Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan ve Oruç

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2019 00:00

Ramazan denildiği zaman akla, hemen oruç ve Kur’an gelmektedir. İslam’ın temel ibadetlerinden olan oruç, Ramazan ayında tutulur. Kur’an, insanoğlu ile bir Ramazan ayında buluşmuştur. Ramazan, Hz. Peygamber’in ifadesiyle “cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı” bir aydır.

Nitekim Yüce Allah, Bakara suresinin 183 ve 184. ayetlerinde orucun farz kılındığını bildirerek, oruçla ilgili ana çerçeveyi şöyle belirler: “Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sayılı günlerde size de farz kılındı, ki Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincine varasınız. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. diye buyurmuştur.

Ramazan Kur’an ayıdır. Ramazan bize Kur’an’ı getirdiği için Ramazan’dır. Ramazanlarımız Kur’an’ı okuduğumuz, anladığımız, yaşadığımız ve yaşattığımız kadar mübarektir.

Evet!..

İnananlar için yeni bir Ramazan ayı daha başladı.

 İbadet için, arınmak için, hayat muhasebesi için yeni bir fırsat…

Ramazan’ın ilk günü ve müminler için bir arınma mektebi…

İbadetlerle yüzeyden değil özden ilişki kurmak, Ramazan’ın varlık sebebi olan vahiyle damardan ilişki kurmaktır. Çünkü Ramazan Kur’an’ın doğum ayı kutlamasıdır.

Ramazan’a sadece sevap kazanmak maksadıyla yaklaşmamalıyız. Kur’an’da ilk emir “Oku” emridir. Okumak, aynı zamanda öğrenmek , bunu hafızalara bellemek ve başkalarına aktarmaktır.

Ramazanın bir yeme içme festivali olmadığı gibi, iftar sofralarını da israf sofrasına çevirmemektir.

Ramazan, yıllık ruh bakımıdır. Oruç, insanda, yüreğe doğru bir yolculuk gerçekleştirmenin aracıdır. Yüreğe, yani insanın kendi özüne… Eğer, yolculuğunu sürdürmeyi göze alırsa, orada karşılaşacağı, yine kendisi; En doğal, en maskesiz, en yalın haliyle özbenliği olmasıdır.

Bu bağlamda;

On bir ayın sultanı huzur ve bereket ayı ramazanın ilk teravih namazı dün akşam kılındı. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazan ayının ilk orucunu bugün idrak ediyoruz.

Bursa’da Ramazan

Her sene Ramazan ayında olduğu gibi bu seneki Ramazan ayında da başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere pek çok belediye, kurum ve kuruluş, Ramazan Eğlenceleri düzenliyor

Hoş geldin Ya Şehri Ramazan teması ile düzenlenen kutlama ve şenliklerde, konferanslar, eğlence programları, tiyatro oyunları ve ünlü Kavuklu halk oyunları gösterileri yapılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da Ramazan ayı, bereketi ve bütün güzellikleriyle huşu içinde kutlanması için görev başında oldukları söyledi.

Her sene olduğu gibi bu sene de Ramazan kutlamaları programlarının merkezi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi olacak.

Bursa’nın çeşitli yerlerinde kurulacak olan Ramazan sofralarında ise her gün yaklaşık 10 bin kişiye iftar yemeği verilecek.

 Büyükşehir Belediyesi ile ilçe Belediyelerinin öncülüğünde yapılan bu çalışmaya, Bursalı iş insanları,  derneklerin ve kuruluşların  yanı sıra hayırseverlerinde yapacakları katkılar bu manevi iklime renk katacak.

Bu niyetlerle iyi karşılamak iyi değerlendirmek ve dolu dolu yaşamak lazım bu iklimi..

Hayırlı ve bereketli Ramazanlar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.