Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaşayan İnsan Hazineleri ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan İnsan Hazineleri “Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri”ne ödüllerini verdi.Yaşayan İnsan Hazineleri “Geleceğe Aktarılan Mirasın...

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2016 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2016 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan İnsan Hazineleri “Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri”ne ödüllerini verdi.
Yaşayan İnsan Hazineleri “Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri" ödül töreni, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da katıldı. 2008 yılından 2014 yılına kadar 110 unsur Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne kaydedildi, 20 miras taşıyıcısı Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan edildi.
“Bakanlık olarak bizim benimsediğimiz koruma çalışmalarının temel amacı somut olmayan kültürel mirasın yaşayabilirliğini güvence altına almaktadır” diyen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye’nin 2006 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne taraf olmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Türkiye’de bulunan somut olmayan kültürel miras unsurlarına ilişkin araştırma, saptama, koruma, yaşatma, arşivleme ve teşvik çalışmalarını yoğun bir biçimde sürdürdüklerini söyledi. Bakan Avcı, “Sözleşmenin yükümlülüklerinden biri olan envanter çalışmaları çerçevesinde ülkemizde 2008 yılından beri Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda, 2008 yılından 2014 yılına kadar Bakanlığımızca 110 unsurumuz Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne kaydedilmiş olup, 20 miras taşıyıcımız Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle bugün bir kısmı aramızda olan veya kendisi gelemediği için temsilcilerini gönderen yaşayan insan hazinelerimize katılımları için teşekkür etmek, Şeref Taşlıova, Tacettin Diker, Sıtkı Olçar, Bekir Tekeli ve Neşet Ertaş gibi ebedî âleme irtihal eden miras taşıyıcılarımızı da rahmetle anmak isterim. Bakanlık olarak bizim benimsediğimiz koruma çalışmalarının temel amacı somut olmayan kültürel mirasın yaşayabilirliğini güvence altına almaktadır. Ayrıca söz konusu koruma anlayışımız; kimlik saptama, belgeleme, araştırma, muhafaza, geliştirme, güçlendirme, kuşaktan kuşağa aktarma ve kültürel mirasımızın değişik yanlarının canlandırılmasını da içermektedir. Somut olmayan kültürel mirasın sürdürülebilir bir şekilde korunmasındaki en önemli husus, kültürel miras taşıyıcılarının bilgi ve tecrübelerini genç kuşaklara aktarmalarının güvence altına alınmasıdır. Bu doğrultuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ve taşıyıcısı oldukları mirası gelecek kuşaklara aktarmaları konusunda teşvik edilmesine yönelik çalışmaları destekleme konusunda son derece hassas bir yaklaşımı benimsemekteyiz” dedi.
9 kişi ve 1 gruba Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü
2015 Yılı Yaşayan İnsan Hazineleri ödülüne layık görülen mersiye geleneği temsilcisi Celal Yılmaz, aşıklık-zakirlik temsilcisi Mehmet Acet, minyatür sanatı temsilcisi Cahide Keskiner, klasik kitap sanatları temsilcisi İslam Seçen, sedef kakma sanatı temsilcisi Salih Balakbabalar, kalemişi sanatı temsilcisi Muammer Semih İrteş, keçecilik sanatı temsilcisi Ahmet Yaşar Kocataş, aşıklık temsilcisi İsmail Nar, atma türkü geleneği temsilcisi Osman Efendioğlu, çok sesli şarkı söyleme geleneği temsilcileri Macahel Yaşlılar Korosu, törende ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın elinden aldı. Törene katılamayan Cahide Keskiner’in ödülünü Semih İrteş aldı.
Atma türkü geleneği temsilcisi Osman Efendioğlu, ödülünü aldıktan sonra sahnede FETÖ’cüler ve 15 Temmuz ile ilgili atma türkü sanatını sergiledi. Ayrıca çok sesli şarkı söyleme geleneği temsilcileri Macahel Yaşlılar Korosu da törende mini bir konser verdi.
UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen ve Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce envanter çalışmaları yürütülüyor. Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri olmak üzere iki tür ulusal envanteri bulunuyor. Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri’ne kayıt için gelen teklifler Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Somut Olmayan Kültürel Miras Uzmanlar Komisyonunda değerlendiriliyor. Bakanlık makamından alınan onay ile envantere kaydedilmeleri kesinleşen Yaşayan İnsan Hazineleri bir tören ile kamuoyuna duyuruluyor. Yaşayan İnsan Hazineleri “Somut olmayan kültürel mirasın belli unsurlarını yeniden oluşturmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye yüksek düzeyde sahip kişiler” olarak tanımlanıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.