Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Recep Kırım 2

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2016 00:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2016 00:32


 

Dünkü yazımızda yerimiz Recep Kırım'ın demokrasiye adanmış hayatını anlatmaya yetmedi doğal olarak ikinci bölüme devam etmek farz oldu. Bursa'da öne çıkan milletvekili ve  bakanlar var elbette. Bildiğimiz İsimler Recep Kırım, Hüseyin Suat Sungur, Turhan Tayan, Cavit Çağlar, Mehmet Gazioğlu, Fethi Akkoç, Mehmet Gedik, Feridun Pehlivan, Ertuğrul Yalçınbayır, Faruk Çelik gibi isimleri öne koyabiliriz, Fakat bu isimlerin içinde acıları ve işkenceleri yaşamış tek isim Recep Kırım'dır ve bu değerimizi daha detaylı tanımalıyız Recep Kırım Kimdir ve ne görevler yapmıştır.

RECEP KIRIM

01.07.1921- 11.02.2016-Bursa -Türkiye-Hüseyin–Havva - Bursa Erkek Lisesi - İngilizce – Sendikacılık - Bursa Merinos Fabrikası İşçisi, Mensucat Sanayii İşçi Sendikası Başkanı, Vilayet Umûmî Meclis ve Belediye Meclisi Üyesi – 11. Dönem DP Bursa Milletvekili - Evli, 7 Çocuklu.Teksif Sendikası ve Türk İş in kurucularından.Merinos Fabrikasında Kredi Koop-Tüketim Koop -Yapı Koop İdarecisi.Mensucat Spor Kulübü Yöneticisi.Kapalı Çarşı Esnafı.2.5 yıllık Mv. karşılık 2.5 Yıl hapis hayatı. AP İl Bşk.27 Mayıs İhtilalinden 1-2 ay kadar önce İşçiler için teklif ettiği15 günlük senelik izin kanununu Meclisten geçirmiştir. 10 Kasım 1953 te Atatürk ün Cenazesinin İstanbul dan alınıp Ankara da toprağa verilişinde Bursa dan katılan ekipte işçi temsilcisi olarak yer almıştır.

Bursa kanadına dönersek bu günlerin canlı tarihi ve Demokrasi kahramanı Recep Kırım'ı anlatmamak,tanımamak ve tanıtmamak büyük vefasızlık olur 11 şubat günü vefat haberini üzülerek öğrendim ve 12 şubat cuma günü öğle namazına müteakip Yıldırım Beyazıt camisinde cenaze namazına kalabalık bir şekilde katıldık. Cenazede Siirt'te benim askeri komutanlığımı yapan ve geçmişte Merinos fabrikasında enerji mühendisi olan sevgili dostum ve oğluma adını verdiğim Sedat Gökmenoğlu'nun katılması insani bir vefa olarak kalbimizde yer etmiştir. Ayrıca kalabalık cemaat içinse CHP Milletvekilleri Erkan Aydın ve Ceyhun İrgil'i

 görünce mutlu oldum yanı sıra Turhan Tayan her zamanki vefası ve teşkilatçılığı ile ön safta yerini almıştı.

Meşakatli bir çalışmanın emeğini ortaya koyan dostlarımız var Kent konseyi Merinos çalışma gurubu adı altında 700 üyesi bulunan topluluğun öncüleri ve emektarları Tahir Adıman, Sedat Gökmenoğlu, Nevzat Adıman, İsmail Kemal Kemankaş ve Bülent Adısönmez Merinosta

 açtıkları müze'de Recep Kırım fotoğraf sergisini'de ziyaretçilere açmışlardı kendilerini tebrik ediyorum.Recep Kırım Fotoğraf sergisi açılışının bittiği günün ertesinde vefatı'da ayrı bir hüzün yarattı.

 

Sevgili dostumuz Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Yüksel Baysal'ın Recep Kırım ile Demokrat Bakış dergisinde yaptığı Röportajın son Bölümünü Kendi müsadesiyle siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

DEMİREL-MENDERES-BAYAR

27 MAYIS İHTİLALİ

Demirel ile Menderes’i karşılaştırabilir misiniz?

Buna cevap vermesem olmaz mı?

Hangisini daha çok sevdiniz?

İkisini de çok sevdim.

Hangisi daha nitelikliydi, daha farklıydı?

Adnan Menderes çok merhametli bir insandı.

Bilgi olarak Demirel daha önde değil mi?

O da bilgiliydi. Adnan Bey, konuşmaya başlarken zorlanıyordu. Konulara bir girdi mi derya. Bütçe müzakerelerinde Adnan Bey’i üç saat dinlerdik.

Celal Bayar?

Celal Bayarla daha çok Kayseri cezaevinde ilişkimiz oldu. O da çok büyük bir devlet adamı. Kafası müthiş çalışan, zeki bir adam. 102. Yaş günün İstanbul’da kutladık, orada hatıralar anlattı. İstiklal Harbi’ne ait.

İttihatçı gelenekten gelen, devleti bu kadar iyi bilen birisi Celal Bayar, nasıl bu kadar yanlış yaptı? O ihtilalin gelebileceğini görmedi mi? İsmet İnönü’yü görmedi mi?

Gördü. Eğer rahmetli Menderes, Celal Bayar’ı dinleseydi, ihtilal olmazdı. Celal Bayar’a gitmişler. Çok emin kaynaklardan beyefendi demişler “akşamdan sabaha ihtilal olacak, bunun tedbirini alın.” O da teşekkür etmiş Adnan Bey’i

 çağırtmış. Anlatmış olayı. Ankara’daki yüksek rütbeli subayları dağıtmasını, İstanbul’a, Anadolu’ya tayin etmesini istemiş. Adnan Bey dinlemiş, “Emredersin sayın Cumhurbaşkanım” demiş. Gidince Ethem Menderes’i çağırmış, anlatmış konuyu. Ethem bey demiş ki,

 “pek iyi olmaz daha çabuklaştırır bu işi. Aksi tesir de yapabilir” demiş. Adnan Bey de, “sayın cumhurbaşkanım öyle istiyor. Ben söz verdim bunu yapacağız” demiş. Çağırmış özel kalemi, bir yüksek rütbeli subay da o. Meğerse o da ihtilalin içinde. “Git komutanların listesini yap getir bana” demiş Ethem Bey. O subay “ne yapıyorsunuz siz demiş, çok yanlış yapıyorsunuz. Onları tayin ettirmekle, taşradaki nüveleri de teşekkül ettirmiş olacaksınız. O zaman ihtilal daha kolay olur” demiş. O zaman biraz daha düşüneyim, durumu

 Başbakana arz edeyim demiş Ethem Bey. Başbakanı arayıp anlatmış konuyu. O zaman kalsın demiş Adnan Bey. 10 gün sonra ihtilal olmuş.

Daha farklı şeyler de söyleniyor. Bazı subayların kıyma makinasına atıldıkları…(yalan olduğu ortaya darbe sonrası çıkmıştı)

Yok öyle bir şey. Celal Bayar o yapıda bir insan değil.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.