Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rahip Brunson

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2018 00:04

Rahip Brunson, Ekim 2016'da sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınmış ve Aralık 2016'da da Fethullah Gülen Cemaati'ne üye olmak suçlamasıyla tutuklanmıştı. Temmuz 2018 duruşmasın da Brunson'ın tutukluluğu ev hapsine çevrilmişti.   

ABD'li Pastör Andrew Craig Brunson'ın İzmir'de "terör örgütü adına suç işlemek ve casusluk" suçlamalarıyla yargılandığı ve Türkiye ile ABD arasında krize yol açan davada karar çıktı. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Brunson "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bununla birlikte, Brunson hakkındaki adli kontrol şartları ve yurtdışına çıkış yasağı da kaldırılırken, içeride geçirdiği süre göz önüne alınarak serbest bırakıldı. Brunson'ın avukatı Cem Halavurt, kararı beğenmediklerini ve temyize götüreceklerini söyledi.! 

Mahkeme sonucu daha belli değilken Brunson'ın kısa bir süre içinde ABD'ye dönmesi bekleniyordu. ABD Başkanı Donald Trump da attığı Twitter mesajında, Brunson'ın yakın zamanda güvenli bir şekilde evine geleceğini umduğunu söyledi.! Ve umudu gerçekleşti sevgili Rahibine kavuşmuş oldu.! 

NBC News kanalı cuma günü yayımladığı bir haberde, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın, geçen ay New York'ta yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sırasında Türk yetkililerle yaptıkları görüşmeler sırasında bir uzlaşmaya varıldığını öne sürmüştü. Habere göre, Brunson'ın serbest bırakılması karşılığında bazı ekonomik yaptırımların hafifletilmesi öngörülüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, böyle bir anlaşmadan haberleri olmadığını söyledi. 

Peki, bu mahkeme süreci ve öncesi nasıl gelişti kamuoyunda nasıl tepkilere yol açmıştı, İktidar yanlısı basın, medya ve taraftarları nereyse bu olayı namus meselesine çevirmişlerdi. Brunson’un asla serbest bırakılmayacağı dillendiriliyordu, ülkemizde yaşanan kriz rahip Brunson sebebiyle ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yaptırım sebebiyle çıktığı algısı yaratıldı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert konuşmaları işin tuzu biberi oldu bir nevi restleşme ortaya konuldu. Fakat süreç tam aksi yönde cereyan etti,. Brunson önce cezaevinden çıkıp ev hapsine geçti ve cuma günü çıktığı mahkemede serbest kalıp ülkesine döndü. 

Türkiye halkı bu durumdan hiç hoşnut kalmadı bu gün Erdoğan’ı şiddetle destekleyenler şok olmuş durumda ve bir kırılma yaşıyorlar. Erdoğan’ın ekranlarda söylediği cümleler sebebiyle Brunson’un serbest bırakılmayacağını fanatik bir şekilde iddia etmişlerdi fakat bunun tam tersi oldu. Üstelik bu ilk olay değil daha önce tutuklu Alman gazeteci  Deniz Yücel için de ‘’ben bu makamlarda olduğum sürece güneş yüzü göremez’’ dediğini ve ardından bir gün sonra serbest bırakılarak özel uçak ile Almanya’ya gittiğini hatırlayınca oluşan bir güvensizlik ve kırılma durumu asla hafife alınmamalı gün gelir bu tepkiler sandığa mutlaka yansır.  

İşte bu olayları görünce Süleyman Demirel’in nasıl bir zekaya ve soğukkanlılığa sahip olduğunu daha net anlıyoruz ne demişti bir bilen Demirel  

‘’ siyasette ne söyleyeceğin değil, ne söylemeyeceğin önemlidir’’ 

Ve gün gelir söylememen gerekenleri karşına mutlaka çıkarırlar. Esenkalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.