Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Hurşit Güneş

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2017 00:00

Gazeteci ve Başbakanlık eski basın müşaviri dostumuz Yüksel Baysal'ın daveti üzerine Cuma akşamı Gıyasettin Bingöl'ün yönetim kurulu başkanı olduğu Sınav kolejinde yapılacak olan özel bir toplantıya katıldık. Özel seçkin bir davetli listesi hazırlayan Yüksel Baysal kendisine yakışanı yapmış. Katılımcılar adeta Türkiye renkleridir diyebiliriz; AK Parti, CHP, MHP, DP, BBP’li olarak her siyasi görüşten dostlarımız vardı. Bir nevi Meclisin yapamadığını Yüksel Baysal yapmış diyebiliriz.

2005 veya 2006 yılıydı sanırım Yüksel Baysal Başbakanlıktan emekli olduktan sonra Nalbantoğlu'nda açtığı büroda Demokrasi ve Uzlaşma Grubunun çok kaliteli hazırlanan dergisini çıkarıyordu. Bu dönemlerde kendisini ziyaret ederdik ve iki kez de bizim davetlimiz olarak toplantımıza iştirak etmişti. Bugün 22 yaşına giren Demokrasi ve Uzlaşı Grubunun çekirdek kadrosu Gıyasettin Bingöl, Yüksel Baysal, Sami Bilge, Tahsin Bulut ve Niyazi Pakyürek'ten oluşuyordu. Giderek kaliteli isimlerle grubu genişlettiler.

Demokrasi ve Uzlaşı Grubu toplantısının konuşmacısı Profesör Doktor Hurşit Güneş'ti. Merhum babası ise eski başbakan yardımcısı ve Kıbrıs Barış Harekatında dışişleri bakanı siyasetçi ve bilim adamı Turan Güneş'tir.

Prof. Dr. Hurşit Güneş toplantıda yaklaşık üç saat civarı fikirlerini anlattı ve karşılıklı soru cevap bölümüne girdi. Kendisini keyifle dinledik ve birçok önemli konularda bilgi sahibi olduk.

Ülkenin an itibarı ile en önemli sorunun güvenlik zaafiyeti olduğunu vurgularken ekonomik sıkıntı yaşayacağımızı da işaret etmesine rağmen önceliğin güvenlik probleminin çözülmesinde ısrarla vurgularken “Ekonomi bir şekilde halledilir ama can güvenliği her şeyden önemlidir” dedi.

Siyasi yaşantısından verdiği örnekler ise Aziz Nesin'lik diyebiliriz başka yazılarımızda bunları yazabiliriz.

Hurşit Güneş 1986 yılında Belçika'da kurulan Avrupa Ekonomik Birliği'nin kurucu üyesi, 1990 yılında da doçent oldu. 1990 yılında iki meslektaşıyla Avrupa Birliği'nin Avrupa Entegrasyonu Proje Ödülü'nü kazandı.

1991 yılında kurulan DYP-SHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'ye ekonomik konularda başdanışmanlık yaptı.

1994 yılında Manchester Üniversitesi'nde (İngiltere) misafir öğretim üyeliği yapan Güneş 1996 yılbaşında profesörlüğe atandı. 1997-2002 döneminde yurtiçinde ve yurtdışında 30'a yakın finansal kuruluşa danışmanlık yaptı.

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümünde 25 yıl Para Teorisi, Para Politikası ve Bankacılık ile lisans-üstü düzeydeki Yüksek Makro Teorisi ve doktora düzeyindeki Seçilmiş Para Teorisi konularında ders verdi.

2010 tarihi itibarıyla CHP Parti Meclisine seçilince ayrıldı. Bu güne kadar 6 kitap, elliyi aşkın makale yayınlayan Hurşit Güneş, 1990 yılında dinamik veri setine bağlı olan makro tahmin modeli geliştirmiş. Yine benzer biçimde 1994 yılında Göksan Erdoğan ile birlikte dünyada bir ilk olan makromodele bağlı dinamik bankacılık simülasyonu (Bankers Challenge) tasarlamış, ayrıca 2002 yılında dünyada ilk defa Tüketici Güven Endeksi'ni (CNBC-e) gerçek zamanlı olarak geliştirmiştir. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.