Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ressam Harun Arı sergisi

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2017 00:00

Cuma akşamı Nilüfer Konak Kültür Evi’ndeydik. DP İl Başkan Yardımcısı Rıfat Haliç ile Kent Meydanında buluşarak hareket ettiğimizde yolumuz takriben on, on beş dakika sürmesi gerekirken 1,5 saatte varabildik. Maalesef güzel Bursa'mızın trafiği artık hiç çekilmiyor. Çözümü nasıl yapılır onu da bilemiyoruz. Trafik olarak İstanbul'un kirli hava olarak Ankara'nın eski haliyiz diyebilirim.

Katıldığımız resim sergisi Bursa'nın gerçek bir değeri Harun Arı'ya ait 57 farklı çalışmasını sergilediği Konak Kültür Evi’nde resimleri hayranlıkla inceledik. Yüksek emekle ilmik, ilmik, nakış, nakış işlenmiş adeta Harun beyi yürekten kutluyorum. Harun Arı sergide ülkede vatandaşların ve siyasilerin yapamadığını yapmış. Cumhuriyeti Atatürk'ü Kabe'yi, Ayasofya'yı sergisinde buluşturmuş. Tam bir sanatçı bakış açısıyla manevi değerleri bir araya getirebilmiş. Sergi 20 ocak gününe kadar devam edecek görmenizi öneririm.

Sergiye eserleriyle renk katan Şakir Askan'ı yani ‘Aşkların Tercümanını’ ayrıca kutluyorum. Yazdığı şarkı sözleri ülkede milletin dilinde yıllarca marş gibi tekrar tekrar 35 yıldır söyleniyor. Eserleriyle sergiye destek ve güzellik katmış.

Ve bir diğer fenomen (Rod) Macit Tunalı da sergideydi. Ağır bir grip geçirmesine rağmen dosta destek vermek için gelmesini ayrıca takdir etmemiz gerekir. Kendisini yakalayınca uzun uzun sohbet ettik. Kıymeti bilinmesi gereken bir değerimizde mutlaka Macit Tunalı'dır.

Harun Arı kimdir?

01.09.1958 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve ortaokuldan sonra lise öğrenimini daha sonra resim öğretmeni olarak atandığı Türkiye’nin en eski eğitim çınarlarından olan Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladı. Lise öğreniminden sonra daha çocukluk yıllarında gönül verdiği resim sanatıyla ilgili eğitim alması gerektiğine karar verdi.

Bu konudaki eğitimini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümünde 1980 yılında tamamladı. Dört yıl Trabzon Araklı Lisesi’nde öğretmenlik yaptıktan sonra Bursa’ya atandı ve resim çalışmalarına ağırlık verdi.

Türkiye’nin çeşitli illerinde ve yurt dışında 50’ın üzerinde sergi açtı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli komisyonlarında önemli görevlerde bulundu.

Harun Arı; sanatçı olmanın toplumsal sorumluluğunu ve ne kadar fedakarlık gerektirdiğini iyi bilir, sanatın hem sanat, hem de toplum için yapılması gerektiğine inanır.

Bu sergisinde aşığı olduğu İstanbul’u tuvallerinde anlatırken dışa vurumcu – ekpresyonist yaklaşımlar gösterir. Ona göre resim okunabilen bir gerçekliktir. Resimde anlaşılırlık ilkesini savunur. Resimde ustalık geleneğine önem verir. Boya tekniklerinden yağlı boya, akrilik boya, sulu boya, pastel boya tekniklerini başarıyla kullanır.

Sürekli özgün arayışlar içindedir ve ayakları yere basan estetik anlayışını ustalığıyla birleştirme çabasındadır. Halen resim çalışmalarını Bursa’da ki atölyesinde sürdürmektedir.

3-20 ocak 2017 tarihleri arasında Nilüfer Konak Kültür Evinde açılan sergide toplam 57 eser bulunmakta. Bunlar, ağırlıkla yağlıboya, soft pastel, akrilik ve guaj boya tekniği ile yapılmış, konu olarak yine ağırlıkta İstanbul farklı tarzda resmedilmiş, deniz ve dalga resimleri, Kabe ve Ayasofya resimleri oldukça dikkat çekmektedir.

Şiir sanatın ayrı bir lezzeti; sözcüklere, kelimelere dans ettirme diyebiliriz, Bursa da bunu en iyi yapanların başında Şakir Askan gelmekte, bu sergide Şakir Askan ‘benim hayatım ‘adlı kitabını imzaladı. Fonda da dillerden düşmeyen, ‘gülüm benim’, ‘seni sevmeyen ölsün’, ‘kaç kadeh kırıldı’ gibi Şakir Askan'ın sözlerini yazdığı şarkıları dinledik.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.