Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

30 dakikayla hayatı kurtuldu

Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Cahit Eltutan, karın ağrısı şikayetiyle doktora gittiğinde karın aort damarında 8,5 cm büyüklüğünde balonlaşma ve yırtık olduğu anlaşıldı. Emekli öğretmen acilen ameliyata alınarak...

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2016 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2016 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
30 dakikayla hayatı kurtuldu
Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Cahit Eltutan, karın ağrısı şikayetiyle doktora gittiğinde karın aort damarında 8,5 cm büyüklüğünde balonlaşma ve yırtık olduğu anlaşıldı. Emekli öğretmen acilen ameliyata alınarak yırtık damarının yerine suni aort takıldı. Teşhisi koyan ve ameliyatı yapan hekimler, “Yarım saat sonra gelseydi, kurtulamazdı” dedi.
Evli ve 3 çocuk babası Cahit Eltutan (70) evindeyken aniden şiddetli bir karın ağrısı yaşamaya başlayınca normalden farklı bir durum olduğunu düşünerek çocuklarından kendisini hastaneye götürmelerini istedi. Medical Park Tarsus Hastanesi’ne getirilen Eltutan, eşinin de doktoru olan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdurrahman Tasal’a muyane oldu. Ultrasound ve tomografi incelemesinde, emekli öğretmen Cahit Eltutan’ın karın aort damarında yaklaşık 8,5 cm büyüklüğünde balonlaşma ve yırtık olduğu, büyük miktarda kan sızdığı görüldü.
Suni aort takıldı
Durumu hızla kötüye giden ve ölümle burun buruna olan emekli öğretmen, ‘acil’ koduyla Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Mart ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Op. Dr. Mart ve ekibi, yüzde 90 risk taşıyan zorlu operasyonda, yırtılan aort damarının yerine suni aort taktı. Yaklaşık 2,5 saat süren operasyonda ayrıca Cahit Eltutan’ın karın boşluğunda biriken yaklaşık 1 litre kan alındı. 1gün yoğun bakımda kontrol altında tutulan Cahit Eltutan, 2 gün serviste yattıktan sonra taburcu edildi.
Geç kalsaydı kurtulamazdı
Tehlikeli bir sürecin ardından hayata tutunan Cahit Eltutan, “Karın ağrımın, önce böbreklerimdeki taştan kaynaklandığını sandım. Sonra tehlikeli bir durumdan olduğunu hissettim. Hemen hastaneye geldim. Hastanede daha da kötülendim. Acilen ameliyata alındım. Şimdi çok iyiyim” dedi. Doç. Dr. Abdurrahman Tasal ve Op. Dr. Özgür Mart hasta ve operasyonla ilgili bilgi verirken, “Hasta bilinçli davranmış. Karın ağrısını önemsemeyip hastaneye gelmeseydi, yarım saat içinde ölürdü” dedi.
Aort balonlaşması ve yırtılması
Aort damarı, kalbin sol karıncığından çıkan, tüm vücuda temiz kan taşıyan damardır. Aortun balonlaşması, sinsi seyreden, genelde tesadüfen tanısı konulan ancak bazı hastalarda şiddetli karın ağrısı, göbek çevresinde kalp atışlarının hissedilmesi gibi belirtiler verebilen bir sorundur. 60 yaş üstündeki hastalarda, erkeklerde, sigara içenlerde, kalp damar tıkanıklığı olanlarda daha sık görülür. Aort yırtılmasında ölüm riski yüzde 90’dır. Risk grubundakilerin periyodik doktor kontrolüne girmeleri gerekir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.