Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyuşturucu ile mücadelede mobil ‘UYUMA’ uygulaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2018 yılbaşından 25 Eylül’e kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik. Bunun 13 bin 229’si sokak satıcısıdır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2018 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2018 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uyuşturucu ile mücadelede mobil ‘UYUMA’ uygulaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2018 yılbaşından 25 Eylül’e kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik. Bunun 13 bin 229’si sokak satıcısıdır” dedi.

İçişleri Bakanlığınca Anadolu Restoran’da düzenlenen Uyuşturucu ile Mücadele Mobil Uygulama (UYUMA) Projesi’nin tanıtım toplantısına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, uyuşturucu ile mücadele eden birçok derneğin üyeleri katıldı. Programda konuşan Soylu, “Uyuşturucu, güvenlik noktasındaki en önemli mücadele alanlarından biri. Uyuşturucu hem gençleri zehirliyor hem de terör örgütlerini besliyor. Dünyanın herhangi bir yerinde bir terör örgütü bomba patlatıyorsa, o bombayı yaptıkları kimyasalın parası büyük oranıyla uyuşturucudan geliyor. PKK silah alıyorsa, bizim evlatlarımızı şehit ediyorsa, o silahın parası uyuşturucu ticaretinden geliyor. Uyuşturucu meselesinde lütfen kimse kendini bu işin dışında ve uzağında görmesin. Buradaki belki de en zayıf noktamız ’benim çocuğum yapmaz’ yaklaşımıdır. Elbette ki çocuklarımız durup dururken uyuşturucu kullanmaz ama güvenlik birimleri olarak bizim karşılaştığımız olaylar, yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki bu işin ticaretini yapanlar sürekli uzmanlaşıyor. Her gün yeni teknikler, yeni kandırma ve aldatma yöntemleri ortaya koyuyorlar. Dolayısıyla bu mücadeleyi sadece yakınları uyuşturucu illetine bulaşmış vatandaşlarımız ve emniyet birimleriyle değil, 81 milyonun tamamıyla, tüm milletimizle bu mücadeleyi birlikte vermek zorundayız. Gözümüzü kulağımızı dört açmalıyız. Okul önlerinde gezen tiplere, çocuklarımızın arkadaşlarına, çocuklarımızın davranışlarındaki değişikliğe, harçlıklarını nasıl harcadıklarına, sokakta, mahallede varsa metruk binalara girip çıkanlara, duyduklarımıza, ezcümle etrafımızda ve çocuklarımızın etrafında olan bitene hep birlikte dikkat etmek durumundayız. Film izlerken gösterdiğimiz dikkati, kimse kusura bakmasın ama mahallemizi izlerken daha fazla göstermek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Soylu, özellikle uyuşturucu şüphesi uyandıran bir şey görüldüğünde veya duyulduğunda hiç zaman geçirmeden bunu güvenlik birimlerine bildirmek durumunda olunduğunu vurguladı. Birçok uyuşturucu operasyonları yaptıklarını belirten Bakan Soylu, okulların açıldığını, bir taraftan trafikle mücadele ettiklerini, bir taraftan da okulların güvenliğiyle mücadele ettiklerini söyledi. 24 saat alarm halinde olduklarını ifade eden Soylu, “Özellikle evlatlarınızı okula gönderdiğinizde devletimizin bütün güvenlik birimlerinin alarm halinde olduğunu, eve dönene kadar çocuklarımızın ’Güvenli okul, güvenli gelecek’ kapsamında eğitimlerini idame ettirme konusunda sorumluluğunu biliyor, buna göre hareket ettiğimizi de bir kere daha ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

"2018 yılı içerisinde bugüne kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik"

Uyuşturucunun dört bir koldan abluka altına alınması gerektiğini vurgulayan Bakan Süleyman Soylu, "2018 yılbaşından 25 Eylül’e kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik. Bunun 13 bin 229’si sokak satıcısıdır. Böyle bir rakam yok. Bu konuda bugünden sonra çok daha kararlılıkla sokaklarda çocuklarımızın, gençlerimizin, insanlarımızın güvenli bir halde olabilmesini temin eden adımlarımız devam edecektir. Bugün tanıtımını yapmakta oldukları ’UYUMA’ mobil uygulamasının amacı uyuşturucuyla mücadelede ihbar ayağını kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmaktır. UYUMA projesinin ismi ’Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu’dur. Proje geçen Temmuz ayında Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından talep edildi. İçişleri Bakanlığı Strateji Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı’nda da yer alan proje, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sistemle ilgili bilgi veren Soylu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşlarımız, önce sisteme kaydoluyor. Uyuşturucuyla satışı ve kullanımıyla ilgili herhangi bir olay gözlendiğinde, vatandaşlarımız bu uygulamayla bildirimlerini kısa sürede yapıyorlar. Haber merkezimize sadece bildirim yapan vatandaşımızın telefon numarası düşüyor. Bu sayede konum belirleniyor ve bulundukları yere en yakın polis ekibi, olaya hızlıca müdahale ediyor. Bu uygulamanın en önemli özelliği, bildirim yapan vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kalmasıdır. Bu konu, ihbar ve şikayetler noktasında vatandaşımızın en çok çekindiği konuydu. Bir uyuşturucu alışverişine şahit olan vatandaşlarımız, haklı olarak, başlarının derde girebileceği endişesiyle ihbarda bulunmaktan çekiniyorlardı. Bundan çekinmeyen de var, esasen çekinmemek de lazım. Biz tedbir olarak bunu ortaya koyduk. Bu uygulamayla kimlik bilgileri tamamen gizli kalıyor ve soruşturmanın hiçbir aşamasında üçüncü kişiler tarafından kesinlikle bilinmiyor. Uygulamanın avantajlı yanı, bildirim yapabilmenin kolay olması ve tabi ki ekiplerimizin hızlı müdahalesinin sağlanabilmesidir. Herhangi bir yere gitmenize gerek yok, telefonla bir yerleri aramanıza, beklemenize gerek yok.”

"KADES uygulamasında 16 bin 261 aktif kullanıcımız var"

Bir süre önce aynı mantıkla çalışan ve şiddet gören kadınları korumaya yönelik olarak hazırladıkları "KADES" uygulamasını hizmete aldıklarını hatırlatan Bakan Soylu, "KADES uygulamasında şu anda 16 bin 261 aktif kullanıcımız bulunmaktadır. Önümüzdeki günlerde kamu spotlarıyla daha yaygınlaştıracağız ve artıracağız. Bu uygulamayı deniyoruz, test ediyoruz. Bu uygulamanın sonuçlarıyla ilgili de bir takım bildirimler alıyoruz. Bu uygulama sayesinde kısa süre olmasına rağmen 117 olaya müdahale edilmiştir. Uygulama gayet iyi çalışmaktadır. Öte yandan hafta sonu Teknofest’e gittik. Orada Türkiye’nin kapasitesinin ne kadar geliştiğini, hem teknik hem de beşeri kapasitesinin nelere müsait hale geldiğini hep birlikte gördük. Bundan gurur duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

"Hepimiz dağlarda terörist kovalayamayabiliriz ama her vatandaşımız gözünü dört açarak bu ülkenin güvenliğine katkı sağlayabilir”

İçişleri Bakanı Soylu, Bakanlık bünyesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün kullandığı dijital altyapıların birbirini görebilmesini ve ihtiyaç halinde veri paylaşabilmesini mümkün kıldıklarını ifade etti. Soylu, en çok hoşuna giden noktalardan birisinin İçişleri Bakanlığının dijital altyapısını, teknolojik üstünlüğünü en üst seviyeye getirmek konusundaki attığı adımlar olduğunu dile getirdi. Türkiye’deki birden fazla acil çağrı numarasını tek bir çatı altında toplayan "Yeni Nesil 112" projesinin kamu düzenini bozucu mahiyetteki toplumsal olayları tek merkezden izleyip, hızlı bilgi akışını sağlamaya imkan veren "GAMER"in, yeni nesil araçların kaza yapması durumunda çağrı merkezine otomatik olarak uyarı, yer ve konum bilgisi atan "e-Call"’un, belediyelerdeki iş ve işlemleri elektronik ortamda ve tek çatı altında yapmaya imkan sağlayan "Bulut Belediye"nin Bakanlığın bünyesindeki ürettikleri son dönem yazılımlardan bazıları olduğunu belirten Soylu, "Hepimiz dağlarda terörist kovalayamayabiliriz ama her vatandaşımız ’UYUMA’ uygulamasını kullanarak ve uyuşturucu meselesinde gözünü dört açarak bu ülkenin güvenliğine katkı sağlayabilir. Topyekün büyük bir mücadelenin içindeyiz. Bu itibarla gerçekten hep birlikte ’UYUMA’yalım diyoruz ve her vatandaşımızın bu projeye desteklerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.