Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık Ordusunun Öncü Birlikleri /Aile Hekimleri

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2020 00:01

Sağlıkçılarımızın tümünü Sağlık Ordumuz parantezine alarak alkışlıyoruz ya,ben de günlerdir bu parantezin içindeki güçleri yazmaya çalışıyorum.

İnanıyorum ki her güç, genellemenin dışında özel olarak ta alkışı hak ediyor bu pandemi sürecinde.

Bu alkış meselesi biraz örselendi biliyorum,benim kastettiğim alkış ta o iki elin birbirine vurulması ile yapılan alkış değil zaten.

İçinde takdiri,hakkı teslim etmeyi,minneti,algıyı barındıran duyguların kod adı diyeyim.

Çoğumuz için aile hekimi kavramı raporlu ilaçlarımızı yazan mahallerimizde ki doktorlar olmaktan  ileri gitmese de onlar,halk sağlığını halkın yaşadığı yerlerde koruyan öncü birliklerdir.

Aslında Aile hekimlerinin önemlerini anlatabilmek için öncelikle yüklendikleri sorumlulukları sıralamak gerekiyor; ancak öylesine yoğunlar ki,konu ile ilgili araştırmalarımda edindiğim bilgilerin tamamını yazsam mümkün değil köşeye sığmaz.

Ama bazılarını sığdırmaya çalışmam gerekiyor ki onlara neden öncü birlikler dediğim daha net anlaşılsın.

Şöyle ki;

Aile Hekimleri, Kronik hastalıkların (tansiyon, diyabet vs.) takibi, danışmanlık hizmetlerinden, Gebe ve bebek izlemleri, annelere emzirme eğitimi, bebeklere demir ve D vitamini, gebelere D3 ve demir verilmesinden, Sağlam çocuk takibinden, Bebek, çocuk ve gebelerin aşılanmasından, Riskli gruplara Hepatit B aşısı yapılmasından, 15-49 yaş arası kadınların izlenmesinden, Hastaların eğitimininden, Çocuğun psiko-sosyal gelişimini destekleme, anaokulundan lise sona kadar okul çocuklarının izlem ve takibi nden, Aile planlaması danışmanlığı ve yönetiminden, Yatalak hasta ziyaretlerinden, sütür, apse boşaltma gibi küçük cerrahi ugulamalardan,Pansuman, kan alınması, laboratuvara gönderilmesi ve sonuçların getirilmesi sürecinin takibi ve sonuçların değerlendirilmesinden,Rahim ağzı kanseri taraması için 30 yaş üzeri kadınlardan smear almaktan,40 yaş üzeri nüfusta bağırsak kanseri taraması için gaitada gizli kan testleri yapmaktan, İşe giriş, okula başlama, sürücü, spor yapabilir, av ruhsatı, evlilik, askerlik muayenesi gibi onlarca rapor hazırlamaya, Otizmli çocukların tespiti, takibi ve bildirimlerini yapmaya, Hacdan gelenlerin virüs hastalıkları açısından takip etmeye kadar,Muhasebe, SGK ve vergileriyle, ASM’nin tamirat, tadilat, boya, düzenleme işleriyle uğraşmakta dahil olmak üzere dünya kadar sorumlulukları taşıyorlar. (Görev listelerinde 30 sorumluluk maddesi var)

İtiraf edeyim okuyup araştırana kadar ben de bu görevlerinin dörtte üçünden

bihabermişim.

Yüklendikleri sorumlulukların genişliği ve sayılarından da rahat anlaşılabileceği üzere, Aile hekimi her şeyden önce sağlık konusunda  ki ilk danışman. Sağlığı konusunda ki sıkıntıları ile kendisine baş vuran hastayı önce rahatsızlığa dair konularda bilgilendirir daha da ötesi bilinçlendirir ve gerek görüyorsa ya da hastalık bir uzmanlık dalının konusuna giriyorsa hastasını  konunun uzmanına veya uygun bir kliniğe yönlendirir ki, bu da hastaya ve uzman hekime hem zaman kazandırıcı hem de tedavi süreci için son derece ciddi bir kozdur.

Aile hekimleri Sağlık Ordumuzun ayrıcalıklı grupların biridir de aynı zamanda.

Aile hekimliği kavramı, özellikle ailelerin sağlığını korumak için oluşturulduğundan, her yaştan hastaya bakmak üzere eğitim görmüş olmaları bu ayrıcalıklarının başında gelir.

Yani onlar için bebek,çocuk,genç,yetişkin,yaşlı hiç fark etmez.

Kucakları toplumun her yaştan insanlarına açıktır.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız eminim ki mahallenizde ki aile hekiminizin  ve Aile sağlığı merkezinde çalışan diğer sağlıkçılarınızın yüzleri gelmiştir gözlerinizin önüne.

O zaman bir başka özelliklerini de siz söyleyiverin bari.

Duydum;

Onlar bizim vazgeçilmez komşularımızdırlar diyorsunuz ve son derece haklısınız.

Toplumun sağlık seviyesini korumak veya artırmak için çalışan, bakıma muhtaç kişilere de hizmet eden,gerektiği takdirde mobilize olabilen,kronik hastalığı olan veya sürekli tedavi ihtiyacı duyan hastalara yardımcı olmayı da görev edinen,sorumluk alanlarına görev yaptıkları bölgede kendilerine bağlı her vatandaşı  dahil eden Aile hekimleri ve yardımcı personelleri komşumuz değiller de neyimiz değil mi?

Komşularımız tabii; hem de en vefalı olanlarından.

İşte o komşularımız,benim deyimim  ile sağlık ordumuzun öncü kuvvetleri şimdiler de koronavirüs denilen belanın bir an önce ülkemizden def edilmesi için verdikleri çetin uğraşla bir başka ayrıcalıklarını konuşturuyorlar.

Filyasyon Çalışması ile…

Son günlerin fenomen sözcüğü Filyasyon ,tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamına geliyor. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda yapılan bu çalışmada  hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak ana hedef.

Herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isim olarakta tanımlanan Filyasyon,özünde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgileri elde edilebilmeyi amaçlayan bir kaynak arama çalışması.

Risk gruplarını da ikametlerine kadar ayrıntıları ile bilen sağlıkçılar kimler peki?

Elbette Aile Hekimlikleri.

Kim enfekte olmuş,kimlerle bir araya gelmiş ya da bir arada yaşıyor ve kimler bu beraberliklerden enfekte olmuşlar,eğer onlarda enfekte olmuşlarsa kimleri enfekte etme olasılıkları var ve şu anda ki bulguları neler gibi girift soruların yanıtlarını arıyorlar.

Her akşam virüsün seyrinde ki değişimlerin kaydedildiği tablolarda vaka artış hızının beklenenden çabuk düştüğüne bakılırsa buluyorlar da…

Benim aklım o kadarına ermez.

Erdiği;

Aile hekimlerimizin ve personellerinin ister salgın olsun ister olmasın her durumda Sağlık Ordumuzun Öncü Birlikleri olmaları.

Aile hekimleri öncü birlik olmalarına öncü birlikler de,faaliyetlerini her türlü işlevsel sorundan arındırılmış bir mecrada sürdürmüyorlar.

Performansa dayalı sözleşmeli çalışmadan, hasta baskısı ve şiddetine maruz kalmaya,

yeni ek görev ve sorumluklar yüklenerek, hastane acil ve polikliniklerinde yığılmış hastaların yükünü omuzlamaya, boş kalan aile hekimliği birimlerinin doldurulamamasına ve istemeyerekte olsa  koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşmalarına kadar evvel emirde çözülmesi gereken pek çok sorunları var.

Denilebilir ki her sektörün sorunları var ne olmuş yani?

Şu olmuş;

Hekimlik sıfatı ne olursa olsun içerisinde mutlak surette gönüllüğü de barındıran ve değerler üzerine and içilerek başlanılan bir meslek dalı.

Dolayısı ile hekimlerin yaşadıkları her olumsuzluk direkt toplum sağlığını bağlıyor.

Allahtan sağlıkta şiddeti önleme yasa teklifi özüne yakın şekilde onaylandı da , sağlık çalışanlarına yönelik cezaların artması ve caydırıcı önlemlerin  yürürlüğe girmesi şu koronalı günlerde sağlıkçılarımızın ve bizim  yüreklerimize su serpti.

Sanırım yerim bitti.

Şimdilik yazı bu kadar.

Onlar için

İyi ki varlar desem az

Teşekkür etsem hiç yetmez.

İyisi mi son cümleyi de siz kuruverin benim yerime

Malum onlar hepimizin komşusu.

Küllerini bilmem ama adlarına bile muhtacız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.