Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rol Model Muhtarlık ve Ezber Bozan MAG Projesi…

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2020 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2020 00:05

Klasik muhtar tanımı şöyle;

‘’Muhtar; mahalle ve köylerde aktif olarak yürütme işlemini kontrol eden kişidir. Muhtar; mahallenin yasalar ile belirlenen kurallarını yürütür ve seçimle belirlenirler.’’

Muhtarın görevlerinin klasik sıralaması da böyle;

Seçim zamanında sandık seçim kuruluna katılır / Sağlık ocağının ve sağlık merkezinin kurduğu kurullara katılır / Emlak vergisi gibi konularda oluşturulan komisyon kurullarına katılır/ Sandık seçim listelerini askıya çıkarır / Askerlik zamanı gelenlerin kimlik bilgilerini askıya asar / Cadde adları, sokak adları, meydan levhaları için kontroller gerçekleştirir / Bulaşıcı hastalık taşıdığını düşündüğü kişileri gerekli yerlere bildirir / Tebligatların iletilmesini sağlar / Seçmen kağıtlarını yerlerine ulaştırır / Nüfus kağıdı işlemlerini gerçekleştirir / Kanunların halka anlatılmasına yardımcı olur / Mahallenin sakinliğini korur / Gerekli gördüğü konular ile ilgili olarak yerel yönetimler ile iletişime geçer / Vergi toplama işlemleri için yol gösterir / Mahallesi ya da köyünde ki insanların  yaşam kalitesini yükseltir /Yardımlaşmayı sağlar / Kişilere yeşil kart alması için yardımcı olur / Gönüllülük esası ile mahalledeki kişilerin ihtiyaçlarını belirler / Belediye, kamu kuruluşları ile iletişimleri sağlar / Kurumlar ile iş birliği sağlamak gibi işleri yürütmekle mükelleftir …

Evet zamanın gereği, değişen koşullar , yasalar ve teknolojinin gelişmesi sonucu bazı sorumlulukları  artık geçmişte kalmış olabilir ancak muhtarın görevleri denildiğinde karşılık olarak bu maddeler sayılıyorlar.

Bir de yeni nesil muhtarlar kavramı var.

Somut olara yok ta, ben öyle adlandırıyorum.

Ve görevlerine ‘’Durumdan Vazife Çıkartmak’’ı ekliyorum.

Bunun da en güzel ve etkin örneklerinden biri  Nilüfer İlçesi Barış Mahallesi Muhtarlığı diyorum.

Bilinmesini isterim ki bu mahalle ile hiç bir bağım yok, sınırları içerisinde de oturmuyorum.

Gelecekte de oturma olasılığım yok.

Dolayısı ile Barış Mahallesi Muhtarlığının yaptığı çalışmaları yazarken bir yerlere subliminal mesajlar filan da vermiyorum.

Fark Yaratanlar’dan gelen bir seçicilik ile sosyal medyadan sadece faaliyetlerini izliyorum.

İzledikçe de kulvarında rol model olduğunu görüyorum.

Elbette rol model olarak adlandırılabilecek daha nice izleyemediğim muhtarlığımız vardır kentimizde;

Şimdilik beni affetsinler

Bu yazının öznesi yukarı da belirttiğim gibi Barış Mahallesi muhtarlığı.

Neden özne olduğuna gelince;

Barış Mahallesi Muhtarlığı, Muhtar Ziraat Mühendisi Sevilay Karaca ve ekibi ile gelenekleşmiş muhtarlık hizmetlerin dışında faaliyetlere imza atıyor.

Muhtarlığın mahalleli kadınlardan  oluşturduğu  Barış Kadın Bandosu Bursa’da fark yaratarak yoluna devam ederken, (2019 Fark Yaratanlar Ödülünü de aldılar bu arada)

Uygulamaya koydukları bir diğer proje ile ülkemizin ve dolayısı ile Bursa’nın son derece ciddi bir gerçeği olan deprem başta olmak üzere doğal felaketlerde mahalleliyi bilinçlendirmek ve konuya hakim, katılımcı bir farkındalık oluşturmak  adına yaptığı çalışmalar muhtarlık yönetiminin  tam anlamı ile bir sivil toplum kuruluşu mantığına sahip olduğunun bir göstergesi.

Etkinlik ve uygulamanın  kısa adı MAG.

Açılımı Mahalle Afet Gönüllüleri

Muhtarlık  geçtiğimiz hafta bu konuda Acı Badem Hastahanesinin kendilerine tahsis ettiği salonda MAG hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İstanbul MAG DER başkanı, MAG-AME TÜRKİYE Koordinatörü Hüseyin Karadayı’nın mahallede gönüllü olunması gerekliliğini anlattığı toplantıya,İstanbul MAG DER Yönetim Kurulu üyesi Nazmiye Karaca, Bursa MAG DER Başkanı Yusuf Yumru ve  bu proje bizim mahallerimizde de olmalı diyen Cumhuriyet Mahallesi  Muhtarı Dilek Tez, Yüzüncüyıl Mahallesi Muhtarı Ayşenur Sayan, Konak Mahallesi  Muhtarı Hale Çağan, Altınşehir Mahallesi Muhtarı Melahat Şanal, Ertuğrul Mahallesi Muhtarı Gülten Üstünkaya ile Beşevler Mahallesi  Muhtarı ve benim manevi kardeşim sevgili Erol Yılmazer’de katıldılar.

Çizilecek yol haritasının ve kriterlerin değerlendirildiği toplantı aslında yakın gelecekte ortaya konulacak son derece ciddi bir örgütlenmenin de işareti fişeği idi.

Sevilay Hanımın söylemi ile bilgilendirme toplantısının ardından artık sıra grupların oluşması  ve eğitim takviminin planlanmasında.

Eeee bu kadarcık mı?

Aslında bu kadarı bile rol modellik için kafi bence ama bu kadar değil.

Barış Mahallesi Muhtarlığının bir de pirenin deve, devenin kedi yapıldığı,  bitmeyen sorunlarla ağızların tatlarının kaçtığı, çözüldükçe dolanan sorunların sarmalında sinirlerin gerildiği ,kimsenin kimseye asla yaranamadığı bir konuda ortak çözümü bulmaya ve sorunları gidermeye yönelik bir projesi daha var.

Özellikle yönetici konumunda olan şanssız (tecrübeyle vakidir) hane sakinlerine yönelik bu projede de site genel kurullarının nasıl yapıldığı,yönetim planı işletme projesinin ne olduğu,site organlarının seçim süreci, tutulması gerekli defter ve  kayıtlar,yöneticinin görev ve sorumlulukları,aidat ödemeyenler hakkında takip işlemleri,apartman ya da site görevlisinin görevleri ve tabi ki  hakları konularında ilgilileri bilgilendirme amaçlanıyor.

Sunumunun  kat mülkiyeti konusunda uzman Avukat Şerafettin Gökalp tarafından gerçekleştirileceği toplantı  8 Şubat 2020 Cumartesi günü Nilüfer Kent Konseyi Toplantı Salonunda yapılacak. Başlama saati de 19.30

Emin değilim ama toplantıya Nilüfer ilçesinin dışında ki ilçelerden de katılım yapılabilir sanıyorum.

En azından Barış Mahallesinde ‘ben öğrenmeye geldim’ diyen herkese ‘hoş geldin’ diyecek bir muhtarlık kavramının egemen olduğunu biliyorum.

MAG toplantısına dönersek;

İtiraf etmem gerekir ki,ben MAG toplantısına katılmadım.

O zaman neden toplantıyı anlatırken mişli geçmiş zaman kullanmadım da oradaymışım izlenimini  verebilecek şekilde yazdım?

Yazdım çünkü bedenen değil ise de mantelite olarak oradaydım.

Barış Mahallesi Muhtarlığının deprem özelinde yaptığı doğal felakette mahallelinin mağdurdan ziyade kurtarıcı rol oynayabilmelerine olanak sağlayacak bu faaliyetin son derece önemli ve elzem olduğunu düşünüyorum.

Zamanını bilmiyoruz ancak tüm yer bilimi  insanları uzak ya da yakın bir gelecekte şiddetli biçimde sallanacağımızdan ve bunun kuvvetli maddi manevi sonuçlar doğuracağından son derece eminler.

Gel ayı ye beni demenin alemi yok.

Eğer yukarıda alıntılayarak yazdığım muhtarın görevlerini okuduysanız ‘’Mahallesi ya da köyünde ki insanların  yaşam kalitesini yükseltir’’cümlesi dikkatinizi çekmiş olabilir.

İşte Barış mahallesi Muhtarlığı MAG ile bunu bir adım daha ileri götürüyor ve yaşam kalitesini yükselteceği sakinleri önce hayatta tutmaya çalışıyor.

Eee o zaman da rol model oluyor.

Yanılıyor muyum?

Hayır yanılmıyorum.

Kaldı ki;

Bilim insanları da yanılmıyorlar…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.