Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rektör Ulcay'ın karnesi

Yazının Giriş Tarihi: 21.02.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2018 00:02

Gazetemizin gündem buluşmaları kapsamında bu hafta Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof Dr Yusuf Ulcay'ı ağırladık. Üniversitenin tıp camiası dışından atanan ilk rektörünün neler yaptığını detaylıca konuştuk. Mühendis olan Ulcay, kendisini atayanların ne kadar doğru bir karar verdiğini de bugüne kadar yaptığı icraatlarla ispatladı.   

Nüfusu ilçe kadar ama bütçesi büyükşehire yakın

Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından birisi olan Uludağ Üniversitesi'nin 75 bin öğrencisi var. Personel sayısıyla birlikte 85 bin kişiye ulaşan devasa bir büyüklüğü var.

Üniversitenin yıllık bütçesi (tıp fakültesi hariç) 517 milyon TL. Yıllık 300 milyon TL de hastanenin bütçesi var. Devletin araştırma projelerine sağladığı kaynaklarla birlikte bütçenin toplamı yıllık 1 milyar TL'yi buluyor. Bu rakamın yarısını devlet yollarken, yarısı da üniversitenin öz kaynaklarından ve döner sermayeden temin ediliyor.

Şimdiye kadar hep sanayi şehri Bursa'ya yeterince katkı sağlamadığı için eleştirdiğimiz üniversite, son 2.5 yılda Ar-Ge çalışmaları için 38 milyon TL para harcamış. Bu harcamalar da, Uludağ Üniversitesi'nde yapılan bilimsel araştırma projelerine verilen kamu teşviklerinden gelen bütçelerden karşılanmış. Belki bugün hala istenilen noktada değiliz ama üniversite sanayi işbirliği noktasında ciddi mesafe alındığını da söylemeliyim.

3. nesil üniversite

Rektör Ulcay'ın döneminde Uludağ Üniversitesi "3. nesil üniversite" tanımını kullanmaya başladı. Bu konuyu açan Prof Dr Ulcay, 1. nesil üniversite tanımının sadece eğitimi, 2. nesil üniversite tanımının eğitim ve araştırmayı, 3. nesil üniversite tanımının ise eğitim ve araştırmanın yanı sıra, üniversitede geliştirilen projelerin sanayide hayata geçirilmesini de kapsadığını anlattı. Yusuf Ulcay, "Biz henüz 3. nesil üniversite değiliz ama olmak için çalışıyoruz" diyerek de mevcut durumu özetledi.

3. nesil üniversite hedefine ulaşmak için yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sayısını ve kalitesini arttırmak için çalıştıklarını anlatan Ulcay, halen bünyelerinde 9 bin yüksek lisans ve doktora öğrencisinin eğitim gördüğünü ve seneye bu sayıyı 10 bin kişiye çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Ayrıca Uludağ Üniversitesi'ni daha da cazip hale getirmek için lisans üstü öğrencilere tahsis edilmek üzere bin adet lojman da yapılacakmış. 

Üniversitedeki yabancı öğrenciler

Yusuf Hoca'nın verdiği bilgilere göre Türkiye'de 110 bin yabancı öğrenci varmış. Türkiye'nin hedefi ise 2023 yılında bu sayıyı 250 bine çıkarmakmış. Uludağ Üniversitesi 20 ülkede lisans ve lisans üstü öğrenci alımı için sınav yapıyormuş. Uludağ Üniversitesi'nin şu anda 124 farklı ülkeden 5 bin yabancı öğrencisi varmış ve bu sayıyla İstanbul Üniversitesi'nden sonra Türkiye'de 2. sıradaymış. Uludağ Üniversitesi'nde yabancı öğrencilere Türkçe de öğretiliyormuş ve bu konuda Türkiye'de 1. sıradaymış.

Tartışılan cami projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'un Çamlıca Tepesi'nde yapımı devam eden devasa cami gibi Bursa'da da yapılmasını istediği büyük caminin üniversiteye yapılmasına benim de dahil olduğum herkes tepki gösteriyordu.

Rektör Ulcay, bu konunun saptırıldığını veya yanlış anlaşıldığını ifade etti. Üniversitede temeli atılan cami, Erdoğan'ın Bursa'da yapılmasını istediği o büyük cami değilmiş ancak Erdoğan, Ulcay ile yaptığı görüşmede bu caminin Osmanlı, Selçuklu ve günümüz mimarisinden izler taşıyan bir eser olmasını istemiş.

Yeni caminin sadece yer tahsisini ve kontrolünü üniversite yapıyormuş ve finansmanı ise tamamen hayırseverler tarafından karşılanacakmış. Bir külliye şeklinde planlanan caminin yanında yabancı öğrenciler için de ibadet yerleri yapılacakmış. Alt katlarında ise konferans salonu başta olmak üzere sosyal mekanlar inşa edilecekmiş.

Tıp fakültesi ve yeni hastaneler

Uludağ Üniversitesi'nin yıllardır en çok ihtiyaç duyulan ama aynı zamanda da en sorunlu olan bölgesi Tıp Fakültesi. Rektör Prof Dr Yusuf Ulcay, tıp fakültesinin acil bölümünün büyütüleceğini, acilin girişlerinin arka taraftan yapılacağını ve bu sayede otopark sorununun da çözüleceğini açıkladı.

Özellikle şehir dışından gelen hasta yakınları yıllardır tıp fakültesinde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Günlerce, haftalarca süren tedavi sürecinde insanlar arabalarında ya da çimlerin üzerinde sabahlıyor. Bu sorunu aşmak için yapımına başlanan ve temeli atılan 50 yataklı tesis ise yarım kalmıştı. Rektör Ulcay, yer tahsisini yaptıkları binanın yapımını bir hayırseverin üstlendiğini ama bu kişinin desteği kesmesiyle inşaatın yarım kaldığını söyledi. Bu binanın tamamlanması için büyükşehir belediyesinden yardım istenecekmiş.

Merkez laboratuarı tamamlanan üniversiteye, yakın gelecekte; onkoloji, kadın doğum ve çocuk hastaneleri de yapılacakmış. Mevcut hastanedeki rehabilitasyon çalışmaları da devam ediyormuş.

Tıp fakültesinin zarar ettiğini açıklayan Ulcay, "Tıp fakülteleri arasında en az zarar eden 5. hastaneyiz. Bu bir başarı çünkü zarar etmeyen tıp fakültesi hastanesi yok. Fakülte hastanemizin devlete (SGK'ya) 238 milyon TL fatura kesebilmesi için 300 milyon TL harcama yapıyoruz. Poliklinik hizmetlerini arttırarak da bu zarar azaltılmaya çalışılıyoruz" dedi.

FETÖ konusu ve tekrar aday olacak mı?

FETÖ ile mücadele kapsamında üniversite yürütülen soruşturmaların son durumu hakkında da bilgi veren rektör, FETÖ'den dolayı toplam 210 personelin açığa alındığını, 75 kişinin tamamen ilişiğinin kesildiğini, diğerleri hakkında ise yargı sürecinin devam ettiğini belirtti.

Kendi döneminin sona yaklaştığı bir süreçte tekrar aday olup olmayacağı merak edilen Ulcay, hiç bir komplekse kapılmadan açıkça, "Bana 'tekrar aday ol' demezlerse aday olmam" dedi. 'Bunu kim diyecek?' diye sorumuza ise, "beni atayanlar kimse onlar" şeklinde cevap verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.