Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rotary kulüp üyeleri kıyıları temizleyecek

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2019 00:02

Bugün size uluslararası gücümüzden söz edeceğim. Meslek sahibi, iyi eğitimli, Türkiye’yi kalkınmış ülkeler arasında görmek isteyen, kazandıklarını bu ülke için, bu ülkenin çocukları, bu ülkenin kadınları ve bu ülkenin gençleri için harcamaya hazır binlerce insanımız var aslında… Dünyada örnek alınacak etkinlikler yapıyor, sürekli üretiyorlar…

RUMELİSİAD Evi’nde biraraya gelen Uluslararası iş ve meslek insanları kulübü “Rotary”nin, Bursa’daki tüm kulüpleri, her şeyleri ile “Türkiye için” çalıştıklarını gösterdiler o gün.

Köyümüze Rotary Geldi” sloganı ile kırsal kesimde yaşayanların kalkınmasına yönelik atılan adımların bir çığ gibi büyüdüğüne tanık olmak, ülkeye sahip çıkıldığını görmek, köyün bir yaşam alanı olarak düzenlenmesini dinlemek güzeldi…

Kentte faaliyet gösteren; Bursa, Bademli, Tophane, Osmangazi, Gökdere, Heykel, Çekirge, Kuzey Yıldızı, Nilüfer, Demirtaş, Muradiye, Yeşil, Yıldırım Bayezid ve Uludağ Rotary Kulüpleri ile Bursa Rotaract, Osmangazi Rotaract, Tophane Rotaract ve Çekirge Rotaract Kulüplerinin başkanları, geleceği konuştu, beyni genç olanların enerjileri her yeri sardı o gün…

Bursa’ya olan güvenimizi perçinlediler…

Rotary kulüplerinin geleceği düşünerek hareket ettiklerini hazırladıkları projelerden kolayca anlayabilirsiniz.

AKSU KÖYÜ GÜZEL ÖRNEK

Bursa’da başta Aksu, Kıranışıklar, Yolçatı, Karakoca, Çukurca ve Yeni Sölöz olmak üzere bazı köylerde kırsal kalkınma, sürdürülebilir tarım, gübreleme, ilaçlama ve bahçe bakımı gibi eğitimler vermişler. O köylerdeki okulların ihtiyaçlarını karşılamış, çeşitli yardımlarla yaşanabilir kılmışlar yöreyi.

Kadınların sıkça yakalandığı meme kanseri için tarama faaliyetlerini organize etmişler. Bu konuda “1kezdokun.org” adresinden bilgilerini paylaşmayı da sürdürüyorlar.

Masamızda Aksu Köyü Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Gülşah Çelen vardı ve anlattıkları başta inanılmaz geldi. Uludağ Rotary Kulübü ile tanışmalarının ardından köyde harika gelişmeler yaşamışlar. Değerli arkadaşım Haluk Turşucular’ın keşfettiği bir köy. Oğuz Sınırtaş da gereken desteğin devamı konusunda elinden geleni yapanlardan. Örneğin ‘Kahvaltı Evi’ kurmuşlar köyde. Evlerde üretilen ne varsa orada satmaya başlamışlar. Sürdürülebilir olması için de şimdi köyün ortak üretim tesisini hayata geçirmişler. Erişte, tarhana, reçel, marmelat, şaralop adını verdikleri meyve suyu, ahududu, şeftali, böğürtlen, erik, çilek, mürdüm eriği, kiraz, elma, kayısı, armut, zeytin, zeytinyağı ve unlu mamulleri üretip satıyorlar. Ciddi bir gelir elde edince de derneklerinde 25 kadın üyeye ulaşmışlar. 18 aktif çalışanla birlikte hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem de İl Tarım Müdürlüğünün dikkatini çekmeleri çok zaman almamış. Tiyatro ve konserlere gidiyorlar, söyleşiler düzenliyorlar.

Rotary, bilindiği gibi uluslararası bir kulüp ve dünyanın pek çok ülkesinde örgütlenmeye devam ediyorlar. Dostluklar kurarak, dünya barışına katkıda bulunuyorlar. Bursa’daki üye sayıları şimdilik 550 fakat öneri aldıkları pek çok isim için ince eleyip sık dokuyorlar. Devamlılık ana kriter olmalı…

GUVERNÖR FATİH AKÇİÇEK

Rotary örgütlenmesi açısından Bursa; Balıkesir ve Çanakkale’nin de içinde bulunduğu ‘2440 Bölge’ye bağlı bir kent. Bölge Guvernörü, göreve yeni seçilen Fatih Akçiçek. Toplantı için İzmir’den geldiğini söyledi. Rotary kulüplerinin üyeleri ile toplumdaki diğer bireylerin birlikte iş yapabilme kapasitesinin, bugüne kadar devam ettiğini, bundan sonra da daha büyük işlere imza atmak için hazır olduklarını dile getirdi. İyi bir organizasyon yapısı hemen göze çarpıyor.

Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü Başkanı Metin Toy, Makine Mühendisi Hüseyin Eroğlu, Karakoca Köyü Muhtarı Hasan Kır, Fethiye Mahallesi Muhtarı Sabahattin Kelebekler, Nilüfer Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübünden (BUGES) Aslı Doğan ve Uludağ Rotary Kulübü Başkanı Murat Çağlar, gelişmelerle ilgili konuşmalarıyla gündeme katkı yaptılar.

100 bin dolara 10 göz tarama cihazı alacak olan Rotary kulüpleri, bu yıl bir kentteki öğrencileri muayeneden geçirecekler, denizlerdeki hayalet ağları toplayacak, dip ve kıyı temizliği yapacaklar. İyi tarım uygulamaları da mercek altına alınacak.

Onlar, kendi deyimleriyle “Hayalperest değil hayalleri yerine getirenler…” Desteklemek gerek…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.