Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıldırım-Özgürgün ortak basın toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs’taki TSK birliklerine ilişkin bir çalışmanın olup olmayacağına ilişkin olarak, "Bizim oradaki barış kuvvetleri ile ilgili herhangi bir proje yok. Onlar orada yerinde duruyor, durmaya devam edecek. Çünkü...

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2016 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2016 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs’taki TSK birliklerine ilişkin bir çalışmanın olup olmayacağına ilişkin olarak, "Bizim oradaki barış kuvvetleri ile ilgili herhangi bir proje yok. Onlar orada yerinde duruyor, durmaya devam edecek. Çünkü onlar adanın güvenliğini sağlıyor. Adanın tamamında huzur ve güvenliği sağlamakla meşguller" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hüseyin Özgürgün ile Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. İki lider, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, yaptığı konuşmada Kıbrıs ile ilişkilere değinerek, "Türkiye’de ne varsa Kıbrıs’ta da o olacak. Dolayısıyla Türkiye kalkındıkça KKTC de büyümeye, kalkınmaya devam edecek. Sevinçte de tasada da birlikte olduk. Birlikte olmaya devam edeceğiz. Sayın Hüseyin Özgürgün ve kabinesine başarılar diliyorum. Onlar da bizim gibi yeni hükümetler. Bizden bir ay önce yaklaşık göreve başladılar ve hızlı başladılar. Güzel çalışmalar yapıyorlar" ifadelerini kullandı.
"15 Temmuz Türkiye’nin demokrasi tarihine iki türlü yazıldı" diyen Yıldırım, "Bir hain darbe girişimcileri emellerine ulaşamadılar. İki 15 Temmuz’da Türk milleti bir destan yazdı ve Türkiye’de demokrasiye, milli iradeye, Başkomutan Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümetimiz ve halkımızın asil duruşuyla bu alçakça girişimi bertaraf ettik. Bu darbe teşebbüsünde hayatını ortay koyan, tankların önünde korkusuzca göğsünü siper eden kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, şükranla, minnetle anıyorum. Gazilerimize hayırlı ömürler diliyorum. Olayın hemen arkasından Kıbrıs’ta 20 Temmuz anma toplantıları vardı Barış Harekatı’nın. Bununla ilgili biraz mahzun geçse de Türkiye dayanışmasını gösterdi. Başbakan Yardımcımız Tuğrul Türkeş orada hazır bulundu" şeklinde konuştu.
Başbakan Yıldırım, "Doktor Fazıl Küçük’ün vasiyeti vardı, ben ölürsem Kıbrıs’a su gelirse kabrimi anavatandan gelen suyla buluşturun demişti, bu da gerçekleşti. Kıbrıs’a Akdeniz’in altından akıtılan sular, Kıbrıs’ın her tarafında içme suyu, sulama suyu olarak hizmet vermeye başladı" diye konuştu.
Kıbrıs sorununun yıllardan beri devam ettiğinin herkes tarafından bilindiğini anlatan Yıldırım, "Bu yıl sonuna kadar Birleşmiş Milletler öncülüğünde çözüm arayışı devam ediyor. Her iki tarafın liderleri de bir araya geliyor, konuşuyor, görüşüyorlar. Çözüm olacak ama nasıl olacak? Adil, eşit temsile dayalı, her iki kesimin hak ve hukukunu teminat altına alan çözümden bahsediyoruz. Bunu başından beri desteklemeye devam ediyoruz. Mevcut durum, sürdürülebilir bir şey değildir. Yıllardan beri KKTC tarafı adeta yok sayılmış, izolasyonlara tabi olmuş, AB’nin bütün imkanları güney tarafından kullanılmaya devam etmiştir. Bunun sürdürülebilir bir hal olmadığı ortadadır. Bunu Türkiye olarak bütün dünyaya anlattık. Kıbrıs Türkü’nün haklı davasını bundan böyle de anlatmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin etkin teminatı, Kıbrıs’ta olmazsa olmazdır. Bir daha bir maceraya izin verecek altyapıya Türkiye müsaade etmez. Biz, barış istiyoruz, birlikte yaşamanın, enerjinin adanın büyümesine harcanmasını istiyoruz. Bütün bu iyi niyetimize rağmen kafalarının arkasında başka projeler olanlar bilsinler, böyle bir projeyi hayata geçirmeye kalktıklarında Türkiye Kıbrıs’ın yanındadır" açıklamasında bulundu.
Kıbrıs’taki projeler hakkında bilgi veren Yıldırım, "Suyun götürülmesi ilk adımdı, suyun dağıtılması ikinci adımdı, şimdi de sulama projeleriyle toprağı suyla buluşturup bolluk, bereketi Kıbrıs halkının geleceği için sağlamış olacağız. 15 Temmuz darbe girişimi öncesi ve sonrası gösterdiğin alicenaplık için bütün Kıbrıs halkına şükranlarımı sunuyorum" dedi.
"Yarınlara da el ele, omuz omuza yürüyeceğiz"
KKTC Başbakanı Özgürgün ise, hükümet olarak göreve başladıkları günden itibaren Türkiye’ye, Ankara’ya resmi ziyaretin tarihini belirlediklerini belirterek, "Öncelikle Sayın Başbakana görevinde başarılar diliyorum. İki hükümet yaklaşık aynı tarihlerde göreve başladık. Biz bir kardeşlerin buluşması şeklinde değerlendiriyoruz. Bu vesileyle de bu sıcak karşılama için Sayın Başbakan ve arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Türkiyemizde demokrasi dışı yaşanan olaylar nedeniyle duyduğumuz üzüntüyü ifade ediyor, yüce Türk milletine geçmiş olsun diyorum" diye konuştu.
Özgürgün, "Biz bugün anavatan Türkiye’de bulunmaktan bu kritik dönemde büyük bir memnuniyet duyarken, Türkiye demokrasisine girişilen eylemde canlarını siper ederek hayatlarını kaybedenlerin ailelerine sabır diliyorum. Türkiye dışında başka bir ülke tarafından resmi olarak tanınmayan KKTC’nin en büyük destekçisi anavatan Türkiye’dir" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin güçlü ve sağlıklı olmasının önemli olduğuna dikkati çeken Özgürgün, "Yarınlara da el ele, omuz omuza yürüyeceğiz. Özellikle su projesiyle ilgili olarak Sayın Başbakan da belirtti, dünyada ilk kez gerçekleştirilen çok büyük bir projedir" dedi.
İki başbakan, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Kıbrıs’taki TSK birliklerine ilişkin bir çalışmanın olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Bizim oradaki barış kuvvetleri ile ilgili herhangi bir proje yok. Onlar orada yerinde duruyor, durmaya devam edecek. Çünkü onlar adanın güvenliğini sağlıyor. Adanın tamamında huzur ve güvenliği sağlamakla meşguller" diye konuştu.
Yıldırım, bir soru üzerine ise projelerin her zaman olduğuna, hangisinin ne zaman devreye gireceğinin zamanı geldiğinde açıklanacağına işaret etti.
"Biz, 21 Temmuz’da FETÖ’yü terör örgütü listesine dahil ettik ve bütün faaliyetlerini yasakladık"
Bir gazetecinin, "FETÖ darbe girişiminin ardından Kıbrıs’ta bir operasyon bekleyelim mi?" sorusuna Özgürgün, "Biz daha önce herhangi bir şekilde böyle bir tehlikenin, talebin olması veya o talebin bize ulaşması noktasında herhangi bir bilgi sahibi değildir. Biz, 21 Temmuz’da FETÖ’yü terör örgütü listesine dahil ettik ve bütün faaliyetlerini yasakladık. KKTC’de gerek güvenlik kuvvetleri komutanlığımız, gerekse polis genel müdürümüzle ben iki toplantı yaptım. Bu toplantılarda en küçük bir ihbarın bile, en küçük bir bilginin veya en küçük bir hareketin değerlendirilmesi konusunda mutabık kaldık. Hiçbir ipucunu gözden kaçırmadan, varsa böyle bir tespit yapılabilirse derhal müdahale yapılması konusunda gerek polisimiz, gerekse de güvenlik kuvvetleri komutanlığımız yetkilidir" karşılığını verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.