Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Renkli sebzeler, yumurta ve kalp sağlığı

Yazının Giriş Tarihi: 23.06.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.06.2018 00:04

Bazı bitkilerde ve yumurtanın sarısında bulunan lutein isimli bir maddenin özellikle kalp damarlarındaki mikropsuz yangıyı azaltabileceğine dair bir çalışmadan söz etmek istiyorum bu yazımda sizlere.

İsveç'te bulunan Linköping Üniversite'sinde yapılan ve 7 Temmuz 2017 de The Atherosclerosis isimli Tıp dergisinde yayınlanmış alan çalışmaya göre bağışıklık sisteminin hücreleri lutein isimli maddeyi kandan alıp depolamakta.

Lutein isimli maddenin ne işe yaradığını anlatmadan önce damar sertliğinin kalpteki yansımasından kısaca bahsetmesem olmaz. Yaşam boyu hiç durmaksızın çalışan kalbin bu önemli görevi yapabilmesi için öncelikle kendi kendisini besleyebilmesi gerekir. Kalbi besleyen atar damarlara koroner arter adı verilir. Bu damarların ( koroner arterler ) duvarlarında oluşan ve plak adı verilen birikintiler başlangıçta hiç bir belirti vermeyebilir. Plaklar zamanla büyüyerek kalbi besleyen damarlardaki kan akımını azaltabilirler. Kalp kası yeterince kan alamaz hale geldiğinde göğüste ağrı, yanma veya sıkışma şeklinde tanımlanan belirtilere yol açabilir. Plak içinde ani bir yırtılma olduğunda ise kan akımı tamamen durup kalp krizine neden olabilir. Yeterince beslenemeyen kalpte yetersizlik ( kalp yetmezliği ) ve ritim bozukluğu da görülebilir.

Damar sertliği sonucunda kalpte oluşabilen sorunların nedeni yağdan oluşan bir tabakanın damarları tıkaması şeklinde gerçekleşen basit bir fiziksel olay değildir. Bir tür mikropsuz iltihap ( yangı ) tüm olumsuz sürecin temel sebebidir.

Sebzeler ve bazı hayvansal gıdalar sahip oldukları karotenoid adı verilen bir grup madde sayesinde bu yangısal süreci yavaşlatabilirler. Havuç, ıspanak, pazı, mısır, roka, maydanoz ve lahana gibi sebzelerin yanı sıra ve yumurtanın sarısında bulunan lutein bu maddelerden biridir.

Prof. Dr. Jonasson ve ekibi koroner arter hastalığı tanılı 193 hastada mikropsuz yangı ile karotenoidler arasındaki bağlantıyı araştırmışlar. Kandaki mikropsuz iltihabın düzeyini belirleyen IL -6 ile kandaki karotenoid adı verilen maddelerin bağlantısı araştırıldığında bu maddelerden lutein kanda çok düşük düzeyde bulunmuş. Uluslararası kılavuzlara uygun şekilde eksiksiz tedavi edilenlerde bile lutein düzeyi düşük bulunmuş. Bu kişilere lutein verildiğinde bu maddenin kalp damarlarındaki bağışıklık hücrelerinde depolandığı ve yangısal sürecin  yavaşladığının kanıtı olmak üzere kan IL - 6 düzeyinin azaldığı bulunmuş.

Bu çalışmayı yapan bilim adamları luteinden zengin gıdaların tüketilmesi sayesinde koroner arter hastalarında yangısal sürecin yavaşlayacağına inanmaktalar.

Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.