Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağımız solumuz zam

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2019 00:00

Temmuz ayında emekli kesimin maaşına yüzde 5 gibi komik bir zam gelmişti, içler acısı diyebileceğimiz bu zammı size anlatalım diye düşündük, öyle bir çok rakam yazarak ta değil üstelik, milletimizin yapısını gayet iyi biliriz bol rakamlı yazıları okumak istemezler sıkılır ve kendini bunalmış hisseder üstelik şöyle ''ben bu kadar çok okuyacak olsaydım okulda okur şimdi filozof olmuştum'' diyerek trip atar. Bunu söylerken de gayet kendinden emin ve inanarak söyler hiç şaşırmayın.! Biz yine Demirel tarzı siyasi akımdan geldiğimiz için onun gibi anlatmaya çalışalım yanı kısaca akademik değil de halk ağzıyla.

ortalama emekli maaşı bin 500 lira yüzde 5 zam geldi, aldık mı 75 lira zammı, değmeyin keyfimize şimdi ben günde bi paket sigara içiyorum (içme zıkkım iç) dediğinizi duyar gibiyim.! Neyse bağımlı olduğumuz iki şey var biri sigara diğeri çay, yani alkol vesaire alışkanlığımız yok olsa sürünür dük herhalde. Efendim aldık mı 75 gayme zam mı aldık.! bizim sigara günde ortalama bir paket diyelim biraz geçiyor da neyse biz bir paket üzerinden gidelim, içtiğimiz sigara 9,5 liraydı oldu 14,5 lira paketine geldi 5 lira zam. 30 günde yani bir ayda 150 lira sigaraya fazladan veriyoruz. bizim 75 lira zam aylık sigara zammının yarısını karşılıyor. nasıl fıkra gibi değil mi.?

Çay tiryakiliğimiz aynı sigara gibi içmeden duramıyoruz yaklaşık altı ay içinde Çay'a yüzde 30 zam geldi, neyi seviyor ve kullanma zorunluluğu hissediyorsak çok abartılı zam geliyor. Yani kimiz zaman çekip gideyim desek te asla öyle bir şansımız yok. Faturasız vergisiz bir dünya kalmadı. Bir Robinson Cruose adası da bulamayız bulsak artık uzaydan tespit ediliyor, hadi onu da geçelim çay, sigara, şeker, tuz, ekmek gibi temel gıda ihtiyaçlarını nereden bulacağız, sadece balık ve meyve ile de bu iş yürümez sanırım. Bu hayalimiz de yalnızca hayallerde, romanlar da ve filmlerde kaldı artık.

Tepkimizi mizahi bir dille anlatalım dedik ama yazıyı yazarken dahi bu ekonomik stresi yaşıyorsunuz, günümüz iktidarı her olumsuzluğa rağmen savunanların ''cebinde ki telefon kaç lira bakalım'' pişkinliğin den gına geldi Bir video da aynı pişkinlikle genç biri aynı soruyu yaşlı bir adama sordu, adam da cebinden eski bir tuşlu telefonu çıkarınca, genç şok oldu yutkundu. Cep telefonunu insanlar 12-24 taksitle alıyor ortalama telefon ömrü iki yıla göre yapılmış, yani eskisin, bozulsun ve yüklenen yeni sürümler fazla yer kaplayıp telefonun hafızası yetmesin, telefonu kassın diyerek dizayn edilmiş, telefon eskiyor, bozuluyor ama borcu bitmiyor, hay sizin cep telefonunuza diyesim var.

Sigara ya dönersek birçok arkadaşımı tanıyorum eskiden aldıkları sigaraları alamıyorlar ve ucuz kalitesiz tütüne dönmüşlerdi, bakınca üzülüyorsunuz 30-40 yıldır tanıdığım arkadaşlar bahsettiklerim. Kalitesiz tütünleri içe, içe dişleri çürümüş veya düşmüş yada çektirmiş. Kime oy verceksin diyorum ''ölümüne reis, inadına reis' diyor.! Bak arkadaş eskiden içtiğin normal sigarayı içemiyorsun tütüne düşmüşsün hala bu iktidarı mı destekliyorsun? diye soruyorum '' reis gibi adam mı var? dünya ondan çekiniyor, artık büyük fotoğrafı görün, millet uyandı, artık eskisi gibi değil.!'' Bu klasik cevapları duyduğumda eski dostluğumuzun adına bir şey demeyeyim diyorum, ama olmuyor, yine dostluğumuzun hatırına efendice anlatıp izah ediyorum, köşeye sıkışınca ''tamam doğru da ama bunlar dış güçlerin oyunu'' demez mi, diyor tabi ve son olarak ''bak sen insansın önce bunun bilincinde ol ve insanca yaşamanın hakkını ver kimseye körü körüne bağlı olma sana refah içinde yaşamayı sağlayacak olanları bul'' diyerek ayrılıyorum. Aklımdan ise ne kadar boş yaşamış arkadaşlarım varmış diye bir sigara yakıp üzülerek yürüyorum...

Yalnızca son 1 yılda yapılan zamlar.

Elektriğe : %35

Doğalgaza : %52

Akaryakıta : %25

Gıda Ürün : %50

Tekel Ürün : %60

Kırmızı et : %45

Beyaz et : %40

Süt Ürün : %50

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.