Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Protestolu senetlerde Bursa’nın durumu…

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2015 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2015 07:44
Çek yasasında yapılan düzenlemeden sonra senet kullanımı arttı. Bilindiği gibi senet, satılan bir mal ve hizmetin tutarlarının peşin ödenmeyip, gelecek bir tarihte ödenmesi için düzenlenen belge olarak kullanılıyor. 

POS cihazlarında artan komisyon oranları ve vade uzatımı iş dünyasında senet dönemini yeniden başlattı. Yüksek komisyon oranları nedeniyle kredi kartıyla yapılan ticaretten zarar eden işyerleri müşterilerini senetle alışverişe yönlendiriyor.

Ancak, senetlerin geri ödemelerinde durum hiç de iç açıcı değil.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında toplam tutarı 4 milyar 170 milyon 800 bin TL olan 329 bin 642 adet senet protesto edilmiş. Geçen yılın ilk altı ayına göre bu yıl aynı dönemde ülke genelinde protesto edilen senet tutarı 3 milyar 440 milyon 104 bin TL’den 4 milyar 170 milyon 800 bin TL’ye çıkmış ve yüzde 21.2’lik artış var.

En çok senet protestosu İstanbul’da oluyor. İlk 6 aylık dönemde senet protestolarının yaklaşık yüzde 30’u İstanbul’da gerçekleşmiş. İstanbul’u, Ankara ve İzmir takip ediyor. İlk 10 il arasında, Gaziantep, Antalya, Konya, İçel, Bursa, Adana ve Kayseri bulunuyor.

Bu ilk 10 ilin protestolu senet tutarı toplamı ise ülke genelindeki toplam protestolu senet tutarının yüzde 70’ini oluşturuyor ve ilk 10 ilin protestolu senet tutarı toplamındaki artışın da yüzde 27.8 düzeyinde olduğunu da belirtelim.

Bu yılın ilk 6 ayında protestolu senet tutarının en çok attığı il Gaziantep olmuş. Gaziantep’te protestolu senet tutarı bu yılın Ocak-Haziran ayları arasında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 103.7 oranında artmış ve 102 milyon 720 bin TL’den 209 milyon 248 bin TL’ye yükselmiş. Geçen senenin ilk 6 ayı ile bu yılı aynı dönenim karşılaştırıldığında protestolu senet tutarı Kayseri’de yüzde 38.9, İstanbul’da yüzde 30.8, Adana’da yüzde 23.7 oranında artmış.

Gelelim Bursa’ya…

Bu yılın ilk altı ayında Bursa’da toplam 13 bin 779 adet senet protesto işlemine tabi olmuş. Bunlar ülke geneli içinde yüzde 4.3’lük bir pay oluşturuyor. İlk altı ayda Bursa’da protesto edilen senetlerin tutarı ise 122 milyon 635 bin TL düzeyinde ve bir önceki yılın aynı dönenine göre yüzde 10.6’lık bir artış söz konusu. Bir başka ifadeyle ilk 10 il arasında 8. sırada bulunan Bursa’nın protestolu senet tutarı artış oranı ülke ortalamasının yarısı, ilk 10 il ortalamasının da üçte biri düzeyinde…

Sonuç itibariyle ve bu verilere ışığında, Bursa senet ödemelerinde diğer illere göre borcuna daha sadık gözüküyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.