Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bizim bütün amacımız Türkiye’yi merkez alan koridorun eksik halkalarını tamamlanmak ve bu marifetle tercih edilebilen bir koridor haline gelmek. Marmaray’dan sonra Bakü-Tiflis-Kars...

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2016 20:03
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2016 20:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bizim bütün amacımız Türkiye’yi merkez alan koridorun eksik halkalarını tamamlanmak ve bu marifetle tercih edilebilen bir koridor haline gelmek. Marmaray’dan sonra Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu bitirerek doğu-batı akslı özellikle İpek demiryolunu kesintisiz hale getirmek ve böylece bu güzergahtan maksimum derecede yararlanmak" dedi.
Arslan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlık bütçesi hakkında bilgi verdi. Arslan, 24 bin 891 kilometre bölünmüş yol ile 76 ili birbirine bağladıklarını söyleyerek, demiryolunda ise Yüksek Hızlı Tren hatları ile bin 213 kilometre hat yaptıklarını ve Türkiye’yi Yüksek Hızlı Tren ile tanıştırdıklarını ifade etti. Arslan, "Kadrolu, sözleşmeli işçi sayısı olarak 97 bin 479 kişi, yüklenicilerimizde 102 bin kişi, hizmet alımı ile 40 bin kişiden yararlanıyoruz. 2016-2017 bütçe büyüklüklerini arz edecek olursak, Bakanlık, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve BTK olmak üzere 2016 yılı başlangıç ödeneğimiz 15 milyar iken, cari bütçede dahil 20 milyar 500 milyon, 2017 yılı bütçesi de cari ödenekler dahil yaklaşık 25 milyar iken, bunun 18 milyarı yatırım ödeneğidir. Yatırım ve bütçelerin bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 22’dir" ifadelerini kullandı.
Arslan, şunları kaydetti:
"2016 yılı yatırım bütçemiz 21 milyar 730 milyon iken, 2017’de 25 milyar 651 milyona çıkmıştır. Bütün kurumlarımızla birlikte artış oranı yüzde 18.37. Diğer ödemeler de dahil olduğunda yaklaşık 39 milyarlık bütçe 2017’de 46 milyar 152 milyon TL’ye yükselmiş durumda."
Türkiye’nin jeopolitik konumuna değinen Arslan, "Taşıma koridorlarında Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere, Karadeniz’de RoRo ve tren feribotlarıyla Karadeniz’e erişim ve doğumuzda Bakü-Tiflis-Kars dahil olmak üzere uzak doğu ve Orta Asya’ya erişim, güneyimizde de Ortadoğu, Kuzey Afrika’ya ve Güneydoğu Asya’ya erişim koridorlarını görüyoruz. Çin ile Avrupa Birliği arası da 2020 yılında yaklaşık 800 milyar dolarlık bir ticaret hacmi öngörülüyor ki, bu uluslararası taşıma koridorlar hangi bölgeden geçiyorlarsa, doğru planlamalarla bu koridorları desteklerseniz, bunlar size ilave katma değer oluşturuyor. Özellikle ülkemizin kuzeyinden Karadeniz’den giden kuzey koridoru olduğu gibi, Hazar Denizi güneyinden, ülkemizin güneyinden giden koridor var. Bizim bütün amacımız Türkiye’yi merkez alan koridorun eksik halkalarını tamamlamak ve bu marifetle tercih edilebilen bir koridor haline gelmek. Marmaray’dan sonra Bakü-Tiflis-Kars bitirerek doğu-batı akslı özellikle İpek demiryolunu kesintisiz hale getirmek ve böylece bu güzergahtan maksimum derecede yararlanmak" dedi.
Arslan, 304 milyar TL’lik yatırım yaptıkların belirterek, "Yaklaşık karayolu 193 milyar TL demiryolu 54 milyar TL, haberleşme 29 milyar TL, havayolu 23 milyar TL olmak üzere yatırım yapmış durumdayız. Kamu özel işbirliği ile 80 milyar TL tutarında yatırım yapılmış. Bakanlığımızın yatırım portföyünde bulunan 3 bin 598 proje, bunların toplam bedeli 273 milyar TL, gerçekleşen 133 milyar TL, devam edilen kısım 140 milyar TL" diye konuştu.
Arslan, Çanakkale Köprüsü hakkında bilgi vererek, "1915 Çanakkale Köprüsü’nün tamamı 352 kilometre olmak üzere köprü ve Malkara kısmını ihaleye çıkarttık. 26 Ocak’ta teklifleri alacağız. Böylelikle 100 kilometrelik kısmını yapmış olacağız. Malkara’dan sonra hem Avrupa hem de İstanbul istikametinde devlet yollarına bağlayacağız. Çanakkale’den itibaren gerek güneye gerek Bursa’ya giden devlet yollarına bağlayacağız. Özellikle tarihi yarımadadan kaçmak adına Lapseki istikametindeki güzergah tercih edildi ki, sit alanlarına olumsuzluk olmasın. Bu projeyi Cumhuriyetin 100. yılında açmayı hedefliyoruz. Ayak açıklığı 2 bin 23 metre olacak" şeklinde konuştu.
İstanbul’da yeni havaalanına ilişkin bilgi veren Arslan, "Hedefimiz 2018’in ilk çeyreğinde birinci fazı olan 90 milyon yolcuya hizmet verecek olan kısmı açmak. Çok hızlı şekilde ilerliyor. Kulesi 50 milyonluk proje. Ödüller almaya başladı" dedi.
Kanal İstanbul konusunda ise Arslan, "Birçok alternatif güzergah çalışması yapıldı. Son aşamaya gelindi. İmar çalışmalarında da sona yaklaşıldı. Finansman modelinde özel olarak çalışıyoruz ki, çok daha uygulanabilir, ülke yararına olabilecek bir finansman modeli ortaya koyalım. İstanbul Boğazı ve İstanbul üzerinden tehlikeli taşımacılıktan kaynaklı riskleri bertaraf edelim" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.