Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

3 milimetrelik aletle dünya başarısı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde rahim kanseri olan hastaya 3 milimetrelik mini laparoskopi ile müdahale eden ekip, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. İkinci gün taburcu edilen hastanın...

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2016 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2016 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde rahim kanseri olan hastaya 3 milimetrelik mini laparoskopi ile müdahale eden ekip, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. İkinci gün taburcu edilen hastanın vücudunda hiçbir iz kalmadı. Üstelik bu başarı ekibe, alanında liderlerin katıldığı Türk-Alman Jinekoloji Kongresi’nden de özel ödül getirdi.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Kelekçi, ekibiyle birlikte Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Üç yıl önce Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında Doç. Dr. Serpil Aydoğmuş ile birlikte mini laparoskopi cihazını üniversiteye kazandıran Kelekçi, İtalya’da 1.5 aylık bir eğitim aldıktan sonra, yeni aletle operasyonlara başladı. Kısa bir süre önce, rahim kanseri tanısı konulan hastaya mini laparoskopi cihazıyla operasyon yapan ekip, hastayı sağlığına kavuştururken, ülke çapında da bir ilke imza attı.
İz yok, enfeksiyon yok
Jinekolojide geleneksel yöntemlerle yapılan operasyonların tümümün mini laporoskopi yöntemiyle de yapılabildiğini söyleyen Kelekçi, 3 milimetre çapındaki alet sayesinde operasyonların son derece estetik, dikişe gerek kalmaksızın, geride iz bırakmaksızın yapılabildiğini söyledi. Özellikle genç kızların estetik kaygılar nedeniyle operasyondan çekindiğini dile getiren Kelekçi, bu yöntem sayesinde çikolata kisti ameliyatı gibi operasyonların çok rahat bir şekilde gerçekleştirildiğini anlattı. Kelekçi, "Dış gebelik, rahimin alınması, yumurtalıkların alınması, sarkma ameliyatları gibi birçok operasyon, mini laparoskopi yöntemiyle yapılırsa, hastanın normal hayatına dönüş süresi de bir o kadar kısalıyor. Hasta için oldukça konforlu olan yöntem, cerrah için ise zahmetli. Geleneksel yöntemle yapılan ameliyat yarım saatte tamamlanıyorsa, mini laparoskopide süre bir saate çıkıyor. Adeta nakış işler gibi gerçekleşen operasyon sonrası, hasta ikinci gün taburcu ediliyor. Mini laparoskopi robotla yapılan operasyonlardan bile çok daha konforlu. Robotla ameliyatta kesilerin toplamı yaklaşık 6-7 santimetre. Robotu kurmak 45 dakika, hasta başına maliyeti ise en az 5 bin lira. Mini laparoskopinin maliyeti ise yüz lira bile değil. Basitleştirmek, bilimselliğin en son ulaşacağı nokta” dedi.
Üç yıllık deneyimlerini uluslararası bir kongre olan Türk-Alman Jinekoloji Kongresi’nde sunan ekip, alanında lider ülkeleri bile gölgede bıraktı. Sekiz ülkeden 36 konuşmacının yer aldığı kongrede, Kelekçi’nin konuyla ilgili sunumu, 620 çalışma arasından özel ödüle layık görüldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.