Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya’daki gelişmelerin ihracatımıza etkisi

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2014 01:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 01:26

 

Hani ABD ve AB'nin yaptırımları nedeniyle Rusya batıdan gıda ürünleri almayacağını duyurduğunda biz bayram ettik ya, sevincimiz kursağımızda kaldı desem yeridir.

"Batı" bir karar alırken en az dört beş hamle sonrasını görmeden hareket eder mi?

Önce Ukrayna krizinden etkilendik. Hububat fiyatları artışından konfeksiyon ürünleri siparişlerinin iptallerine kadar olumsuzluklar bize yansıdı. Yem üreticilerinden tutun da bebek ve çocuk hazır giyimi imalatçılarına kadar sıkıntıya düştü.

Rusya'nın kararı ardından görüşlerimizi paylaştığımız iki ayrı yazıda temkinli olmamız gerektiğini söylemiştik.

Batinin Rusya'ya yönelik petrol fiyatlarını düşük tutma hamlesi petrol ithal eden ülkeler ile birlikte bizi de bütçe giderleri açısından rahatlattı, ama...

İşte bu ama önemli;

Rusya ekonomisi çıkmaza girince ihracatımızda 4. sırada olan ve 8 milyar dolar ihracat yaptığımız Rusya pazarına yönelik ihracatımız durma noktasına geldi.

Önce ihracatımızda 2. sırada olan Irak, şimdi de Rusya…

Gelişmeler çok da lehimize görünmüyor.

Tekrar Rusya’daki gelişmelere dönecek olursak, 5 yaş meyve sebze ihracatçıları birliği başkanı yaptıkları ortak açıklamada “Yaş meyve sebze sektörü can çekişiyor, Rusya depremi yaş meyve sebzecileri iflasın eşiğine getirdi” dediler.

Konuyla ilgili olarak aralarında Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Batı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ve Doğu Karadeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın da yer aldığı 5 birlik başkanı ortak basın yayın bildirgesinde yer alan görüşler şöyle;

“Rusya'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere ve ABD’ye gıda ithalatında ambargo uygulamasıyla Türk ihracatçı ve üreticisini umutlandırmıştı. Türkiye'nin özellikle yaş meyve sebzedeki önemli pazarlarından Rusya'nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi Türk ihracatçılarını mağdur etti. Türkiye'nin yanı sıra çevredeki birçok ülkenin de Rusya pazarına girmesiyle sıkıntı yaşanmaya başladı ve umutlar boşa çıktı.

Türkiye için önemli pazar konumundaki ülkelerde, Ortadoğu’da, özellikle Irak’ta ve Ukrayna’da yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklar da ihracatı olumsuz etkilemektedir.

İhracatımızda önemi göz ardı edilemeyecek bir paya sahip ve Türkiye’nin istihdam kaynağı olan, yarattığı iş hacmi ile birlikte ülke ekonomisine sağladığı faydaları çok büyük olan yaş meyve sebze sektörümüz ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Bu çerçevede pazarlardaki devamlılığımızın sürdürülebilmesi ve oluşan olumsuz şartların sektörün geleceği göz önünde bulundurularak hafifletilebilmesi, yaş meyve sebze ihracatçılarımızın uğradıkları zararların bir nebze olsun telafisinin sağlanabilmesini teminen acilen önlem alınması gerekmektedir.”

Bu aşamada Putin'den bir açıklama geldi ki, Rusya'daki toparlanmanın 2 yıl sürebileceğini ortaya koyan bu açıklama konunun ciddiyetini daha etraflıca ortaya koydu.

Tabii ki, ticarette kazanç da zarar da olabilir, ama ülke çıkarları söz konusu olduğunda şu an için yaş sebze ve meyve ile hazır giyim ihracatında görülen sıkıntının diğer sektörlere yansımaması için elbette bir şeyler yapılmalı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.