Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de seçim öncesi Fransız basınından yine skandal paylaşımlar

Fransa’da yayın yapan gazete ve dergiler, 24 Haziran’da gerçekleştirilerek 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde skandal paylaşımlarda bulunmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2018 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2018 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de seçim öncesi Fransız basınından yine skandal paylaşımlar

Fransa’da yayın yapan gazete ve dergiler, 24 Haziran’da gerçekleştirilerek 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde skandal paylaşımlarda bulunmaya başladı.

Fransa’nın en ünlü dergilerinden olan Le Point, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında özel dosya yayımlayarak, seçim öncesi algı operasyonuna başladı. Le Point, bu haftaki sayısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Diktatör” başlığıyla kapağına taşıdı. Bu hafta 14 sayfasını ayırdığı özel dosyada Cumhurbaşkanına “Sultan”, “Halife” ve “Diktatör” yakıştırması yapan dergi, Erdoğan’ın ülkedeki yoğun desteğini muhafazakarlığına bağladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin büyüklüğünü aktaran dergi ABD’nin Beyaz Saray’ı ve Fransa’nın Elysee Sarayı ile karşılaştırma yaptı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın büyüklüğünü eleştirdi.

“Yapı üretici Erdoğan”

Cumhurbaşkanının dev projelerinden rahatsız olan dergi 3. Köprü, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Çamlıca Camii, Üçüncü Havalimanı gibi projelerin detaylarını aktararak “Erdoğan milli gururu okşamak için dev projeler gerçekleştiriyor” eleştirisini yaptı.

"Avrupa ülkeleri Türkiye’ye karşı ’felçli’"

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ilişkilerine değinen dergi, Hollanda’nın Türk Bakanlara ve vatandaşlara uyguladığı skandaldan bahsetti. Avrupalı ülkelerin Türkiye ile gergin ilişkilerinin yazıldığı dosyada Cumhurbaşkanının Avrupalı liderlere ve Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin tahrifini talep eden aralarında yazar ve siyasetçilerin de bulunduğu 300 Fransız’a verdiği sert cevaplara da yer verildi. Dahası Avrupa’nın Suriyeli mültecilere kapı açma tehdidi sebebiyle Türkiye’ye karşı “felçli” olduğu ifade edildi.

“Erdoğan’ın Fransa’daki ağı”

Fransa’daki Türkleri, Türk dernek ve medyalarını ve bazı isimleri hedef alan dergi; DİTİP, Milli Görüş, UETD gibi kuruluşları Cumhurbaşkanının propagandasını ve FETÖ’cülerin tespitini yapmakla itham etti.

Paris Büyükelçisinin MİT geçmişine vurgu

Türkiye Cumhuriyeti Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın Strasbourg’da aldığı eğitime değinen dergi 2012 yılından itibaren İsmail Hakkı Musa’nın MİT’in iki numarası olduğunun altını çizdi ve 2013 yılında Paris’te 3 kadın PKK’lının öldürülmesinin MİT’e itham edildiğini yazdı.

Fransa’ya Türkiye tarafından Türk öğrencilere anadilini öğretmek üzere gönderilen öğretmenlerden şikayet eden dergi, öğretmenleri milliyetçiliği aşılamakla itham etti.

“Fransa’daki Türk medyaları hedef gösterildi”

Dosyanın ilk sayfalarında tutuklu gazeteciler hakkında bilgi veren ve basın özgürlüğü savunması yapan dergi, dosyasının ileriki sayfalarında Fransa’daki medyaları eleştirip hedef gösterdi. Le Point, Fransa’daki Türk medyasını Erdoğan propagandası yapmak ve Fransa’yı eleştirmekle suçladı ve sorumluların isimlerini vererek hedef gösterdi.

“Şehit şehir Afrin”

Afrin’da Türk ordusu ve Suriyeli müttefik ordudan rahatsız olan dergi, Türk ordusunun Afrin’deki etkisini küstahça DEAŞ’a benzetti.

Le Point, “Yağmalama, tecavüz, Nazi selamı... Türkler tarafından Kürtlerden koparılan şehir etnik temizlik mağduru” yazısı eşliğinde Türk ordusunun Afrin’e girişini bir katliam gibi gösterdi.

“Cezayir’i pohpohlayan Halife”

Eski sömürgesi Cezayir’e maddi ve manevi destek veren ve iyi ilişkiler kuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız dergisini kızdırdı. Cezayirlilerin Erdoğan sevgisinden örnekler veren ve eleştiren dergi, ayrıca Erdoğan karşıtı Cezayirli isimler bulup alıntılar yaptı.

Fransız basınında skandallar bitmiyor

Öte yandan, Le Point dergisinin skandal dosyasının yanı sıra Fransız basınında aynı hafta yayımlanan bir diğer skandal dergi ise Charlie Hebdo oldu.

Charlie Hebdo bu hafta kapağına televizyonda reformlarla ilgili yorum yapan ve günlerdir başörtüsü sebebiyle Bakanlardan halka kadar büyük bir kitlece eleştirilen başörtülü öğrenci sendikası UNEF Başkanı genç kadının çirkin bir karikatürünü kapağa taşıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.