Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağduyu galip geldi

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2019 00:01

Dünyanın her yerinde kutlanan ve çalışanların milli günü olarak kabul edilen 1 Mayıs işçi bayramı bu sene tam olması gibi kutlandı.

Meydanlarda toplanan binlerce işçi ve emekçinin yaptığı gösteriler ilgiyle izlendi. Hak, hukuk, emek, adalet konularıyla ilgili pankart ve dövizler taşınırken, çalışma hürriyeti ve taşeron işçilerin sorunlarını da gündeme getirildi. Ayrıca, çalışma süreleri dolmasına rağmen, emeklilik hakkını kazanan fakat maaş alamayan ve kendilerine kısaca Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak sıfatlandıranlarda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında meydanlardaki yerlerini aldılar.

Bursa'da bir araya gelen binlerce işçi, 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. 
Kayıtlara göre, yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla 1 Mayıs coşkusu yaşandı. Kent Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, arama noktasından geçtikten sonra yürüyüş yerine geldiler. Kent Meydanı ile Atatürk stadyumu Meydanı arasındaki yürüyüş ise halkın ilgisini çekti. Yürüyüş esnasında sloganlar atan grup, çeşitli pankartlar açtı. Tabi, her türlü toplumsal olaylarda ve kutlama günlerinde olduğu gibi güvenlik güçlerimiz de bu anlamlı günde iş başında bulundular. 1 Mayıs Kutlamalarına katılanların can ve gösteri özgürlüğünü koruma adına görev yapan güvenlik g üçleri, teknolojinin yeni ürünleri olan kamera ve droneler le meydanı gözetlediler.

Polis kayıtlarına göre Bursa’da yapılan 1 Mayıs gösteri ve kutlamaları sırasında kayda değer herhangi bir olay olmadı.

Kısaca şöyle özetleyebiliriz; Bursa’da 1 Mayıs gösterileri olaysız tamamlandı ve sağduyu kazandı.

Demek ki neymiş, meydanlarda işçi ve emekçilerin yaptıkları gösteri ve kutlamalara, ideolojik baskı gurupları ile militanların katılmalarına engel olunması halinde, 1 Mayıs Bayram havasında kutlanabiliyormuş.

Bazı okurlarım belki hatırlarlar. Bursa’da da 1979 yılında kutlamalar yapılan 1 Mayıs günü beklenmedik olaylar çıkmış ve onlarca kişi yaralanmıştı. Çok şükür, bu sene 1 Mayıs isminden de anlaşılacağı gibi emek ve dayanışma günü, bayramı olarak kutlandı. Bundan böyle de inşallah kutlamalar, olaysız, şiddetsiz ve kansız olur.

Bu sene meydanlardan gördük ki, 1 Mayıs’ın anarşi ile vandalizm ile yan yana gelmesinden rahatsız olan emek örgütleri 1 Mayıs’ın emek, talep ve hak boyutunun ön plana çıkması kamuoyu ile buluşturulması ve 1 Mayıs’ın pozitif yanıyla hatırlanması için kutluyor.

Milyonlarca işçi ve memuru temsil eden sendikalar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamaları için meydanlara indiler. Sendikaların 1 Mayıs gündemi ise seçimlerin hemen ardından gündeme getirilen Kıdem Tazminatı Fonu ile zorunlu bireysel emeklilik sistemi (BES) oldu. Sendikalar, meydanlardan iktidara “Kıdemime dokunma” mesajı verdiler.

Tabi, 1 Mayıs İşçi Bayramında konuşulan en önemli konulardan bir tanesi de ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar ve işsizlik sorunu oldu. Özellikle genç işsizlerin ülke ekonomisine yönelik istihdam yetersizliği nedeniyle uğranılan kayıpların yanı sıra, gençlerin hayata başlaması, ev kurmaları veya aile olmaları yolundaki engellerde anlatıldı.

Çalışanların meydanlardan verdikleri mesajları şöyle özetleyebilirim;

İş barışı ve özellikle çalışanların iş güvenliği ve özgürlüğü tam olarak sağlanmalı.

Kıdem tazminatı konusunda, işçilerin hakları yok edilmemeli.

Emeklilikte yaşa takılıp, hem çalışmayan hem de maaş alamayanların sorunları acilen çözümlenmeli.

Gençlerin iş ve istihdam dertlerinin acilen çözümlenmesi.

Eşit işe eşit maaş uygulaması.

Taşeron işçilerin ve kadroya alınanların haklarının ve maaşlarının iyileştirilmesi, kadrolu işçilerle aynı seviyeye getirilmesi.

Bireysel emeklilik sisteminde, işçi ücretlerinden yapılan kesintilerin devlet tarafından karşılanması sağlanmalı.

Emeklilikte senelerdir bekletilen intibak yasası acilen çıkarılmalı.

Emekli ücretleri asgari ücretlerin altında kaldı. Emeklilere maaşlarının asgari ücret düzeyine getirecek zamlar yapılmalı.

Örgütlü sendikal haklar için mücadele veren çalışanlar, işlerinden çıkarılmamalı.

Çalışanların sendikalara üye olmalarına engel olunmamalı.

Bende bütün bu isteklerin altına imzamı atıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.