Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Referandum ve yeni sistem

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2017 00:00

Yeni bir sisteme başlangıcın ilk adımı gerçekleştirildi ve 18 maddelik anayasa değişikliği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Elde edilen evet oyu sayısı doğrudan bir değişikliğe yeterli olmadığı için nihai sonucu referandum ile halk belirleyecek. Eğer halk değişikliği kabul ederse yeni sistem yürürlüğe girecek.   

TBMM süreci

Bu anayasa değişikliği sürecinde TBMM'de hiç de 2017 Türkiye'sine yakışmayan görüntülere şahit olduk. Şov yapanlar, kendini kelepçeleyenler, kürsüyü işgal edenler, birbirlerini tartaklayanlar, açlıktan etrafındaki vekilleri ısıranlar vb. görüntüler o yüce mecliste yaşanmamalıydı. Meclisteki bu tarz olayların mutlaka önüne geçilmeli ve gerekli iç tüzük değişiklikleri de hayata geçirilmeli.

Kendi adıma ben artık bu mecliste aklı başında insanları görmek, fikri birikimleriyle konuşma yapan vekilleri dinlemek istiyorum. İtiraf etmek gerekirse son yıllarda TBMM'ye gönderdiğimiz milletvekili profilinde çok ciddi kalite kaybı var. Toplum içerisinden seçilerek Ankara'ya gönderilen vekillerin mutlaka objektif kriterlerle belirlenmesi lazım. Bir siyasi büyüğün referansı gibi günümüzde kabul edilemeyecek kriterler olmamalı. Bu yüzden, siyasi partiler ve seçim kanunu mutlaka elden geçirilmeli.

Yeni sistem

Anayasada değişikliğe gidilen 18 maddenin içerdiklerine tek tek girmeden ana hatlarıyla belirteyim ki, Türkiye artık yeni bir sisteme geçiyor. MHP'nin hassasiyetleri nedeniyle adı her ne kadar başkanlık değil de cumhurbaşkanlığı sistemi olarak vurgulansa da, bu yeni sistemin adı başkanlık sistemidir.

Belki dünya örneklerine göre biraz daha yumuşak bir geçişe imkan tanısa da, sonuç değişmiyor. Artık başbakanlık kurumu tarihe karışıyor ve ülkeyi icracı bir cumhur(başkan)ı ve yardımcıları ile atayacağı bakanlar yönetecek.

Daha önceki yazılarımda sıkça vurguladığım gibi mevcut sistem uzun zamandır Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap veremediği gibi sürekli istikrarsızlık üretiyordu. Eleştirilebilecek yönleri olmasına rağmen yeni sistem en azından siyasi dalgalanmaları en aza indirecek. Referandumda bir sorun çıkmadan halktan onay alacağını düşündüğüm bu yeni sistem ülkemize hayırlı olsun.

Türkiye'nin ihtiyaçları

Elbette ülkemizin tek ihtiyacı, ülke yöneticilerinin nasıl iş başına geleceğini belirleyen sistem değişikliği değil. Geçmişten gelen doğal hinterlandımızı da göz önüne alarak daha büyük düşünmeye ihtiyacımız var.

Yeni bir bakış açısıyla mutlaka ciddi reformlar yapmamız lazım. Başta; eğitim sistemi, ekonomi yönetimi, kamu yönetimi, yerel yönetimler, ticaret odaları, esnaf odaları, medeni kanun, ticaret kanunları gibi alanlar olmak üzere çok sayıda alanda yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Zaman zaman yapılan tek tük maddeleri değiştirmek yerine bütüncül bir bakış açısıyla, dünyadaki rekabet ortamını da göz önüne alarak ülkemizi yeniden yapılandırmamız lazım. Yoksa bizim çocuklarımız da uzun yıllar orta gelir tuzağının dışına çıkamayacak. Yeniden büyük ve güçlü bir Türkiye için A'dan Z'ye bir değişim şart...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.