Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rektör Ulcay ve hedefleri

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2015 00:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2015 00:43

 

Uludağ Üniversitesi'ndeki tıp kökenli rektör geleneğini aşan ilk isim, bundan altı ay önce göreve başlayan Prof. Dr. Yusuf Ulcay oldu. Kendisi de 1982 yılında Uludağ Üniversitesi'nden Tekstil ve Makina Mühendisi olarak mezun olan Ulcay, yıllardır sanayiyle iç içe yürüttüğü çalışmalarla dikkat çekiyordu.

Rektör olarak atandığında çok farklı bir döneme imza atacağına inandığım Ulcay'ı pazartesi günü ziyaret ederek, ilk altı ayda yaptıklarını ve hedeflerini sordum.

 

Şehirle bütünleşme

Memnuniyetle öğrendim ki, Ulcay ilk olarak şehirle bütünleşme noktasında çalışmalar yapmış. 'Üniversite şehre ve sanayiye mesafeli duruyor' diye yıllardır eleştirdiğimiz bu eksikliği gidermek için şehir dinamikleriyle çok sayıda görüşmeye imza atılmış.

Bu kapsamda; üniversitenin eski yöneticileri, akademik odaların temsilcileri, medya mensupları, belediye başkanları, kamu il müdürleri, OSB yetkilileri, firmaların ar-ge birimleri ve özel eğitim kurumlarıyla bir araya gelinmiş. Kendisinin de bu toplantılarda bizzat not tuttuğunu belirten Rektör Yusuf Ulcay, "Şehri dinledik, beklentilerini aldık ve not ettik" diyor.  

 

Mesleki eğitim

Mesleki eğitime özel bir önem veren Yusuf Hoca, sanayiden gelen talepler doğrultusunda meslek yüksek okullarından mezun olan teknikerlerin 15 günlük oryantasyonla iş başı yapabilecek şekilde eğitilmelerini hedeflediklerini vurguluyor. Ulcay ayrıca, sektörün içinden gelen lisans mezunu tecrübeli isimlerin de meslek yüksek okullarında eğitimci olarak yer alması için çalıştıklarını ifade etti. Rektör Ulcay, Bursa'daki 16 meslek yüksek okulu için, 'sanayiye üretim yapılarak gelir elde edilmesi ve öğrencilerin de iş hayatına hazır bir şekilde mezun edilmesi' şeklinde bir hedef koyduklarını aktardı.

Meslek yüksek okullarının doğal zemini olan meslek liselerinin 28 şubat'taki müdahalelerle eğitimdeki oranın yüzde 70'lerden 30'lara düştüğüne dikkat çeken Yusuf Ulcay, bu oranın tekrar ABD ve Almanya'daki gibi yüzde 70'lere çıkarılmasının ülke sanayisi için hayati önem taşıdığının altını çizdi.

 

Yeni fakülteler

Uludağ Üniversitesi 2017-2018 eğitim yılında açık öğretim fakültesine öğrenci kabul etmeyi planlıyor. Bu konudaki çalışmalara başlayan üniversite, YÖK onayı sonrasında yapılacak bir kanun değişikliğiyle bu hakka sahip olacak. Bu sayede gereksiz yere bina ve derslik açma maliyetinden kurtulacaklarını ifade eden Prof Dr Yusuf Ulcay, "ABD'de lisans eğitiminde uzaktan eğitimin oranı yüzde 40 civarında. Bunu biz de yapabilmeliyiz. Biz ABD'den daha zengin bir ülke değiliz" diyor.

Diş hekimliği fakültesi için süren çalışmalarda sona yaklaşıldığını belirten Rektör Ulcay, uzay ve havacılıkla ilgili bir bölüm ya da fakülte açmayı da planladıklarını söyledi.

Medyanın güçlü olduğu Bursa'da bizim mesleğimize yönelik de bir fakülte beklentimiz olduğunu hatırlatınca Yusuf Ulcay, Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde bir iletişim fakültesine yer verildiği için o konuda bir adım atmayı düşünmediklerini kaydetti.

 

Öğrenci hedefleri

Bugün 71 bin 500 kişilik öğrenci nüfusuyla büyük bir potansiyele sahip olan Uludağ Üniversitesi'nin ağırlıkla balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlerden olmak üzere 89 ülkeden yaklaşık 5 bin doktora ve yüksek lisans öğrencisi bulunuyor.

Göreve geldiklerinde lisans üstü eğitim için zorunlu olan İngilizce şartını kaldırdıklarını ve öğrenci sayısının yaklaşık 2 bin kişi arttığını vurgulayan Yusuf Ulcay, 5 bini yabancı olmak üzere 10 bin doktora ve yüksek lisans öğrencisine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

 

Uludağ Üniversitesi, geçmişi ve mevcut yapısıyla Bursa için çok farklı bir anlam içeriyor. Zamanla şehrimizdeki üniversite sayısı arttı ve daha da artacak ama ilk göz ağrısının yeri hep farklı kalacak. O yüzden dikkatlerin sürekli üzerinde olduğu ve zaman zaman da tartışmaların odağı haline gelen bir kurum Uludağ Üniversitesi. Elbette sayın rektörümüzle bazı tartışmalı konuları da konuştuk ama onları da bir sonraki yazıya bırakalım...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.