Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan bitti

Yazının Giriş Tarihi: 03.06.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2019 00:04

Sayılı günler geldi ve geçti. Ramazan ayının da sonuna erdik. Yarın bayram. Bu bayramda herkesin mutlu olmasını, yüzlerin gülmesini, savaşların bitmesini, yurtta sulh ve dünyada sulhun hakim olmasını dilerim.

Evet, başlangıcı rahmet, ortası mağrifet, sonu ise bağışlama olan mübarek Ramazan ayının sonuna yaklaştık. Çok şükür bugünleri de gördük. Yaşadık.

Ramazan ayında yardımlaşma, sofrayı paylaşma, insanlara hoş görülü davranma ve insanları insan oldukları için sevip, onların dar günlerinde yardımda bulunma gibi pek çok görevimiz olduğunu hatırlıyoruz.

Bu Ramazan ayında da ülkemizde ekonomik sıkıntılar ve İstanbul seçimleri gündemin ilk maddeleri oldu. İnsanların doğru dürüst ve gönüllerince iftar ile sahur yapamadıkları, Pazar- çarşı fiyatlarının pahalı olması nedeniyle de sofraların pek çok boş kaldığını görmek bizleri üzdü. Belediyeler başta olmak üzere pek çok kamu kuruluşu ve yardımseverler, vakıflar, dernekler, bu sene de iftar sofralarını kurdular. Allah razı olsun, oruçlu olup da iftar vakti evlerine yetişemeyen veya iftar sofrasında yiyecekleri yetersiz olanların mutlu olması, huzurlu olması, iftar sofralarında oruçlarını açıp karınlarını doyurmasının verdiği sevapları, yardımları Allah kabul etsin.

Ne mutlu onlara ki, insanları sev indirdiler.

İnsanları mutlu ettiler.

Allah yaptıkları bu yardımları kabul eylesin.

Bayram öncesinde tatilin başlamasıyla birlikte, yollardaki trafik akımları da kalabalıktı. Cuma akşamından yola çıkanların da olduğunu hesaba katarsak, cumartesi sabahı ile Pazar günü sabahı yollardaki trafik akımları nerede ise durma noktasına geldi. Pek çok sürücü, gideceği yere erken ulaşmak, trafiğe takılmamak için teknolojiden faydalandı. Navigasyon ve haritalar yardımlarıyla, biraz da olsa Google amcanın destekleriyle kendilerine ulaşım için yeni yollar ve yeni güzergahlar buldu. Özellikle İstanbul’dan gelip Bursa üzerinden tatil beldelerine gitmek isteyen sürücülerin, çevre yolundan Görükle’den çıktıktan sonra Kayapa-Hasanağa yolunu takiben, eski Mustafakemalpaşa yolunu kullanıp, bu ilçeye ulaşmak istemesi, bu yollardaki trafik akımlarını da berbat duruma getirdi. Yol üzerindeki pek çok köylüler, araçların uzun konvoylar halinde geçmeleri nedeniyle, yollardan toz dumanlarının eksik olmadığını, toz dumanlarının ise bayram temizliği yapılan evlerini ve çevreyi yeniden kirlettiklerinden dert yandılar.

Bayram da tatil iyi. Güzel, çalışan insanların dinlenmeye ve dinlendikçe huzuru bulmalarına ihtiyaç var. Fakat, bizler her bayramı bir fırsata çevirip, fırsat bu fırsattır diyerek, tatil beldelerine akın ederken, yolda harcanıp geçen zaman, trafik sıkışması nedeniyle boş yere harcanan yakıt, milli serveti hesaba katmıyoruz. Yine, bayram ve uzun süren tatil günlerinde, insanların özel araçlarıyla yola çıkmalarına bir alternatif bulunması gerekli. Bu çözüm hem trafik yoğunluğu hem de insanların gideceklere yerlere güvenli ve rahat ulaşımları için önemli.

Yoksa, yollarda istenmeyen olaylar, eğer boş verip üzerine sünger çekmezseniz Allah muhafaza sadece kazalar değil, sen-ben erken geçeceğim düşüncesiyle pek çok kavgalara sahne olması kaçınılmaz.

Nitekim, gören gözler olayları izliyor. Kamyonlar ve otobüsler, büyük araçlar, küçük araçları trafikte sıkıştırıp duruyorlar. Yol vermek istemiyorlar. Küçük araçlarda birbirleriyle yarış edercesine yolda gittikleri için özellikle bayır ve rampalarda kamyon ve büyük araçların hızlarının düşmesine yol açabilecek düzeyle solama veya sağlama yaptıkları için tehlike yaratıyorlar. Sözün özü, bayram öncesinde veya tatil zamanlarında veya sürekli olarak ülkemizde meydana gelmekte olan kazaların önlenmesi adına yapılan uyarılar, ikazlar, insanların direksiyon başına geçtiklerinde pek çok kişi unutuluveriyor.

Bu bayram, Allah uzun yola çıkacak sürücülerimize güç kuvvet ve dikkat versin. Çünkü, sürücünün en ufak bir hatası, sadece kendisi ve aracında bulunanlar için değil, bütün yollardaki araçlar için tehlike saçıyor.

Ramazan ayı sabır ve insanların kendilerine, nefislerine hakim olma ayıdır. Ramazan süresince sabır edenlerin bayram trafiği sırasında da sabır etmelerini istiyor ve bekliyorum.

Bayramı huzur ve güven içinde geçirelim.

Yarın Bayram. Bursa için Bayram namazı vakti sabah saat 06.15.

Şimdiden hayırlı ve mutlu bayram…..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.