tehdit olarak algılayacağına işaret etti.
Ayrıca, ebeveynlere, çocuk ile kesilecek hayvan arasında bağ kurulacak ortam oluşturulmaması uyarısında da bulunan Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, “Canlı olarak gösterilebilir, sevdirebilir ama yoğun bir bağ kurmalarına neden olabilecek biçimde canlı ile yüz yüze getirilip temas ettirilmesi ve duygusal bağ kurulmasının önüne geçilmelidir” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.