Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yolsuzluk Komisyonu Üyesi Dedeoğlu:AK Parti, dosyaların üzerini kapatmak istiyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili ve Meclis Yolsuzluk Soruşturma Komisyonu üyesi Mesut Dedeoğlu, AK Partili 4 eski bakanla ilgili TBMM’de yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına ilişkin, "Bu hükümet, bu komisyon...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2014 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2014 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yolsuzluk Komisyonu Üyesi Dedeoğlu:AK Parti, dosyaların üzerini kapatmak istiyor
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili ve Meclis Yolsuzluk Soruşturma Komisyonu üyesi Mesut Dedeoğlu, AK Partili 4 eski bakanla ilgili TBMM’de yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına ilişkin, "Bu hükümet, bu komisyon dosyaları çalışmamıza, kamuoyuna bilgi vermemize müsaade etmemektedir. Ben bir komisyon üyesi olarak süresi dolmak üzere olan soruşturma komisyonun çalışmalarına devam edip etmeyeceğini bilmiyorum. Dosyaları hazırlayan savcılar görevden alınmıştır. İktidar partisi bu dosyaların üzerini kapatmak istemektedir." dedi.

17 -25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonuna ilişkin parti binasında basın toplantısı düzenleyen MHP’nin Soruşturma Komisyonu üyesi Mesut Dedeoğlu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ile Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını incelemek üzere meclis çatısı altında 9 Temmuz’da kurulan soruşturma komisyonun resmi toplantısı yapamadan görev süresini önümüzdeki birkaç gün içinde dolacağını belirtti.

Komisyonların kurulma ve çalışma ömrünün 2 ay olduğunu hatırlatan Dedeoğlu, "Bu süre birkaç gün sonra dolmaktadır. Daha komisyon resmi toplantısını bile yapamamıştır. Meclis başkanı eğer müsaade ederse, tabi ki önce komisyon başkanın müracaat etmesi lazım. 2 ay daha uzatma yetkisi vardır. Komisyon başkanı bu yetkiyi talep edeceğini beyan etti, ancak eder mi? etmez mi? bu dosyaların incelenmesi için meclis başkanı süreyi uzatır mı? uzatmaz mı? onu da hep birlikte göreceğiz." diye konuştu.

"HÜKÜMET DOSYALARI KAMUOYUNDAN GİZLİYOR"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce iktidar partisinin komisyonu çalıştırmadığını öne süren Dedeoğlu: “Cumhuriyet döneminden beri gerek milletvekilleri gerek bakanlar arasında bu gibi olaylar olmuş ve meclis kürsüsünden okunmuştur. Orada bulunan bütün milletvekilleri bu dosyaları inceleme yetkisine sahip olmuşlardır. Ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partisi bu fezlekelerin basına yansımasını, komu oyunun bilgilendirmesine müsaade etmemiştir. Bu iktidar, başından beri bu dosyaları ve içindeki bilgileri komu oyuyla paylaşmayıp gizlemektedir. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bu komisyonu çalıştırmamıştır. Bunun başka açıklaması yoktur.” şeklinde konuştu.

AK Parti'nin soruşturma komisyonun kurulmaması için büyük bir mücadele verdiğini kaydeden Dedeoğlu, baskılar sonucu kurulan komisyonun 64 gün boyunca AKP’li komisyon üyelerini beklediğini anımsattı. Komisyonun başkanlık divanında muhalefet partilerine yer verilmediğine dikkat çeken Dedeoğlu şöyle konuştu: "İktidar partisi bu komisyonun kurulmaması noktasında 6-7 ay çok büyük bir mücadele verdi. Baskılar neticesinde önergeler birleştirilerek araştırma komisyonu kuruldu. Kurulduktan sonra 64 gün komisyona üye verilmeyerek bekletildi. Başkanlık divanı olarak ilk toplantı hemen yapıldı, muhalefet parti milletvekiline komisyonun başkanlık divanında hiçbir görev verilmedi. Komisyon başkanından, basın sözcüsüne kadar hepsi iktidarın kendinden oldu. Bu ne demektir? ‘Bu komisyonu 7 ay sonra kurduk, soruşturmayı kendi iç bünyemizde yaparız’ felsefesiyle hareket ettiler."

"SORUŞTURMA BİLGİLERİNİ BASINDAN ÖĞRENİYORUZ"

Komisyon üyesi olarak soruşturmayla ilgili bilgileri basından öğrendiklerini ifade eden Dedeoğlu, "17-25 Aralıktaki rüşvet ve yolsuzluk olayıyla ilgili bu fezlekelerin basından öğrendiğimiz kadarıyla 64 dosya olarak meclis başkanlığına geldiğini öğrendik. Meclis başkanı bu fezlekeleri tekrar savcılığa gönderdi, sebebini hala bilen yok. İade edilen bu 64 dosya 32 dosya olarak meclise yeniden geldi. Komisyon başkanı yetkisi olmamasına rağmen bu dosyaları, fezlekeleri hazırlayan İstanbul Cumhuriyet savcılığına gönderdi. Sebebi de dizin pusulası yokmuş. İçinde fihrist yokmuş. Sudan bir sebepten dosyaları gönderdi. Sonuç itibarıyla 50 gün bekledikten sonra, komisyon çalışamadı, inceleme yapamadı, 11 dosya olarak meclis başkanlığına ve komisyona geldi." diye konuştu.

Fezlekelerden fotokopi, fotoğraf alınmasının yasak olduğunu belirten Dedeoğlu, "Dosyayı incelemeye başladık. İncelemede maalesef yanımıza çalışma arkadaşı alma, fotokopi veya alıp inceleme yetkimiz yok. Tek bir odada sadece komisyon üyesi milletvekillerinin girişine izin veriliyor. Başka bir milletvekilinin oraya girmesi mümkün değil." ifadelerini kullandı.

"SAVCILARIN GÖREVDEN ALINMASI VİCDANLARI SIZLATTI"

Yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınmasının vicdanları sızlattığı'na işaret eden Dedeoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu dosyaları hazırlayan savcılar görevden alınmış, başka yerlere tayin edilmiştir. Görevini yapan güvenlik güçlerinin bir kısmının tayini çıkmış, bir kısmı tutuklanmış, bir kısmı ise meslekten ihraç edilmiştir. Buradan şu anlaşılıyor; iktidar partisi bu dosyaların üzerini kapatmak istemektedir. MHP olarak biz bu dosyaların sonuna kadar takipçisi olacağız."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.